Çiftlere su tasarrufu tavsiyesi: 'Birlikte banyo yapın'

Kolombiya'nın başkenti Bogotá'da El Niño'nun da etkisiyle ağır bir kuraklık yaşanıyor. Belediye Başkanı Galán, "Eğer evden çıkmayacaksanız bunu fırsata çevirin ve o gün banyo yapmayın" diye konuştu.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da etkisini sürdüren kuraklık, başkent Bogotá'nın su tedarikini de olumsuz etkiledi. El Niño hava olayıyla birlikte suda 'vesika sistemi' uygulamaya başlayan başkent, iki ay içinde susuz kalabilir.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, şiddetlenmesi beklenen su sıkıntısı karşısında çiftlere birlikte yıkanma tavsiyesi yapıldı. İlişki yaşadıkları kişilerle birlikte banyo yapma tavsiyesinin yanı sıra, Bogotá Belediye Başkanı Carlos Fernando Galán, başkentteki su rezervlerin 'tarihin en düşük seviyelerinde' olduğuna dikkat çekerek halktan 'günlük hijyen pratiklerini tamamen bir kenara bırakmayı düşünmelerini' istedi.

'EVDEN ÇIKMAYACAK MISINIZ? BANYO YAPMAYIN'

Bogotá halkına seslenen Belediye Başkanı, "Eğer pazar günü ya da haftanın herhangi bir günü evden çıkmayacaksanız bunu avantaja çevirin ve banyo yapmayın" dedi.

Güney Amerika'da daha düşük yağışlara sebep olan El Niño hava olayı, bu yıl rekor seviyede kuraklığı beraberinde getirdi. Yüksek sıcaklar ise bölgedeki pek çok yönetimi acil durum tedbirlerini uygulamaya koymaya itti. Normalde her yıl İngiltere'nin başkenti Londra'dan yaklaşık 2 kat daha fazla yağış alan Bogotá ve çevresi, son dönemde etkisini sürdüren yüksek hava sıcaklıkları sebebiyle orman yangınlarıyla karşı karşıya.

SU İHTİYACININ YÜZDE 70'İNİ KARŞILAYAN REZERVİN YÜZDE 16'SI DOLU

Paylaşılan son bilgilere göre, başkentin suyunun yüzde 70'ini sağlayan Chingaza rezervinde yüzde 16 düzeyinde su var. Bu doluluk oranı, kayıtlara geçen en düşük oran. Bogotá'nın devlet su idare kurumu, şehre 54 gün yetecek su kaldığı tahmininde bulundu.

Bu durumun olumsuz etkilerinden mümkün olduğunca korunabilmek için başkent dokuz bölgeye bölündü; bu bölgelerde dönüşümlü olarak su kesintileri yapılacak. Belediye Başkanı, alınan önlemlerin ne süreyle yürürlükte kalacağını ise söylemedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)