Gürer: Elektrik borcu yüzünden haciz gönderilen çiftçiler toprağını yabancılara satıyor

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer "Çiftçi zaten sorunlu, bir de haciz yoluyla üzerine gidildiği zaman, yabancılar ve başka illerden gelen parası olanlar bu gariban çiftçinin toprağını alıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Bor ilçesinde yıllar önce kurulacağı açıklanan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin durumunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Bor'daki Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ne ilişkin kararın Konya'nın Karapınar ilçesiyle aynı dönemde alındığını hatırlatan Gürer, "Daha bizde çivi çakılmadı, Karapınar bitti. Her sorduğumda da bir 'İhale oldu, olacak, yapılacak' gibi yanıtları alıyoruz. Olacak mı olmayacak mı? Bunu da bir açıklığa kavuşturalım" ifadesini kullandı.

'ÇİFTÇİNİN ELEKTRİK BORÇLARINA AİT FAİZLER SİLİNMELİ'

Çiftçilerin Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye (TEDAŞ) olan elektrik borçlarından dolayı mağduriyet yaşadığına dile getiren Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Orhanlı beldesinde çiftçilere TEDAŞ'a borçlarından dolayı haciz geldiğini, onlarca çiftçiyi ellerinde haciz belgeleriyle yerinde gördüğünü söyledi.

Gürer, "Çiftçi zaten sorunlu, bir de haciz yoluyla üzerine gidildiği zaman olan şu; yabancılar ve başka illerden gelen parası olanlar bu gariban çiftçinin toprağını alıyor, o da borcunu ödemeye çalışıyor. Bunlarla ilgili düzenlemeler yapılmalı ve özellikle bunların faizleri silinmeli. Bununla ilgili yapılacak çalışma bunların mağduriyetini ortadan kaldırır" ifadelerini kullandı.

'ÇİFTÇİNİN ÜRETTİĞİ ELEKTRİK ELİNDEN ALINIYOR VE ÜCRET ÖDENMİYOR'

Üreticilerin kendi hesaplarına açtıkları güneş enerjisi santralleriyle ilgili sorunlara da değinen Gürer, "Edikli'de bir kasabamızda çiftçimize gittim. İhtiyacından fazla enerji üretiyor, ürettiği enerji elinden alınıyor, bedel de verilmiyor. Onu kendi kullanmak istiyor; 'Yok, kullanamazsın' diyorlar. Bu nasıl bir yaklaşım biçimi? Yine, yurttaşın GES için 100 dönüm tapusu var, 100 dönüm de kiralamış; kiraladığı yer için de GES'ini kullanmak istiyor, 'Olmaz, tapu senin değil, burada böyle bir işlem yapamazsın' deniliyor. Böylesi bir durum daha var" şeklinde konuştu.