CHP’li Sarıbal: Bor madeninin suyuyla tarlalar sulanıyor

Bursa'da bor madeninin kirlettiği sularla sulanan karpuz ve sanayide kullanılmak üzere üretilen domates tarlada kaldı. CHP’li Sarıbal, “Bu zararı kim ödeyecek?” diye sordu.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal
Google Haberlere Abone ol

BURSA - Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki karpuz ve domates tarlalarındaki ürünler, Eti Holding A.Ş.’ye ait Kütahya’daki Emet Bor madeninin kirlettiği sularla sulandığı için kalite ve verim kaybı yaşanıyor.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, borlu suyun ürünleri yok ettiğini kaydederek, “Yıllardır bu çayın kirli su taşıdığı bilindiği halde hiçbir önlem alınmadı” dedi.

‘BU ZARARI KİM ÖDEYECEK?’

Kütahya’nın Emet ilçesindeki Eti Madencilik A.Ş.’ye ait bor madeninin işlemesinde kullanılan su, Emet Çayı'na bırakılıyor. Kirli su daha sonra Kirmasti Çayı'na karışıyor. Tarımsal üretim merkezlerinden olan Mustafakemalpaşa’daki çiftçiler, tarlalarını Kirmasti Çayı'ndan gelen su ile suluyor. CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, bor madeninin kirlettiği sularla sulanan ve bu nedenle ürün kaybı yaşanan tarlalarda incelemelerde bulundu. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Sarıbal, “Çiftçiler batmış durumda. Bu zararı kim ödeyecek?” diye sordu.

CHP'li Sarıbal, tarlalarda yaptığı incelemelerde domates yapraklarının kuruduğunu ve domateste verimin düştüğünü söyledi. 

‘ÜRÜNLERDE HEM KALİTE KAYBI HEM VERİM KAYBI OLUŞUYOR’

Yıllardır çiftçilerin bor atıklarının bulunduğu suyu tarlalarında kullandığını dile getiren Sarıbal, "Sudaki bor atığı bazen olması gerekenin 20-25 katına ulaşıyor. İçinde bor atığı olan sular tarlaları zehirliyor, buharlaşmayı hızlandırdığı için ürünler gelişmiyor. Bu suyun kullanıldığı ürünlerde hem kalite kaybı hem verim kaybı oluşuyor” dedi. Sarıbal, hasat zamanı gelmesine rağmen karpuzun tarlada kaldığını gözlemlediklerini aktardı: “Karpuzun yaprakları ve kökleri kurumuş ve yeterince beslenememiş. Tarla sahibi bir dönümüne 5 bin lira masraf yapmış ve hiç gelir elde edemeyecek.”

Salça yapımında kullanılan domateste de aynı durumun olduğunu ifade eden Sarıbal, “Domatesler yaprakları kuruduğu için gelişemeden kırmızılaşmış. Dönümüne 10-13 ton alınması gereken tarlada, çiftçimiz dört, bilemedin beş ton ürün alacak. Çiftçinin büyük zararı var” diye konuştu. Sarıbal, sorumlunun Eti Madene ait bor madeni ve bugüne kadar çözüm üretemeyen ilgili bakanlığın olduğunu söyledi.

‘TEK BİR TEDBİR ALINMIYOR’

Sarıbal, Emet’teki bor madeninin yarattığı tahribatın bütün kamu görevlileri tarafından bilinmesine rağmen bugüne kadar ciddi bir önlem alınmadığını belirtti. Borlu suyun toprağı zehirlediğini söyleyen Sarıbal şöyle devam etti: “Bu sorun yıllardır yaşanıyor. Bunu üreticiler kadar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Bursa Tarım İl Müdürlüğü, Mustafakemalpaşa İlçe Tarım Müdürlüğü de biliyor ama tek bir tedbir alınmıyor. Çiftçiler yaşadıkları mağduriyeti yargıya taşımış durumda.” (DUVAR)