Çiftçiye elektrik desteği kesildi: Zarar edeceğim işi niye yapayım?

6 ilde tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketim bedelinin desteklenmesi uygulaması sona erdi. Çiftçiler, hali hazırda zor üretim yaptıklarını belirterek desteklerin yeniden verilmesini istiyor.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - 2018 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile 6 ilde tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketim bedelinin desteklenmesine yönelik uygulama, 2024 yılı itibariyle sona erdi.

Diyarbakır, Urfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde çiftçinin tarımsal sulamada kullandığı elektriğe yüzde 50 indirim desteğinin kalkması, ziraat odalarının ve çiftçilerin tepkisini çekti.

Akçakale Ziraat Odası Başkanı Selahattin Yılmaz

'DESTEK OLMAZSA ÜRETİM YAPAMAYIZ'

Urfa’da çiftçiler arazilerini sulamak için elektrikli su motorları kullanıyor. Bu nedenle tarlaların sulanmasında maliyet elektrik faturaları nedeniyle artıyor. 
Çiftçilerin yüzde 50 hibe desteği aldıkları zaman bile zorlandıklarını aktaran Akçakale Ziraat Odası Başkanı Selahattin Yılmaz, “Desteğin kalkması ile çiftçilerimiz mağdur olacak. Üretime zarar gelecek. Hükümetimizin bu konuda tedbir alması lazım" dedi.

Çiftçinin bir şekilde desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Akçakale bölgesi, çiftçi bölgesidir. Nüfusun büyük kısmı çiftçilik ile uğraşıyor. Buradaki insanlar, ekip biçmezse nasıl geçinecek?" diye sordu.

Yılmaz, “Çiftçi olarak bizler üretmek zorundayız” diyerek desteğin şart olduğunu vurguladı. Yılmaz, buğday, pamuk, arpa, mercimek, mısır gibi ürünler ekildiğini anımsatarak “Giderlerimizde yüzde 100 artış oldu. Bir de pamuk fiyatları bu yıl çok düştü; geçen yıl 16-17 liraya sattığımız pamuğu bu yıl yine aynı fiyattan satıyoruz. Çiftçi şu an kan ağlıyor" ifadelerini kullandı.

Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan

'ÇİFTÇİ NE KAZANIYOR Kİ DÖNÜM BAŞINA 4 BİN LİRA HARCAMA YAPSIN?'

Devletin ayrıca sulama birliklerine verdiği yüzde 35’lik elektrik indirim desteği de kesildi. Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan, sulama birliklerine verilen desteğin kesilmesinin maliyetleri artırdığına dikkat çekti: “Sulama birlikleri, dönüm başına su bedeli fiyatı alıyordu. Dönüm başına Bozova'da bu rakam 1800 liraydı. Atatürk Sulama Birliği'nin ücretlendirmesinde devletin sağladığı yüzde 50'lik bir hibe vardı. Bu destekle su maliyeti dönüm başına 900 liraya düşüyordu. Ama hibe desteği kalkınca 2 bin liranın üzerine çıkıyor.” Pompa sistemi ile sulama yaptıklarını ve bu sistemin elektrikle çalıştığını söyleyen Okan, söz konusu kararın kalkması gerektiğini söyledi.

Her iki desteğin kalkması ile birlikte çiftçinin dönüm başı masrafının 4 bin lirayı bulduğunu ifade eden Okan, “Çiftçi dönüm başına ne kazanıyor ki 4 bin lira ödeme yapsın? Kazancı bırakın, şu an çiftçinin kendi cebinden üstüne koyması gerekiyor. Bu şekilde çiftçinin üretim yapması mümkün değil” diye konuştu.  

İsa Geçit

'MAHSULDEN ELDE EDİLEN GELİRİN İKİ KATI ELEKTRİK BORCU GELİYOR'

Akçakale ilçesinde çiftçilik yapan Mahmut Demir, desteklendikleri dönemde bile zorlandıklarını vurguladı. “Böyle giderse artık ürün bile ekemeyecek duruma geleceğiz” diyen Demir, bu yıl ekim yapmayı düşünmediğini dile getirdi. Demir, içinde bulunduğu durumu “Zarar edeceğimiz bir işi niye yapalım?" şeklinde ifade etti.

Akçakale’nin kırsal mahallelerinden Pekmezli’de çiftçilik yapan İsa Geçit ise çiftinin durumunu şöyle anlattı: “DEDAŞ tarafından tarlalar, traktörler haciz edilmiş durumda. Her şeyim haczedildi. Hatta elektrik borcundan dolayı evime bile haciz geldi.” Halihazırda zor güler geçirdiklerini anlatan Geçit, desteğin kalkması ile çaresiz bir duruma düşeceklerini belirtti: "Pamuk, arpa, mısır ekiyoruz ama bu yıl pamuktan zarar ettik. Kanaldan su alamıyoruz, suyu pompalama sistemi ile alıyoruz. Pompalama sulama sistemi de pahalı olduğu için zor durumda kalıyoruz. 200 bin liralık mahsul gelirimiz oluyor ama 400 bin lira da elektrik masrafı çıkıyor."