CHP’de ‘Olağanüstü Kurultay’ın şifreleri: Hedef eski delegeler

CHP’de değişim talep edenlerin gündeminde olağanüstü kurultay çağrısı da var. Bu adım için gözler görevden alınan il ilçe başkanlarının itirazlarının ele alınacağı Parti Meclisi’ndeki oylamada olacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – CHP’de seçimlerin ardından başlayan ‘değişim’ tartışması, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başkanlık ettiği toplantı videosunun sızmasıyla yeni bir ivme kazandı.

Geçmiş dönemlerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yakın çalışan isimlerin katıldığı toplantının sızdırılan kısmının ana gündemi Parti Meclisi’nin olağanüstü toplantıya çağrılması olurken satır arasındaki “olağanüstü kurultay” başlığı da dikkat çekti. Bir saatin üzerinde olduğu düşünülen videonun yayınlanan kesitinde İmamoğlu, “Alternatif bir olağanüstü kurultay süreci olabilir mi olgunlaşabilir mi buna dair bir zemin var mı?” ifadesini kullandı.

OLAĞANÜSTÜ KURULTAY SEÇENEĞİ MASADA

CHP’de ‘değişim’ talep edenlerin temel rahatsızlığı partide başlayan kongre sürecinde belirlenen delegelere ilişkin oldu. Kongre sürecinde CHP’nin mevcut yönetimine yakın olduğu düşünülen delegelerin belirlendiğini belirterek bu duruma itiraz edenler “olağanüstü kurultay” süreci için parti tabanında eğilim yoklaması yaptı. Edinilen bilgiye göre İmamoğlu’nun sızan videoda belirttiği “olağanüstü kurultay” seçeneği de bu bağlamda dile getirildi.

Parti tüzüğüne göre olağanüstü kurultay için genel başkan doğrudan çağrı yapabiliyor. Öte yandan CHP Genel Başkanı, Parti Meclisi’nin kararı ya da kurultay üye tam sayısının beşte birinin 15 günlük süre içinde noterden onaylı verdiği imzayla olağanüstü kurultayı toplantıya çağırıyor.

CHP’de ‘değişim’ talep edenlerin ‘olağanüstü kurultay’ sürecini masaya yatırmalarının temel nedeni 2020 yılında belirlenen delegelerin “daha değişim yanlısı” olduğu düşüncesi. ‘Olağanüstü kurultay’ kararı alınırsa eski delegelerle CHP Genel Başkanlığı seçiminin daha farklı sonuçlanacağı belirtilirken bu sürecin Parti Meclisi kararıyla mı yoksa kurultay üyelerinin imzasıyla mı yapılabileceği formülleri üzerine de görüş alışverişinde bulunuluyor.

‘OLAĞANÜSTÜ KURULTAY’IN ANAHTARI PARTİ MECLİSİ’NDE

‘Olağanüstü kurultay’ gibi bir adımın mevcut CHP yönetimini “Siyaseten kurultayı daha erken tarihte yapmaya zorlamak” anlamına da geleceği belirtilirken bu adım için gözler hafta sonu yapılacak Parti Meclisi toplantısına çevrildi.

CHP’de değişim talep edenlerin temel itirazlarından biri de kongre sürecinde görevden alınan il ve ilçe yönetimlerine ilişkin olurken Parti Meclisi toplantısında görevden alınanların itirazları görüşülecek.

Muş, Kayseri, Ağrı, Mardin İl yönetimi ile Beykoz ilçe yönetiminin görevden alınmalarına dair itirazlarını görüşecek 60 kişilik Parti Meclisi’nin 3’te 2’si, yani 40 kişisi söz konusu görevden almalara karşı oy kullanırsa itirazlar kabul edilmiş olacak. CHP’nin tüzüğüne göre böyle bir durumda Parti Meclisi’nin kararı kesin olduğu için görevden alınan il ve ilçe başkanları görevlerine devam edecek.

Parti Meclisi’nden görevden alınan il ve ilçe başkanları için “olumlu” bir kararın çıkma ihtimalini değerlendiren “değişim” talep eden siyasetçiler, ‘olağanüstü kurultay’ süreci için atılacak adımı da bu oylamanın sonucuna göre belirleyecek.

‘DELEGEYİ KİMİN YAZDIĞI DEĞİL KİMİN İKNA ETTİĞİ ÖNEMLİ’

CHP’de ‘değişim’ talebinin, ilk dile getirildiği günden bu yana daha görünür olduğunu belirten bir kurmaya göre partinin büyük kurultayı için atılacak adımlar önümüzdeki günlerde netleşecek. Tabanda değişime dair bir talebin olduğunu ifade eden partili, “eski delegeler” ya da “yeni delegeler” gibi bir ayrımın öneminin çok olmadığını belirterek, “Delegeyi kimin yazdığı değil kimin ikna ettiği önemli” diye konuştu.