CHP’den spor yasası teklifine itiraz: Cumhur İttifakı spor kulüplerine müdahale etmeye çalışıyor

CHP’li Özel bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen spor kulüplerine ilişkin yasa teklifinin, kulüpleri iktidarın güdümüne soktuğunu belirterek yeniden düzenlemesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi’ni değerlendirdi.

Kanun teklifi hazırlanırken spor kulüplerinin, federasyonların ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine başvurulmadığını ifade eden Özel’e göre teklif, özerk olması öngörülen spor gibi bir alanı siyasi müdahalelere daha açık kılıyor, spor kulüplerini ve spor federasyonlarını iktidar partisinin güdümüne sokuyor.

Özel, kanun teklifinin uluslararası spor hukukuna aykırı hükümler barındırdığına dikkat çekerek, “Özerk olması gereken federasyonları, Spor Bakanlığı’na dolayısıyla iktidar partisine daha da bağımlı hale getiren bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Bu kanun teklifi, spor camiasının üzerinde büyük bir siyaset vesayeti yerleştirmektedir. Olması gereken siyasi müdahaleden tamamen uzak bir özerklik tesis etmekken, tam tersi oluşturulmak istenmektedir. Ayrıca spor kulüplerinin sivil toplum kuruluşu olma özelliği de yok edilmektedir” ifadelerini kullandı.

‘TEKLİF UZMANLARIN TARTIŞMASINA AÇILARAK YENİDEN DÜZENLENMELİ’

Spor kulüplerine ilişkin yasa teklifinin komisyona geri çekilerek ve uzmanların tartışmasına açılarak geniş biçimde ele alınması gerektiğini belirten Özel, şunları söyledi:

“Türkiye’de en çok izlenen spor futbol olmakla beraber, ilk imzacılarının iki eski futbolcunun bu teklifiyle, yeterince tartışma olanağı sunulmadın, diğer spor branşlarından uzmanların görüşleri alınmadan bütün spor branşları ve bütün spor federasyonları üzerinde tahakküm kurulmak istenmektedir. Bu teklif, Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden oluşan Cumhur İttifakı’nın müdahaleci bakış açılarını yansıtmaktadır. Sivil toplum kuruluşlarına, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerine, barolara, sosyal medyaya, üniversitelere müdahale eden Cumhur İttifakı, şimdi spor alanına müdahale etmek istemektedir. Farklı seslere, farklı görüşlere tahammül etmeyen, Merkez Bankası’nın bağımsızlığını, üniversitelerin özerkliğini, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının özerkliğini tırpanlayan bir anlayışa sahip Cumhur İttifakı şimdi spor federasyonlarının özerkliğine ve spor kulüplerine müdahale etmeye çalışmaktadır. Teklif yeniden düzenlenmelidir.”

KANUN TEKLİFİNDE NELER VAR?

Transfer sezonu başlamadan önce yürürlüğe girmesi planlanan yasal düzenlemeyle, kulüp yöneticileri kendi dönemlerindeki borçlanmadan sorumlu tutulacak. Ayrıca spor kulüpleri "dernek" vasfından çıkarılıp bakanlık tarafından tescillenecek. Teklifle sporda menajerlik sistemi de yeniden düzenlenecek. Sözleşmeler 2 yılla sınırlandırılacak ve noter tasdikli olacak. Menajerlik ücretine üst sınır getirilecek. (DUVAR)