CHP’de PM heyecanı: Adaylık başvuruları sona erdi

CHP Kurultayı'nın ikinci gününde Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği yarışı yapılacak. Saat 19.00 itibariyle parti meclisi üyeliği için başvuru süresi sona erdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi’nin son derece heyecanlı geçen genel başkanlık yarışı sonuçlandı. Özgür Özel, CHP’nin yeni genel başkanı seçildi. CHP Kurultayı'nın ikinci günü ise en az ilk gün kadar çekişmeli bir Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeliği yarışına sahne olacak.

CHP’nin üst karar alma organı PM 60 kişiden oluşuyor. 60 üyeli PM’nin 52 üyesi çarşaf liste ile 8 üyesi Bilim Yönetim Kurulu Platformu kontenjanından seçiliyor. CHP’nin Merkez Yürütme Kurulu da bu 60 kişi arasından seçiliyor. Parti Meclisi milletvekilleri ve belediye başkan adaylarını belirliyor.

Parti Meclisi’ne CHP üyesi olan herkes aday olabiliyor. Seçim çarşaf liste yöntemi ile yapılacağı için tüm adayların adının yazılı olduğu bir liste hazırlanıyor. 500’den fazla kişinin başvurması beklenen yarışta delegeler 60 kişiyi işaretleyecek.

SALICI ANAHTAR LİSTE ÇIKARACAK MI?

Parti Meclisi üyesi olacak 60 kişi için genel başkan adayı olan iki ismin “anahtar liste” çıkarması ve delegelere bu listedeki isimleri işaret etmesi bekleniyordu. Ancak dün gerçekleşen seçimde iki turda da kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar liste çıkarması beklenmiyor. Kulislere göre Kılıçdaroğlu, bazı kurmaylarının anahtar liste çıkarma teklifini kabul etmedi ancak Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın bir anahtar liste hazırlayabileceği kaydediliyor.

ÖZEL İL BAŞKANLARINDAN ÖNERİ ALDI

Genel Başkan seçilen Özgür Özel, 81 il başkanı ile toplantı yaptı. Sabah saatlerinde gerçekleşen toplantıda Özel, il başkanlarının önerilerini aldı. Özel’in bu önerileri de dikkate alarak bir anahtar liste sunması bekleniyor. Özel geçmiş dönemde yönetim organlarında yer alan siyasetçilere PM listesinde yer vermeyeceğini açıklamıştı.

Özel’in listesinde Tekin Bingöl, Bülent Tezcan, Veli Ağbaba, Seyit Torun, Muharrem Erkek gibi bundan önceki parti yönetiminde yer alan isimler olmayacak.

Listede olması beklenen isimlerse şöyle: Selin Sayek Böke, Burhanettin Bulut, Suat Özçağdaş, Gamze Taşçıer, Gökçe Gökçen, Murat Bakan, Ahmet Baran Yazgan, Yalçın Karatepe, İlhan Uzgel.

KURULTAY SALONU RENGARENK

Kimi partililerin başvuru rekoru beklediği PM seçimi için hareketlilik genel başkan seçiminin hemen ardından başladı. PM adayları afişlerini salonun dört bir yanına asarken bugün Ankara Arena Spor salonunda daha da renkli bir tablo ortaya çıktı. Adayların arasında deneyimli ve kamuoyunun yakından tanıdığı CHP’li siyasetçilerin yanı sıra çok sayıda genç ve kadının da yer aldığı görüldü.

Yüzlerce CHP’li salonun içini ve dışını adayların bayrakları, posterleri, afişleriyle donattı. Adaylara destek verenler adayların isimleri ve fotoğraflarının basılı olduğu tişört, şapka, döviz ve önlüklerle tanıtım yaptı.

Genel başkanlık seçiminde oy kullanan 1366 delege PM’nin yanı sıra 15 kişiden oluşan Yüksek disiplin Kurulu için de seçim yapacak.

OY VERME VE SAYIMIN SAATLER SÜRMESİ BEKLENİYOR

Başvuru sürecinin ardından oluşan aday listesi matbaaya gönderilecek. Akşam saatlerinde gerçekleşecek oylamanın aday sayısı çok fazla olacağı için uzun sürmesi bekleniyor. Benzer biçimde sayımın da saatler alacağı, hatta sonuçların sabaha doğru belli olabileceği belirtiliyor.

CHP KURULTAYI’NDA PM BAŞVURULARINDA İKİNCİ UZATMA

CHP kurultayında parti meclisi adaylığı başvuru süresi iki kez uzatıldı. İlk olarak 13.00 olarak açıklanan son başvuru saati 16.00’ya, daha sonra da 19.00’a alındı.

CHP PARTİ MECLİSİ’NE GİRMEK İÇİN KİMLER BAŞVURDU?

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi adaylık başvuruları 2 kez yapılan uzatmanın ardından saat 19.00'da sonlandı. Başvuru yapan 400’e yakın adayın arasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun yakın kurmaylarının da bulunduğu görüldü.

KILIÇDAROĞLU’NUN ÜÇ KURMAYI BAŞVURDU

Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim mağlubiyetinden sonra oluşturduğu MYK’de görev alan Devrim Barış Çelik, Tahsin Tarhan ve Aylin Nazlıaka PM üyeliği için adaylık başvurusunda bulundu.

OĞUZ KAAN SALICI DA PM ADAYI

Seçim sürecinde ittifak görüşmelerini yürüten isimlerden dönemin genel başkan yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı da başvuru yapan isimler arasında yer aldı. Salıcı’nın Özel’in listesine karşı bir anahtar liste hazırlığı içinde olduğu iddia edilmişti.

TANINAN İSİMLER

Kamuoyunun tanıdığı isimlerden, Özgür Özel’in PM’de yer alacağını açıkladığı akademisyen Ayhan Yalçınkaya, yazar İlhan Uzgel, gazeteci Ali Haydar Fırat, oyuncu Berhan Şimşek, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da CHP'nin yeni dönem PM adayları arasında yer aldı.

ESKİ VE YENİ MİLLETVEKİLLERİ

Ensar Aytekin, Burhanettin Bulut, Deniz Yavuzyılmaz, Gökhan Zeybek, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Namık Tan, Suat Özçağdaş, Ulaş Karasu, Utku Çakırözer PM yarışına katılan milletvekilleri oldu.

Başvuru yapan eski CHP milletvekilleriyse şu isimlerden oluştu:

Ali Özgündüz, Ali Haydar Hakverdi, Ali Şeker, Aykut Erdoğdu, Berhan Şimşek, Aylin Nazlıaka, Çetin Soysal, Gaye Usluer, Kadir Gökmen Öğüt, Müslim Sarı, Necati Yılmaz, Selin Sayek Böke.

PARTİ MECLİSİ’NE 392 BAŞVURU

CHP PM’ye 380’i PM, 12’si Bilim Yönetim Kültür Platformu olmak üzere 392 kişi başvurdu. 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu için de 98 kişi aday oldu.