CHP'li Akdoğan: Avukatlar da kendileri için adalet istiyor

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, "Adliye saraylarında müvekkillerini temsilen adalet arayan avukatlar kendileri için de adalet istiyor" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Umut Akdoğan, 5 Nisan Avukatlar Gününde avukatların sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Akdoğan “Adliye saraylarında müvekkillerini temsilen adalet arayan avukatlar kendileri için de adalet istiyor” dedi.

Akdoğan, hak arama özgürlüğünün en önemli temsilcisi olan avukatların 5 Nisan Avukatlar Günü’nü uzun zamandır kutlayamadıklarını bu özel günde sorunlarını ve sorunlarına çözüm önerilerini konuşmak durumunda kaldıklarını söyledi. “Artık avukatların sesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde duyulmasının zamanıdır. Bu nedenle TBMM Başkanlığına sunduğumuz araştırma önergesiyle avukatların her alanda yaşadıkları sorunların ve çözümlerinin tespiti ile atılması gereken adımların belirlenmesi için bir Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ediyoruz. Çünkü eğitimden başlayarak çalışma hayatına uzanan ve hatta emekliliklerine de yansıyan kronik sorunlarla boğuşan avukatlar için siyasetin artık sorun değil çözüm üretme zamanıdır diyoruz” diyen Akdoğan avukatların can ve mal güvenliğinin de olmadığının altını çizdi.

'BAZI HUKUK FAKÜLTELERİNİN DEAKNI HUKUK MEZUNU DEĞİL'

İktidarın her ile bir üniversite diye çıktığı yolda üniversite mezunu olan gençlerin işsizliğinin 4 yıl ertelendiğine dikkat çeken Akdoğan “92 üniversitede hukuk fakültesi kurulmuş, bunların bir kısmında dekan hukuk mezunu değil. Plansızlık o boyuttaki diş hekimliği fakültelerinde hukuk mezunu dekanlar var. Akıldan yoksun bu yönetim nedeniyle her yıl binlerce hukuk mezunu ya işsizliğe ya da emek sömürüsüne kurban ediliyor. Çünkü ihtiyaçtan fazla mezun verilmesi nedeniyle genç avukatlar mesleğin onuruna yaraşır ücretlerde iş bulamamakta, sayının çokluğu da emek sömürüsünün önünü açmaktadır. Bu da yetmemekte yıllarca mesleğe emek vermiş avukatlar emeklilikte yaşayacakları geçim sıkıntısı nedeniyle adeta ömür boyu çalışmaya mahkum edilmektedir” dedi.

'AVUKATLARIN CAN VE MAL GÜVENLİKLERİ YOK'

Akdoğan, “Ali Günday, Tahir Elçi ve Muammer Aksoy Türkiye’nin yetiştirdiği değerli hukukçular, Baro Başkanlarımız. Üçü de özgürlükçü düşünceleri, adalet ve hukuk arayışları nedeniyle faili meçhullere kurban edildiler. Meslektaşları avukatlar da her yıl artan oranda şiddete uğruyor ve hatta katlediliyorlar. Hukuku ayaklar altına alan iktidar avukatları yok sayıyor” diyerek başta Gezi eylemlerindeki adalet mücadelesi olmak üzere pek çok toplumsal olayda mağdur vatandaşların yanında olan Can Atalay’ın da 2023 seçimlerinde milletvekili seçilmesine ve iki ayrı Anayasa Mahkemesi kararına rağmen halen TBMM çatısı altında yemin ettirilmesinin önlenmesini de iktidarın hukuka ve avukata bakışını ortaya koyduğunu hatırlattı.

Etiketler Umut Akdoğan chp