CHP'li Bakan: Jandarmaya 'seçim günü' talimatı neden verildi?

CHP'li Murat Bakan, İçişleri Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde Jandarma Genel Komutanlığı'na seçim günü gönderdiği yazıyla ilgili "OHAL süreci dahil hiçbir süreçte böyle bir yazı gitmedi" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, sosyal medya hesabından İçişleri Bakanlığı'nın Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderdiği yazıyı paylaştı.

Bununla ilgili Bakan,  “OHAL süreci dahil hiçbir seçimde jandarma personeline böyle bir talimat gitmedi. Bu kararın neden alındığı, halka açıklanmalı” dedi.

'KENDİ KAYNAKLARIMDAN TEYİT ALDIM'

Konuyla ilgili Sözcü'ye konuşan Bakan, gündeme getirdiği Jandarma iddiasıyla ilgili şunları söyledi: "Benim Jandarma'da albay, astsubay, general düzeyinde yani her rütbede görev almış kendi kaynaklarımdan teyit alarak söylediğim şu; Jandarma hiçbir seçimde, mesela jandarmanın bakım fabrikası var, buradaki personeline ya da ikmal, lojistik veya diğer teknik sınıflardaki personeline 'Siz oyunuzu kullandıktan sonra pazar günü birliğinize dönün' dememiş. Sadece 'asayişle ilgili personele' o bölge komutanlıkları ya da İl Jandarma komutanlıkları diyor ki, 'Siz seçimle ilgili, kendi tedbirinizi alın', bugüne kadar hep böyle yapılıyor. Ama ilk defa bu gönderilen 20 Mart tarihli emirin 3'üncü maddesinde; 'Seçim günü görevlendirilmeyen personel oylarını kullandıktan sonra birliklerine dönecektir' diyor."

'OHAL KOŞULLARINDA BÖYLE BİR KARAR YOK'

Ülkede bomba patladığında bile Jandarma Genel Komutanlığı'nın böyle bir emir yayınlamadığına dikkat çeken Bakan "Bugün ne oldu da, hangi güvenlik tedbirine ihtiyaç duyuldu da Jandarma Genel Komutanlığı seçimle ve asayişle ilgisi olmayan personeline 'Pazar günü oyunuzu kullandıktan sonra ikinci bir emre kadar birliklerinize döneceksiniz ve bekleyeceksiniz' diyor, asıl soru bu, ben Süleyman Soylu'ya bunu soruyorum ve bir milletvekili olarak denetim görevimin gereği olarak yapıyorum. 'Sizin maksadınız bu' demiyorum, niyet okumuyorum. 'Bugüne kadar alınmamış bir kararı niye aldınız, açıklayın' diyorum. OHAL varmış gibi. Olağanüstü hal koşullarında da böyle bir karar almamışlar bu arada. Olağanüstü hal durumunda biz seçime gittik, o zaman bile tüm personele siz 'oyunuzu kullandıktan sonra birliklerinize dönün, hazır kıta olarak bekleyin' dememişsiniz, insanlar oyunu kullanmış evine gitmiş" dedi.

'KOLLUK KUVVETLERİ KANUN DIŞINDA BİR UYGULAMA YAPMAYACAKTIR'

Kolluk kuvvetlerinin kanun dışı bir uygulama yapmayacağına güvendiğini belirten Bakan şunları söyledi: "Çünkü seçim meşru koşullarda olacak, o meşruiyeti de kolluk kuvvetleri koruyacaklar, ben buna inanıyorum. İktidarın verebileceği bir kanunsuz emre de riayet etmeyeceklerini düşünüyorum, verseler de. Yani kimseyi korkuya, endişeye de sevk etmemek lazım bu süreçte ama bunu ifşa etmek, ortaya çıkarmak, bunun gerekçesini araştırmak bizim görevimiz." (HABER MERKEZİ)