CHP’li Emir’den Ulaştırma Bakanı’na 'Esenboğa' sorusu

CHP'li Murat Emir, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, havaalanı kent merkezi arasında daha ucuza yolcu taşımasının engellenmesini Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara’da Esenboğa Havalimanı ile kent merkezi Kızılay arasında yapılan yolcu taşımacılığı ile ilgili yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı. Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan EGO’ya ait belediye otobüslerine, havalimanında yer tahsis edilmemesi nedeniyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sunan Emir, havaalanı-kent merkezi arasında taşımacılık hizmeti veren firmanın sözleşmesinin uzatılması ile ilgili soru işaretlerini de gündeme taşıdı.

Emir, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Esenboğa Havalimanı ile şehir merkezi arasında yaklaşık 30 kilometrelik mesafe bulunmaktadır. Esenboğa Havalimanı-AŞTİ-Kızılay güzergâhında yolcu taşımacılığı geçmişte BELKO AIR firmasına ihale edilmiş, ihale süresi de 4 Nisan 2023’te sona ermiştir. Yolcuların mağdur olmaması adına Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı EGO otobüsleri; 5 Nisan 2023 tarihinden itibaren 442 AŞTİ-15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı-Havalimanı hattında hizmet vermeye başlamıştır.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü bir süre, EGO araçlarının havalimanına giriş izni olmadığını öne sürerek otobüslerin girişlerini engellemiş, bu süreçte mağdur olan vatandaşlar, havalimanının kapısında indirilip yürüyerek havalimanına ulaşmaya çalışmışlardır. Oluşan yoğun kamuoyu baskısı sonrası EGO otobüsleri havalimanına alınmış ama bu kez de gelen yolcu katından yolcu alınmasına izin verilmemiştir. Yapılan yazışmalar sonucunda; EGO otobüsleri, gelen yolcu katına alınmış ancak durak veya bekleme alanı verilmeyerek belediyenin otobüsleri görevini yapamaz duruma getirilmiştir. Bu süreçlerin ardından; EGO Genel Müdürlüğü tarafından Esenboğa Havalimanı Baş Müdürlüğüne birçok kez havalimanı içerisinde otobüs depolama-bekleme alanlarıyla ilgili yer tahsisi yapılmasına dair yazı yazılmasına rağmen olumlu cevap alınamamıştır.

'CEZALANDIRILAN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DEĞİL, ANKARA HALKI'

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu hizmetine engeller çıkarılırken, diğer yandan geçtiğimiz yıl Nisan ayında sözleşmesi sona eren ve eski adı BELKO AIR, yeni adı ANKARA AIR olan firmanın sözleşme süresi bu yılın başında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca 31.12.2024 tarihine kadar uzatılmıştır. Sözleşme ihale yapılmaksızın uzatılırken, firma 80 TL’ye yolcu taşımaya başlamış ve bu firmaya bekleme-depolama alanları tahsisi devam etmiştir. Fakat 50 TL’lik ücretle halkın çıkarına resmi taşımacılık yapan EGO otobüslerine ise bu alan tahsis edilmemiştir. Burada cezalandırılan Ankara Büyükşehir Belediyesi değil, Ankara halkıdır. EGO Genel Müdürlüğü, konforlu ulaşım amacıyla geniş bagaj hacimli 15 adet otobüs almasına rağmen yer tahsisi gerçekleştirilmediği için bunların sadece 6’sını faal olarak çalıştırabilmektedir. Vatandaşın yanında kamu kurumunun zararı da söz konusudur.”

'SÖZLEŞME HANGİ GEREKÇEYLE UZATILDI'

Emir, Bakan Uraloğlu’na şu soruları yöneltti:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan EGO otobüslerinin havalimanı yolcu taşımacılığı yapmasını zorlaştıran Bakanlık birimleri ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? Sözleşmesi sona eren eski adı BELKO AIR yeni adıyla ANKARA AIR firmasının sözleşmesi hangi gerekçeyle 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılmıştır? Bu süreçte yeni bir ihale yapılmış mıdır? EGO otobüslerine havalimanı içinde depolama-bekleme alanı neden tahsis edilmemektedir? Vatandaşın havaalanından fahiş fiyatla taşınmasına neden önayak olunmaktadır?” Emir, Bakan Abdulkadir Uraloğlu’na “Vatandaşın havaalanından fahiş fiyatla taşınmasına neden önayak oluyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

Etiketler Murat Emir chp