CHP’den, ‘liman işletme sürelerinin uzatılması’ teklifine tepki

CHP’li Özgür Özel, AYM kararına rağmen AK Parti’nin limanların işletme sürelerinin 49 yıla uzatılması teklifini Meclis’e getirdiğini belirterek tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, iktidarın Meclis’e sunduğu ‘Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde yer alan, limanların işletme süresinin yeniden 49 yıla uzatılmasına ilişkin düzenlemeye tepki gösterdi.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği limanların işletme sürelerine yönelik kararına rağmen AK Parti grubunun düzenlemeyi Meclis’e getirdiğini, bu durumun anayasaya aykırı olduğunu belirten CHP’li Özel, “Anayasa Mahkemesi kararını hiçe sayan, anayasayı tanımayan bir madde ile karşı karşıyayız. Bu maddenin kanun teklifinden derhal çıkartılması gerekiyor. Plan ve Bütçe Komisyonu’na teklifi Anayasaya aykırılık yönünden inceleyerek bu maddeyi reddetmesi çağrısında bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

‘ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ ARKASINDAN DOLANAN BU KANUN TEKLİFİ’

Anayasa Mahkemesi’nin, Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na aitken özelleştirilen ve işletme sürelerinin 49 yılına arttırılması amaçlanan düzenlemeyi oybirliğiyle iptal ettiğini hatırlatan CHP’li Özel, “Grubumuzun başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, bu düzenlemenin serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığına işaret ederek, düzenlemenin anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti” dedi.

AK Parti’nin, AYM’nin bu kararından iki ay dahi geçmeden benzer içerikli bir düzenlemeyi torba teklife koyduğunu belirten Özel, “Aslında anayasanın hükümleri çok açık. Anayasanın 138’inci maddesinin son fıkrası, ‘Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez’ ve Anayasanın 153’üncü maddesinin son fıkrası, ‘Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar’ hükmünü içermektedir. Anayasa Mahkemesi kararlarının arkasından dolanan bu kanun teklifi anayasanın bu iki maddesine aykırıdır” ifadelerini kullandı.

‘CUMHURBAŞKANININ KENDİSİNİ İNKÂR ANLAMINA GELİR’

Plan ve Bütçe Komisyonu’na söz konusu teklifin anayasaya aykırılık yönünden incelenerek reddedilmesini talep eden CHP’li Özel, “Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, genel başkanıyla, parti grubuyla Anayasayı tanımamakta ısrar etmektedir. Böyle bir işin bu Mecliste yapılabilmesinin olanaklı olmaması gerekir. Bu, Anayasa'ya göre seçilmiş Cumhurbaşkanının da kendisini inkâr anlamına gelir. Kim istiyorsa, kime ne menfaat sağlamak için yapılıyorsa yanlıştır. Komisyona, yönetimine ve bütün üyelerine bu tarihi sorumluluğu hatırlatıyoruz” ifadelerini kaydetti. (DUVAR)

Etiketler CHP AYM MECLİS LİMAN