CHP’li Emre: ‘Filistinlilere karşı kullanılamaz şartı’ getirildi mi?

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP'li Yunus Emre, Türkiye’den İsrail’e ihraç edilen ürünleri sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Ticaret Bakanı Ömer Polat’a, “Türkiye’den İsrail’e ihraç edilen ve silah endüstrisinde kullanılan ürünlerde Filistinlilere karşı kullanılamaz şartı getirildi mi?” diye sordu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Emre, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarında çoğu çocuk ve kadın binlerce Filistinlinin can verdiğine dikkat çekerek şunları ifade etti:

“İsrail müttefiklerinden aldığı büyük destek ile hiçbir kural ve sınır tanımaksızın 46 gündür Filistinlilere ölüm yağdırıyor. İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırıları, yerlerinden yurtlarından etme politikaları Türk kamuoyunda derin üzüntülere ve büyük tepkilere neden olmaktadır. Öyle ki bu tepkilere bazı kamu kurumları da destek vermekte, Coca Cola ve kahve gibi ürünlerin satışına sınırlamalar getirmektedir. Konu kamuoyunda gündemin başında yer alarak tartışılırken diğer yandan gözler İsrail ile yapılan ticari ilişkilere ve özellikle İsrail’e yapılan ihraç ürünlerinin içeriği, niteliği ve miktarına çevrilmektedir. Zira İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırılarda silah ve benzeri araç gereçlerin yapımında kullanılabilecek ürünler gerek Türk dış politikası gerekse kamu otoritesinin kullanımına yasak getirdiği uygulamalar ile büyük bir çelişki yaratacaktır.”

İstanbul Milletvekilli Yunus Emre Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan İsrail’e yapılan ihraçla ilgili şu sorulara yanıt istedi:

🔸7 Ekim’de başlayan Gazze savaşından bugüne İsrail’e yapılan ihracat ürünlerinin türü ve miktarı ne kadardır?
🔸Yapılan ihraç ürünleri arasında İsrail savaş endüstrisinin ve saldırılarının ihtiyacı olan başta çelik, yakıt vb. gibi ürünler yer almakta mıdır? Bunların özellikleri ve tutarı nedir?
🔸Türkiye’den yapılan ihraç ürünlerinin oranı İsrail ihtiyacının ne kadarını karşılamaktadır?
🔸İsrail’e yapılan ihracat ürünlerinde savaş malzemesi olabilecek ürünler hakkında ‘Filistinlilere karşı kullanılamaz’ gibi satış şerhleri kullanılmış mıdır? Kullanmayı planlıyor musunuz? (DUVAR)

Etiketler CHP Yunus Emre