Çiftçiden iktidara tepki: Hasat etmeden zarar ettik

Erdoğan’ın açıkladığı buğday ve arpa alım fiyatlarını değerlendiren çiftçiler, “Hükümetin bir açıklamasıyla tüm emeklerimiz alt üst oldu” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre TMO'nun alım fiyatları ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira oldu. Erdoğan, bu fiyatlara ilave olarak Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı tüm üreticilere buğday için ton başına 1000 lira, arpa için ton başına 500 lira hububat üretim primi desteği verileceğini duyurdu. Peki, bu fiyatlar çiftçiyi memnun etti mi?

‘HÜKÜMETİN BİR AÇIKLAMASIYLA EMEKLER ALTÜST OLDU’

Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdussamed Ucuman, buğdayın girdi maliyenin altında bir fiyat belirlendiğini belirterek, “Bu da çiftçinin şu anda daha buğdayını hasat etmeden zarar ettiği anlamına geliyor” dedi. TMO’nun arpa ve buğday alım fiyatlarının bir an önce yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Ucuman, “Temmuz ayına girdiğimiz zaman fiyatlar yükselecek ve bu fiyatlar çiftçiyi kurtarmayacak. Çiftçi şu an mevcut fiyata göre bir satış gerçekleştirdiği zaman bankaya veya tefeciye olan borçlarının hiçbirini bitiremeyecek. Çiftçinin bugüne kadar verdiği tüm emek hükümetin bir açıklamasıyla altüst oldu” diye konuştu.

‘HÜKÜMET ÇİFTÇİYİ KALE ALMADI’

Geçen yıla göre girdi maliyetlerinde minimum yüzde 45’lik bir artış yaşandığını söyleyen Ucuman, “Bu önümüzdeki günlerde soframıza da yansıyacak. Üretimde ciddi sıkıntılar olacak ve maliyet yükselecek. Maliyetin yükselmesiyle yem fiyatları da yükselecek. Bu da beyaz ve kırmızı etin zamlanması anlamına gelecek. Dolayısıyla yumurtaya kadar önümüzdeki günlerde böylesi bir artış söz konusu” ifadelerini kullandı.
Çiftçinin, hükümetten buğday için 11 bin TL fiyat beklediğini söyleyen Ucuman, “Bu fiyat verilseydi en azından yüzde 5’lik bir kazanç elde edilecekti ama hükümet çiftçiyi kale almadı” dedi.

‘EDAŞ’IN PARAYA BLOKE KOYUP KOYMAYACAĞI BELLİ DEĞİL’

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi de Erdoğan’ın açıkladığı alım fiyatlarının istedikleri seviyede olmadığını söyledi. Buğday için 12 bin TL, arpa için 10 bin TL fiyat beklediklerini söyleyen Erbeyi, “Çiftçinin tarlasında kullandığı motorin, ilaç, gübre, işçilik ücreti, elektrik fiyatları günden güne zamlanırken açıklanan bu fiyatlar bizi memnun etmedi. Verdikleri primi zaten çiftçi görmüyor. Bloke şeklinde EDAŞ’a gidiyor. Çiftçi tedirgin. EDAŞ’ın gönderdiği hayali faturalardan, haksız faturalandırmalardan, kaçak adı altında kesilen yalan dolan cezalardan dolayı çiftçi, ürünümü TMO’ya satarsam o para da EDAŞ’a gidecek, diye düşünüyor. Çiftçi TMO’ya malını sattığı zaman EDAŞ’ın paraya bloke koyup koymayacağını hiç kimse bilmiyor. Ödemesini yapmadığı zaman bu sefer borçları gelecek yılın hasadına veya üstüne kalıyor. Bu sıkıntılar çiftçiyi zor durumda bırakıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

‘ÇİFTÇİ TEFECİNİN ELİNE DÜŞECEK’

Mardin’de hasatın başladığını ancak TMO’nun henüz alıma başlamadığını belirten Erbeyi, “Çiftçi biçerdöver arkasında traktörüyle, kamyonuyla hububat merkezine gidiyor ama uzun kuyruklarla karşılaşıyor. Fabrikatörler de alım yapmıyor. Bu seneki rekolte verimli diye bekliyorlar. Bu durumlar da çiftçimizi mağdur ediyor” dedi.

“Çiftçi alın terinin karşılığını alamadığı için üretim yapmak istemiyor” diyen Erbeyi, çiftçilerin tarladan uzaklaştığını söyledi: “İnsanlar artık üretim yapmak istemiyor. Üretim azalacak, bu da ülkenin dört bir yanına zam olarak yansıyacak. Çiftçi önünde ne var bilemiyor. Bir an önce alıma başlayın ve EDAŞ’ın bloke koymasının önüne geçin. Bu sorunlar çözülmezse çiftçi tüccarın, tefecinin eline düşecek.”