Christchurch saldırısıyla ilgili rapor yayınlandı: 'Radikal İslam' tehdidine odaklanıldı, saldırı önlenemedi

Yeni Zelanda'da geçtiğimiz yıl Christchurch kentinde iki camiye düzenlenen ve 51 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırıyla ilgili rapor yayınlandı. Raporda, güvenlik teşkilatının 'radikal İslam tehdidine' odaklandığı için Müslümanları hedef alan saldırıyı önleyemediği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde 15 Mart 2019'da iki camiye düzenlenen ve 51 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırıyla ilgili Kraliyet Soruşturma Komisyonu'nun hazırladığı 800 sayfalık rapor yayınlandı. Komisyon, saldırının polis tarafından planlama aşamasında tespit edilememesinin nedeninin, terörle mücadele yetkililerinin' beyaz üstünlükçüler de dahil diğer tehditlerin aksine radikal İslamcı tehditlere öncelik vermesi' olduğunu kaydetti. Komisyon, 'İslamcı teröre uygunsuz şekilde yoğunlaşıldığını', bu süreçte cami saldırganının gözden kaçtığını aktardı.

SİLAH RUHSATI VERİRKEN UYGUN KONTROLLER YAPILMADI

Komisyon, polis yetkililerinin, saldırgan Brenton Tarrant'a silah ruhsatı verirken uygun kontrolleri yapmamakla suçladı. Tarrant'ın 'ırkçı bir manifesto'sunu, düzenlediği saldırıdan önce Facebook'ta yayınladığı da kaydedildi.

Raporda, terör saldırısı planlamayı suç sayan yeni yasaların oluşturulması ve nefret söylemiyle ilgili mevcut yasaların sıkılaştırılması tavsiye edildi. Hükümet, yeni bir ulusal istihbarat teşkilatı ile yeni bir güvenlik teşkilatı kurulması da dahil olmak üzere komisyonun sunduğu 44 öneriyi de kabul etti.

ARDERN ÖZÜR DİLEDİ

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ise "Komisyon, bu konuların saldırıları engelleyeceğine dair bir tespitte bulunmadı" dese de, 'hükümet adına özür dilediğini' söyledi. Ardern, "Bunlar başarısızlıktı ve bunun için özür dilerim" ifadelerini kullandı. 

'RAPOR ŞEFFAF DEĞİL'

İslam İşbirliği Teşkilatı Kadın Danışma Konseyi'nden yapılan açıklamadaysa, rapor 'şeffaf olmamakla' eleştirildi. Konseyin açıklamasında, "Radikal İslam tehdidine yoğunlaşıldığına dair sistemik başarısızlıklar kaydedildi ancak bunların saldırganın tespit edilmesi konusunda bir değişiklik yaratmayacağının söylenmesi endişe verici" ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)