Başarır'dan AK Parti'ye tepki: Sizin yüzünüzden insanlar dinden soğudu

AK Parti'yi eleştiren CHP'li Ali Mahir Başarır, "AK Parti'nin izlediği politikalar insanların inançlarını etkiliyor. Neden bugün milyonlarca deist ve ateist, böyle bir tercihte bulundu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında yerel seçimlerde ittifak yapılıp yapılmayacağı tartışmalarına ilişkin, "Bu belediyelerin büyük kısmını ittifakla aldık. Devam etmeleri herkesin hayrına olacaktır. O konuda bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum" dedi.

'ÖNCE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NE DEVAM EDECEKSİN'

İstanbul Valiliği'nin sahillerde içki yasağı getiren genelgesini gündeme getiren Başarır, "Kadın ve çocukların huzurunu korumak için bunu yaptığını söylüyor. Sen kadının güvenliğini sağlayacaksan öncelikle İstanbul Sözleşmesi'ne devam edeceksin" sözlerini sarf etti.

İstanbul'da bazı sahillerde sığınmacıların kavga ettiğini ancak İstanbul Valiliğinin bu konuda önlem almadığını söyleyen Başarır, "Sayın Vali, genelgeye göre bu kararı alıyor. Tam bir yetki aşımı. Temel hak ve hürriyetler ayaklar altına alınıyor. Genelgeyle yasak koymaya çalışıyor, yaşam tarzına müdahale ediyor" ifadelerini kullandı.

Başarır, bu uygulamayı geçmişte Afyonkarahisar Valiliği'nin hayata geçirdiğini ancak Danıştay'ın bunu iptal ettiğini anlatarak, parti olarak alkol ve sigaranın sağlığa zararlı olduğunu düşündüklerini ancak tercih noktasında kimseye müdahale edilmesini kabul etmediklerini vurguladı. Başarır, "İnsanlara dokunmayın, özel hayatlarına dokunmayın. İçen içer, içmeyen içmez" dedi.

Başarır, İstanbul'un uyuşturucu batağına dönüştüğünü, suç işleyen sığınmacıların basına yansıtılmadığını ve tarikatlar içerisinde gençlere zarar veren olaylar yaşandığına dikkat çekerek "AK Parti'nin izlediği politikalar insanların inançlarını etkiliyor. Neden insanlar bu kadar dinden soğudu? Neden bugün milyonlarca deist ve ateist, pırıl pırıl çocuklarımız böyle bir tercihte bulundu. İşte dini sürekli siz anlattığınız için böyle bir yaşam ortaya koyduğunuz için, şu tarikatları gördüğü için insanlar üzülerek söylüyorum ki dinden soğudu. Ben bunu birçok yerde, Anadolu’da gördüm. Eğer böyle yaşayanlar, ülkeyi soyanlar, yolsuzluk yapanlar, haksızlık yapanlar ya da eşi öldükten 5 saat sonra onunla cinsel ilişkiye girebilir diyen sapkınlar, bunların yanındaysa ben onlar gibi Müslüman değilim dedi. Bunları korkmadan konuşmalıyız" diye konuştu.

'İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR'DE SADECE KİRA 15 BİN LİRA'

Başarır, memur maaşlarına yapılan zam oranları için ise "utanç duyuyorum" diyerek şu değerlendirmede bulundu; "Sayın Erdoğan'ın haziran ayında dakikalık 15 bin lira olan gideri, yüzde 20 artışla temmuz ayında 18 bin lira oldu. Memura bir yılda bu zam oranını veriyorsun. Emekliye 7 bin 500 lira vereceksin, memura bu zammı reva göreceksin, kendi bütçeni yükselteceksin, sonra ahlaktan bahsedeceksin. Bir toplumun ahlakı yoksulluktan, sefaletten bozulur. Utanç duyuyorum. Aynaya, kendi yaşantılarına ve memurun durumuna baksınlar." 

Yoksulluk sınırının 38 bin lira olduğuna işaret eden Başarır, "Ülkenin memuru, bürokratı, öğretmeni yoksulluk sınırının altında yaşıyorsa bu, ülke yöneticileri için utanç meselesidir. İstanbul, Ankara ve İzmir'de sadece kira 15 bin lira, faturalar 5 bin lira, 20 bin lira yapıyor" dedi.

'İMAMOĞLU VE YAVAŞ ÇOK BAŞARILI'

Bir gazetecinin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın yerel seçimler için adaylığını açıkladığını ve "rozetsiz başkanlık" yapmaya devam edeceği yönündeki açıklamasını hakkındaki soruya Başarır, Yavaş'ın, 2019 yılında Millet İttifakı oylarıyla seçildiğini hatırlatarak yanıt veren Başarır, "Mansur Yavaş tarafsızlık vurgusu yapıyor, İYİ Partinin de CHP'nin de oyunu aldığını söylüyor. Belediye başkanları tarafsız olmalı. Aynı şeyi Sayın Cumhurbaşkanı'ndan da istiyoruz" diye konuştu.

Mansur Yavaş'ın adaylığı için partisindeki ilgili kurulların karar alması gerektiğini belirten Başarır, "İmamoğlu ve Yavaş çok başarılı. Belediyelerle ilgili çok soruşturma geldi ama ihale ve yolsuzlukla ilgili gelmedi" ifadesini kullandı.

YEREL SEÇİMDE İTTİFAK OLACAK MI?

Başarır, İYİ Partiden, yerel seçimler konusunda farklı söylemler yükseldiğinin anımsatılması üzerine, "Bu belediyelerin büyük kısmını ittifakla aldık. 'Sadece biz kazandık' dersek diğer partilere büyük haksızlık yapmış oluruz. Devam etmeleri herkesin hayrına olacaktır. O konuda bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Ama başka yerlerde İYİ Parti veya diğer partilerin kazanabileceği durumlar olacaktır. İşbirliği yapılmalı. İttifak ya da işbirliği diyebiliriz. Bunu çok önemsiyorum. Manisa'yı, Balıkesir ve Bursa'yı kazanamamak, içimdeki yaradır. Bu illeri kazanmak istiyoruz, kazandığımız ilçeleri artırmak istiyoruz" sözlerini sarf etti. (HABER MERKEZİ)