CHP’de İzmir düğümü nasıl çözülecek?

CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayının kim olacağına dair belirsizlik sürüyor. Yeni yönetim memnuniyet anketlerini işaret ederken, İzmir’deki aday düğümünü çözebilecek isimler konuşuluyor.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - “CHP'nin kalesi" olarak nitelendirilen İzmir'de büyükşehir belediye başkanlığına kimin aday olacağı sorusu henüz yanıt bulmadı. Mevcut Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de aralarında bulunduğu, başvuru yapan 9 kişi adaylık için yarışıyor. Çalışmaların ay sonuna kadar devam edeceği kentte adaylık düğümünün yeni ve sürpriz bir isimle çözülebileceği de vurgulanıyor.

Yerel seçim hazırlıklarının sürdüğü CHP'de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için görevdeki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, eski İzmir milletvekilleri Atila Sertel, Musa Çam, Tacettin Bayır, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı iken görevinden istifa eden Buğra Gökce, eski Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, eski belediye başkan adayı Ayhan Baltacı adaylık başvurusu yaptı. Başvuru yapmasa da CHP'nin son kurultayında "değişimciler"in yanında yer alan eski il başkanı Alaattin Yüksel, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Sengel ve CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke İzmir için adı geçen adaylar arasında yer alıyor.

SOYER İKİNCİ DÖNEM İÇİN ADAY YAPILACAK MI?

Seferihisar Belediye Başkanlığından beri Rıfat Nalbantoğlu ile birlikte siyaset yapan Tunç Soyer, mevcut belediye başkanı olmasının ve kentteki toplumsal yapıların desteğini almasının getirdiği avantajla adaylık yarışında yer alıyor. Ortalama veya üstü bir başarısı olan belediye başkanının ikinci kere aday gösterilmesi CHP için olağan bir uygulama. Normal koşullarda adaylığının tartışılmaması gerekirken Soyer’in kurultay sürecinde Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi ve İzmir delegasyonunun tutumunu etkilemeye çalışması, onun yeni yönetimce gözden çıkarıldığı yorumlarına yol açıyor. Ayrıca, arasının iyi olmadığı eski İzmir İl Başkanı olan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel’in partide belirleyici bir konuma yükselmesinin Soyer’in işini zorlaştırdığı savunuluyor.

14-28 Mayıs seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı olması durumunda Enerji Bakanı yapması beklenen Ahmet Akın'ı aslında İzmir Büyükşehir Belediyesi için düşündüğü de söylentiler arasında. Bunu duyan Soyer’in tüm gücüyle İzmir Kongresine müdahale ederek bütün delegeleri belirlediği ve böylece Kılıçdaroğlu ile pazarlık yapıp adaylığını garantilemeye çalıştığı ancak kurultay kaybedilince bu tutumunun yeni yönetimde olumsuz bir bakışa yol açtığı konuşuluyor. Buna karşılık Soyer’in toplumsal desteği yanına alarak, kendi döneminde yapılan işleri güçlü bir kampanyayla anlatıp, uluslararası prestijini kullanarak el yükseltmeye çalıştığı değerlendiriliyor.

YENİ YÖNETİM MEMNUNİYET ANKETLERİNİ İŞARET EDİYOR

İzmir kulislerinde konuşulanlar böyle ama kurultay sonrası oluşan yeni yönetim, anketlere işaret ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi için yapılan memnuniyet anketlerinin çok olumlu gelmediğini söyleyen parti yöneticileri, kente inceleme için gönderdikleri milletvekillerinin hazırladığı raporların değerlendirmesinin de sürdüğünü vurguluyor. CHP yönetimine göre İzmir’de en doğru kararı vermek için çalışmalar yeni anketlerle sürecek, bu nedenle de aday belirlenme süreci ay sonunu bulabilecek.

SERTEL’İN ADAYLIK ŞANSI VAR MI?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylık başvurusu yapanlar arasında 3 eski milletvekili bulunuyor. Gazeteci kökenli bir siyasetçi olan eski İzmir Milletvekili Atilla Sertel CHP içinde “ulusalcı” çizgiye yakın bir isim olarak biliniyor. CHP delegeleri nezdinde belli bir gücü olduğunu girdiği farklı ön seçimlerde yüksek oy alarak kanıtlayan Sertel, 2023 Kurultayı’na giden süreçte Kılıçdaroğlu’nu destekledi. Kulislere göre bu durum Sertel’in güncel adaylık şansını düşürüyor.

ÇAM, BAŞVURUSUNU ÖN SEÇİM ŞARTIYLA YAPTI

Parti tabanı tarafından sevilen ve taban politikasını iyi yürüten bir siyasetçi olan eski İzmir Milletvekili Musa Çam, adaylık başvurusunu ön seçim şartıyla yapmıştı. Çam’ın, parti üyeleri veya delegelerle gerçekleştirilecek bir ön seçimde ilk sıralarda çıkacağına inandığı beyanlarından anlaşılıyor. Fakat CHP’nin İzmir’de aday belirlemeyi ön seçim ya da eğilim yoklamasıyla yapmayacağı belli olduğundan Çam’ın İzmir Büyükşehir Başkan adayı olma şansı düşük gözüküyor.

ATİLLA'NIN BORNOVA PERFORMANSI ADAYLIĞI GETİREBİLECEK Mİ?

Farklı kesimlerden oy alan Olgun Atilla, 2014-2019 yılları arasındaki Bornova Belediye Başkanlığı performansıyla öne çıkmıştı. Mimarlık ve kent planlama eğitimi alan Atilla, İzmir Büyükşehir adaylığı için yapılan tüm anketlerde açık ara ilk sırada çıktığını ifade ediyor. Bu özellikleriyle CHP’nin değişim çizgisine denk düşen bir profili olan Atilla’nın en büyük handikabının ise Kurultay öncesi İzmir delegasyonunun genel çizgisine uygun olarak Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi olduğu savunuluyor. Ancak Bornova Belediye Başkanlığı döneminde o zaman Beylikdüzü Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu ile kurduğu ve bugünlere taşıdığı yakın ilişki, Atilla’yı adaylıkta şanslı kılan bir parametre olarak değerlendiriliyor.

BUĞRA GÖKÇE’YE 'İTHAL ADAY' ELEŞTİRİSİ

Politikadan uzak bir görüntü veren, teknokrat kimliğiyle öne çıkan Buğra Gökçe’nin 2019 seçimleri öncesinde de gönlünden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı geçtiği biliniyor. Gökçe, o dönem niyet olarak kalan aday adaylığını bu seçimlerde hayata geçiriyor. CHP yönetimindeki dengeler dışında, Gökçe’nin İzmir Büyükşehir adaylığının önünde iki önemli engel gözüküyor: İlki, İzmir'de ithal aday olarak kabul edilmesi; ikincisi, politikanın içinden gelmemesi.

Gökçe bu dezavantajlarına karşı farklı düzeylerde taktikler geliştiriyor. Genel merkez düzeyinde Ankara bağlantıları üzerinden bir politika yürütürken, kamuoyuna karşı uzman yönlerini ortaya çıkaran bir iletişim sürdürüyor, liyakat ve deneyimini öne çıkarıyor. İmamoğlu'nun adayı görüntüsüne itiraz ediyor ama ulusal basında yakın olduğu bazı gazeteciler onun adaylığını İmamoğlu bağlantısı üzerinden açıklıyor. Gökçe’nin İzmir’deki destekçileri ise ağırlıklı olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği dönemindeki çalışma arkadaşlarından ve ilişkide olduğu siyasetçilerden oluşuyor.

TUGAY’IN KURULTAY TERCİHİ NASIL ETKİ EDECEK?

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise İzmir kurultay delegeleri arasında değişimcileri destekleyen ilk kişi olmasının avantajıyla İzmir Büyükşehir aday adaylığı yarışında yer alıyor. Karşıyaka Belediyesi’nin Mavişehir’deki bir arsa hissesini düşük fiyatla Mehmet Cengiz’e satmasından ve DİSK ile yaşadığı gerilimden dolayı politik olarak zor bir süreçten geçen, hatta Karşıyaka’ya yeniden adaylığı tartışma konusu olan Tugay’ın Kurultaydaki tercihiyle bu eleştirileri geride bırakıp bırakmadığı ortaya çıkacak.

BATUR’UN BÜYÜKŞEHİR İÇİN ŞANSI VAR MI?

Eski Narlıdere, mevcut Konak Belediye Başkanı Abdül Batur her yerel seçimde adı İzmir Büyükşehir Belediye adaylığı için geçen bir siyasetçi. 1999 seçimlerinde DYP'den Narlıdere Belediye Başkanı seçilen daha sonra CHP'ye geçen Batur hem Kurultayda Kılıçdaroğlu'nu desteklemesi hem de uzun süre belediye başkanlığı yapması nedeniyle Büyükşehir adaylığı için çok şans verilmeyen bir isim. CHP çevrelerinde Batur'un Büyükşehir aday adaylığına başvurarak Konak Belediye Başkanı adaylığını garantilemek istediği konuşuluyor.

ÖN SEÇİM YAPILMAZSA ADAYLIĞINI GERİ ÇEKECEK

Kurultay öncesi “Değişimciler”e destek veren eski İzmir milletvekili Tacettin Bayır da Çam ve Sertel gibi belediye başkan adayının ön seçimle belirlenmesi gerektiğini savunuyor, anket ya da genel merkez mülakatı gibi yöntemlere karşı çıkıyor. Ön seçim yapılmasının ithal aday dayatmasına karşı bir çözüm olacağını ifade ediyor. Bayır, ön seçim yapılırsa ve Musa Çam Büyükşehir adayı olursa, onun lehine çekilip kazanması zor bir ilçeye aday olabileceğini de belirtiyor.  Bayır, ön seçim ya da temayül yoklaması yapılmadığı durumda adaylığını geri çekeceğini söylüyor.

DÜĞÜMÜ YÜKSEL’İN ADAYLIĞI ÇÖZER Mİ?

Eski İzmir il başkanı, deneyimli siyasetçi Alaattin Yüksel’in ise İzmir adayının belirlenmesi bir krize dönüştüğü durumda herkesin etrafında mutabık kalacağı toparlayıcı bir isim olarak öne çıkabileceği ifade ediliyor. Uzun süren il başkanlığı döneminde parti tabanıyla kurduğu yakın ilişki, uzlaştırıcı kişiliği, pozisyonunu kaybetmeyi göze alarak yanlış bulduğu politikaları eleştirebilmesi, siyasi yaşamı boyunca değişimden yana olması Yüksel’in pozitif yönleri olarak sıralanıyor. Üç dönem İzmir Büyükşehir Belediye başkanlığı yapmış Aziz Kocaoğlu'nun Yüksel'i açıkça desteklemesinin de onun için bir artı puan olacağı değerlendiriliyor. Öte yandan değişimin gençleşme olarak algılandığı bir dönemde 68 kuşağından gelen Yüksel'in yaşı adaylık için dezavantaj oluşturuyor.

SENGEL’İN SÜRPRİZ ADAYLIĞI

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Sengel’in ismi de resmi başvurusu olmamasına rağmen son günlerde konuşulmaya başlandı. İlçesini iyi yönettiği izlenimi ve yaptıklarını ulusal medyada anlatabilmesi Sengel'i görünür kılıyor. 2019 seçimlerde o zamanki İzmir İl Başkanı, şimdiki CHP Sözcüsü Deniz Yücel'in Selçuk adayı olarak önerdiği Sengel'e desteğinin sürdüğü kaydediliyor. Özgür Özel'in İzmir'de kadın aday seçeneğini dillendirmesinin de Sengel'in adaylık kampanyası için bir fırsat yarattığı düşünülüyor.

SELİN SAYEK BÖKE FORMÜLÜ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için 9 aday adayı var ama başvuru yapmadığı halde ismi konuşulan siyasetçilerden biri de CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke. Daha önce İzmir Milletvekili olarak iki dönem Meclis’te görev yapan Böke’nin İzmir’deki aday düğümünü çözebilecek isim olabileceği konuşuluyor. Böke’nin şu an için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı önerisine sıcak bakmadığı ancak isminin de tamamen rafa kalkmadığı değerlendirmeleri yapılıyor.

Adaylar kim?

TUNÇ SOYER: Çocukluk yaşlarından itibaren İzmir'de yaşayan Soyer, Bornova Anadolu Lisesi'ndeki yatılı öğrencilik yıllarının ardından yükseköğrenimini Ankara Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. Aynı yıllarda Türk Haberler Ajansı’nda muhabirlik yaptı. Mülteci kamplarındaki kadın dramını anlatan bir eseri Türkçeye çevirdi. İsviçre Webster Üniversitesi'nde “Uluslararası İlişkiler” ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde “Avrupa Birliği” alanlarında yüksek lisans yaptı. İyi düzeyde İngilizce ve Fransızca bilen Soyer, dokuz yıl boyunca turizm sektöründe yönetici olarak faaliyet gösterdi.

2003’te İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'ya Avrupa Birliği’nden temin edilecek mali kaynaklar konusunda danışmanlık yapan Soyer, İzmir’in ekonomisine ve sosyal yaşamına dair tecrübelerini bu süreçte artırdı. 2009 yılı itibarıyla Seferihisar'da Belediye Başkanlığı görevine seçildi ve bu görevi iki dönem yürüttü. Küçük ilçelerin uluslararası ölçekte tanınmasını ve ekonomisinin geliştirilmesini hedefleyen Citta Slow (Sakin Şehir) hareketini önce Seferihisar'a, ardından Türkiye’nin yedi farklı coğrafi bölgesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne taşıdı.

ATİLA SERTEL: Eskişehirli olan Sertel, Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu mezunu. Çeşitli gazetelerde serbest muhabirlik, haber müdürlüğü, yazı işleri müdürlüğü ve yazarlık yapan Sertel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanlığı görevlerini yürüttü. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Onursal Genel Başkanı seçilen Sertel, 2015 seçimlerinde İzmir 2'inci bölgeden milletvekili seçilmişti.

MUSA ÇAM: Buca Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi bölümünü bitiren Çam, 1970-1980 arasında İzmir Belediyesi ve Tariş’te çalıştı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş Şube Yöneticiliği, Ege Bölge Temsilciliği, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. 1989-1991 arasında Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Çam, aynı zamanda TÜSES Vakfı, Sosyal Demokrasi Derneği ve DİSK Emekli-Sen üyesi.
1973 yılında İzmir’de CHP’ye üye olan Çam, 12 Eylül darbesine kadar İzmir İl Örgütünde gençlik kolu başkanlığı yaptı. 1980’de tutuklandı, tahliyesinin ardından yurt dışına çıktı. 1987 yılında siyasi yasağının kalkması üzerine ülkeye döndü. 1992 yılında CHP’nin yeniden açılışını gerçekleştiren kadrolar arasında yer aldı. Çam, 2011-2018 yılları arasında üç dönem İzmir Milletvekili olarak görev yaptı. CHP’de ön seçimi savunan Musa Çam, ön seçim yapılan 2015’te 1. Bölge’de açık ara örgütün desteğini alarak ilk sıraya yerleşti. 

OLGUN ATİLLA: Yükseköğrenimini 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tamamladı. İngiltere’de bulunan Luton Üniversitesi’nde İngilizce eğitimini aldıktan sonra, 9 Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Kentsel Tasarım bölümünde master yaptı. 1996 – 2008 yılları arasında yerel bir gazetede köşe yazıları yazdı. 2006 – 2008 yıllarında "barış, birlik, beraberlik ve kardeşliğin savunucusu İzmir Dostluk Birliği Platformu" başkanlığı görevini üstlendi. 2009 yılı yerel seçimlerinde CHP – Bornova Belediyesi Meclis Üyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi seçildi. 2009 – 2014 yılları arası İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Üyeliği ve CHP grup sözcülüğü görevinde bulunan Atilla, 2014 – 2019 yılları arasında Bornova Belediye Başkanlığı yaptı.

BUĞRA GÖKÇE: Mesleki faaliyetleriyle tanınan Gökce, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunu. 2002 yılından itibaren TMMOB Şehir Plancıları Odasında çeşitli kademelerde yöneticilik görevleri üstlendi. 2005 yılından 2014 yılına kadar ODTÜ ve Gazi Üniversitelerinde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da çalışan Gökce, 2009-2010 yıllarında İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu başkanlığı görevini üstlendi.
2007 yılında Japon Hükümetinin verdiği burs ile Japon kentlerinde planlama ve kentsel ulaşım yatırımları konusunda lisansüstü eğitim aldı. 2008 yılında ODTÜ Şehir Planlama Anabilim Dalı’ndan doktorasını tamamladı.

2010-2014 yılları arasında Ankara Çankaya Belediyesinde çalıştı. 2014 yerel seçimleri sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Fen İşleri Daire Başkanı olarak göreve başladı. Kısa bir süre sonra Yatırımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı'na getirildi. 2017 Mart başında ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevine asaleten atandı. 2022'ye kadar bu görevi sürdüren Gökce İzmir’de altyapı, üstyapı proje ve uygulamalarının yürütülmesi sonrası, Büyükşehir bütününün sevk ve idaresi sorumluluğunu da üstenmiş oldu. 1 Haziran 2022 itibariyla ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirildi. İETT Genel Müdürü görevini de üstlenen Buğra Gökce, 2024 yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aday Adaylığı başvurusunda bulunmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinden istifa etti.

CEMİL TUGAY: Şu anda Karşıyaka Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Cemil Tugay, aslında alanında uzman bir doktor. 1989 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren Tugay, Çorum ve Tire’de 4 yıl pratisyen hekimlik yaptı. 1993-2000 yılları arasında Plastik Cerrahi ihtisası yapan Tugay, 2000 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzman doktorluğunu aldı. Uzman olduktan sonra 2001-2005 yılları arasında Karşıyaka Devlet Hastanesi’nde, 2005-2009 yılları arasında da Çiğli Kent Hastanesi’nde Plastik Cerrahi uzmanı olarak görev yapan Tugay, 2009'da Karşıyaka’da serbest hekimlik yapmaya başladı. Bir süredir Alsancak’ta faaliyet gösteren muayenehanesini, belediye başkanı seçilmesinin ardından kapattı.

ABDÜL BATUR: Şu an Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu. Burhan Özfatura’nın başkanlığı döneminde 1994-1999 yılları arasında İZBETON Genel Müdürlüğü görevini yürüten Batur, kentteki alt ve üstyapı çalışmaları ile biliniyor. Birçok Büyükşehir ve ilçe belediyesi projesini alan Batur, 1999-2019 yılları arasında dört dönem Narlıdere Belediye Başkanı olarak görev yaptı. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Konak Belediye Başkanı seçilen Batur, aynı zamanda Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği encümenliği görevlerini de yürütüyor.

TACETTİN BAYIR: 1983 yılında SODEP'in kuruluş çalışmalarında görev almasıyla hatırlanan Bayır, 1984-1986 yılları arası SHP Konak İlçe Esnaf Komisyon Başkalığı yaptı. 1988-1990 döneminde Konak Halkevleri Başkanlığı ve Halkevleri İl Koordinasyonu Kurulu Başkanlığını yütüren Bayır, daha sonra SODEP-Halkçı Parti birleşmesinden oluşan SHP-CHP birleşmesi dahil birçok kez ilçe, il, kurultay delegelikleri yaptı. Üç dönem İzmir İl Başkanlığı Danışma Kurulu üyeliği ve İl Seçim propagandisti olarak seçimlerde görev alan Bayır, 1999 Milletvekili seçimlerinde ön seçimde aday olup 43 aday arasından 7’nci olmasına rağmen seçilemedi. Bu süreçte muhtelif sivil toplum örgütlerinde yöneticilik görevlerini yürüten Bayır, Ulusal Sanayici İş Adamları Derneği (USIAD) İzmir Temsilciliği ve Fahrettin Altay Spor Kulübü'nün Başkanlığını da yaptı. 17 Ocak 2011'de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından İzmir İl Başkanlığı görevine atanan Bayır, 2018 Genel Seçimleri öncesinde 14 CHP'li milletvekili ile Meclis'te grup kurabilmesi için İYİ Parti'ye geçti. 10 Mayıs 2018'de Cumhuriyet Halk Partisi'ne geri döndü.

AYHAN BALTACI: Ayhan Baltacı 1977 yılında CHP Bornova İlçe Bakanlığı Gençlik Kolları’nda çalışmaya başladı. Darbe yıllarındaki yargılanma süreçleri dahil örgütten hiç kopmayan Baltacı, 1994 yılında SHP İl Danışma Kurulu üyeliği yaptı.

Baltacı, 1996-1997 yılları arası CHP İzmir İl Sekreterliği görevini, 1997-1998 yılları arası CHP İzmir İl Başkan Yardımcılığı, 1996-1998 yılları arasında İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda (İZSMMO) -Denetleme Kurulu Başkanlığı görevlerini yaptı. 1998-2004 yılları arasında İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda (İZSMMO) Başkanlık görevini yürütürken, 2004 ve 2009 yıllarında CHP Bornova Belediye Başkanlığı’na Aday Adayı olan Baltacı, CHP Başkanlık Divanı tarafından oybirliği ile Bornova Belediye Başkanlığı’na aday gösterilmişti.

ALATTİN YÜKSEL: Manisa, Alaşehir doğumlu olan Alaattin Yüksel, 1973 yılında Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu. Öğrencilik döneminde 68 Hareketi içinde yer alan Alaattin Yüksel, 1972 yılında CHP’ye üye oldu. 1977 yılında Manisa İl Genel Meclisine seçildi, 12 Eylül Darbesi’ne kadar bu görevi sürdürdü. 1989’da CHP Salihli İlçe Yönetim Kurulu üyeliği, 1995’te CHP İzmir İl Yönetim Kurulu üyeliği, 1999’da CHP İzmir İl Başkan Yardımcılığı yaptı. Yüksel, 2001 ve 2003 İzmir İl kongrelerinde CHP İzmir İl Başkanlığı seçimini kazandı. Yüksel, CHP’nin İzmir’de belirleyici parti haline geldiği 2002 Genel ve 2004 yerel seçimlerini İl Başkanı olarak yönetti. 2002 genel seçimlerinde İzmir’in toplam 24 milletvekilliğinin 16’sını CHP kazandı. Bu dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın DSP’den CHP’ye geçişinde ve Priştina’nin vefatından sonra bir krize mahal vermeden yeni belediye başkanının belirlenmesinde etkili oldu.

2005 CHP Kurultayı öncesi Baykal yönetimine karşı çeşitli eleştiriler yaptı ve Zülfü Livaneli’nin adaylığını destekledi. 2010 CHP Kurultayı’nda Parti Meclisi üyeliğine seçilen Yüksel, Merkez Yönetim Kurulunda yer alarak önce Yerel Yönetimlerden Sorumlu, sonra Halkla İlişkilerden Sorumlu genel başkan yardımcılığı görevlerini yürüttü. Yüksel, 2011 Genel Seçimi'nde İzmir Milletvekili seçildi. Sonraki dönemlerde başka kişilere yer açmak gerekçesiyle bir daha milletvekili adaylığına başvurmadı. 2015 yılında yeniden İzmir İl Başkanı seçildi ve en uzun dönem il başkanlığı yapan CHP’li siyasetçi oldu. Genel Başkanla olan politik anlaşmazlıklarından dolayı bu görevden 2016 yılında ayrıldı. Bu yıllarda Yüksel, Özgür Özel’in de kurucuları arasında olduğu “Özgürlükçü Sol” grupla birlikte hareket etti. CHP 2023 Kurultayı’nda da değişimcilerin safında yer aldı.

FİLİZ SENGEL: Selçuk Belediye Başkanı Sengel de İzmir Büyükşehir Belediyesinin gizli taliplerden biri. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Sengel, 2007 yılında Selçuk’a dönerek hukuk bürosunu açan Sengel, 2009'da CHP Selçuk Belediye Meclis üyesi seçildi ve 2009-2014 yılları arasında Hukuk Komisyonu, AB Uyum Komisyonu, Eğitim Kültür ve Spor Komisyonu üyelikleri, Encümen Üyeliği ve Divan Katipliği görevlerini üstlendi. 2019 Yerel Seçimleri'nde CHP Selçuk Belediye Başkanı Adayı olan Sengel Selçuk’un ilk kadın belediye başkanı olmaya hak kazandı. Başkanlığı süresince kadın çalışmalarına önem gösteren Sengel’in aynı zamanda “Fikir ve Sanat Eserleri Hukukunda Mimari Eserler” ve “Fikir ve Sanat Eserlerinde İntihal ve Esinlenme” isimli iki kitabı bulunuyor.

SELİN SAYEK BÖKE: CHP Genel Sekreteri Böke, 28 Ağustos 1972'de Buffalo New York'ta doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Duke Üniversitesi'nde tamamladı. Bentley Üniversitesi Ekonomi Bölümünde öğretim üyesi, Georgetown Üniversitesinde misafir öğretim üyesi, Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı.
Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanlığı ile İktisadi ve İdari Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerini yürüttü. Çeşitli uluslararası kuruluşlarda görev yaptı. 2007 yılında Almanya'daki Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsünün verdiği Küresel Ekonomide Mükemmeliyet Ödülü'nü (Excellence Award in Global Economic Affairs) kazanan 4 ekonomistten biri oldu. 2010 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü aldı.
Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Sayek Böke,Türkiye genel seçimlerinde CHP'nin İzmir 1. bölge milletvekili adayı oldu.