Çiçekte yeni hedef: 160 milyon dolar

2023'te 150 milyon dolarlık gelir hedefleyen kesme çiçek sektörü yılı 135 milyon dolar ile kapattı. 2024 yılı için ise 160 milyon dolar gelir hedefi kondu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya'dan her yıl milyonlarca dal çiçek, dünya çiçekçiliğin merkezi kabul edilen Hollanda başta olmak üzere 73 ülkeye ihraç ediliyor. 2023 yılı için 150 milyon dolarlık ihracat hedefleyen sektör, yıl sonu itibarıyla 650 milyon dal çiçekten 135 milyon dolar gelir elde etti.

DHA'nın haberine göre her yıl olduğu gibi bu yıl da en çok üretilen ve ihraç edilen karanfil türü oldu. Kırmızı karanfilin liste başı olduğu çiçek grubunda gerbera, ruskus, okaliptus ve süs bitkileri de yer aldı.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Harun Yeter, yeni yıla iyi başladıklarını ve ümitli olduklarını söyledi. Yaklaşık 8 yıldır çiçeğin dal fiyatının değişmediğini, 8 sentten alındığını belirten Yeter, "2023 yılını 135 milyon dolarlık gelirle kapattık ama 2024'e iyi başladık. Ümitliyiz. 150-160 milyon dolar gelir hedefliyoruz. Dünya genelinde ekonomik krizlerden dolayı ne yazık ki insanlar tasarruf yaparken ilk çiçekten vazgeçti. Dünya genelinde çiçeği israf görüyoruz ne yazık ki" diye konuştu.

Yeter, girdi maliyetlerinin oldukça arttığını ve zor durumda olduklarını söyledi. 2023'te ellerinde kalan ürünleri çöpe atmaktansa değerlendirmeye çalıştıklarını, Yunanistan başta olmak üzere gece hayatının ve eğlence merkezlerinin yoğun olduğu ülkelere yöneldiklerini anlatan Yeter, "Raf ömrü azalan, elimizde kalan çiçekleri, goncasını dalından kopararak sadece goncasını ihraç ettik. Daha düşük ücretlerle ihraç ettiğimiz bu ürün eğlence merkezlerinde süsleme için kullanılıyor" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)