CHP’li Özgür Ceylan: 'AKP Mavi Vatan’ı terk mi ediyor?'

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis'e verdiği soru önergesinde Türkiye’nin denizlerdeki uluslararası hukuktan doğan hak ve menfaatlerinin göz ardı edildiğini iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, iktidarı 'Mavi Vatan Konsepti'ni terk ettiği yönündeki iddiaları Meclis Gündemine taşıdı. Özgür Ceylan, Millİ Savunma Bakanı Yaşar Güler’in cevaplaması için Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Türkiye’nin denizlerdeki uluslararası hukuktan doğan hak ve menfaatlerinin göz ardı edildiğini iddia etti.

CHP’li Özgür Ceylan, önergede Türkiye Cumhuriyeti’nin denizlerdeki uluslararası hukuktan doğan hak ve menfaatlerinin korunmasının, tüm Cumhuriyet hükümetlerinin ortak politikası olup siyaset üstü tutulduğunu ifade ederken, “Bu çerçevede; onlarca yıldır Ege denizi ve doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatlerimiz Türk Silahlı Kuvvetleri ve Dışişleri Bakanlığı tarafından koordineli olarak korunmuş ve bugünlere getirilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Özgür Ceylan, son dönemde uluslararası hukuk çerçevesinde hak iddia ettiğimiz deniz yetki alanlarımızın da bir vatan parçası olarak kabul edilmesinin siyasi parti ayrımı olmaksızın sahiplenildiğini ve 'Mavi Vatan' olarak adlandırıldığını belirtirken, “Ancak; siyaset üstü kabul edilen ve bir devlet programı olan bu konu, AKP tarafından parti propagandası haline dönüştürülmüş ve seçimden önce tüm büyükşehirlerde billboardlarda Mavi Vatan görselleri kullanılarak parti reklamı yapılmıştır. Mavi Vatan kavramı AKP’nin propaganda aracı olarak kullanılırken bazı gelişmeler yaşanmıştır” diyerek, son dönemde yaşanan gelişmeleri sıraladı.

CHP’li Özgür Ceylan önergede Bakan Güler’e yönelttiği sorularda, 'Mavi Vatan' ismi ile askeri tatbikat icra edilmeyeceği yönündeki bilgilerin doğru olup olmadığı hakkında bilgi isterken, “Bu kararın alınmasında Avrupa Birliği ve ABD’nin baskıları ve Yunanistan ile son dönemde yapılan ancak Türkiye’nin bir kazanım elde etmediği görüşmelerin etkisi var mıdır?” diye sordu.

Özgür Ceylan, “Bu adım, Mavi Vatan konseptinden, yani esas olarak denizlerde uluslararası hukuktan doğan haklarımızın korunmasından vazgeçtiğimiz anlamına mı gelmektedir?” diye sordu. 

Etiketler özgür ceylan chp