YAZARLAR

CHP'de 'iş vaatli' yarışa Kılıçdaroğlu'ndan gönderme: Tarihte görülmedi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bazı belediyelerle ilgili tartışmaya bir gönderme ile katıldı. Kılıçdaroğlu, "Tarihte görülmediği kadar çok arkadaşımız bu süreçte iş sahibi oldu" dedi.

CHP Parti Meclisi 38. Olağan Kurultay tarihini 4-5 Kasım olarak belirledi. Genel başkanlık yarışına sahne olacak kurultaya gidilirken belediyelerin sürece müdahalesi Parti Meclisi’nin de en önemli tartışma konusu oldu.

Toplantı öncesinde genel merkez yöneticileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bazı belediyelerin kongre sürecini ihale, istihdam olanakları gibi 'kamu gücünü' kullanarak etkilemeye çalıştığını iddia ediyordu. Partide, 'İstanbul kongre süreci üzücü. Cumhuriyetin kurucusu, Atatürk, İnönü’nün genel başkanlık yaptığı bir partide paranın konuşulduğu durumlar var. Kamu gücü seferber ediliyor, istihdam sözleri veriliyor. CHP geleneği bozuluyor' değerlendirmeleri yapılıyordu.

Değişimciler de aynı iddialarla genel merkezi suçluyordu. Hatta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk kez kongreler öncesi belediye başkanlarını aradığı, bu şekilde delegasyonu etkilemeye çalıştığı iddia ediliyordu.

Parti Meclisi toplantısında iki taraf da kendi cephelerinden belediyelerin kongrelere müdahale ettiğine dair örnekler verdi. Toplantıda karşılıklı suçlamalarda bulunuldu.

Belediye başkanlarının müdahalelerinin ‘haksız rekabete yol açtığı’, ‘iradeyi sakatladığı’ eleştirileri getirildi.

Edinilen bilgiye göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bu tartışmaya imalı bir gönderme ile katıldı. Kılıçdaroğlu, "Tarihte görülmediği kadar çok arkadaşımız bu süreçte iş sahibi oldu" dedi.

Parti Meclisi üyelerinin aktarımına göre iki taraf da belediye başkanlarının kongre süreçlerine müdahalelerinin yanlış olduğu konusunda ortaklaştı ancak bunun nasıl engelleneceği üzerine bir karar çıkmadı.

İSTANBUL’DA KIRAN KIRANA YARIŞ BEKLENİYOR

33 il kongresini tamamlayan CHP’de kurultay kararının alınmasıyla birlikte heyecanın artması bekleniyor. Ankara ve İzmir il kongrelerinin ardından gözler kurultaya 198 delege gönderecek olan İstanbul’a çevrildi. 8 Ekim’de gerçekleşecek İstanbul il kongresinin kıran kırana geçeceği yorumları yapılıyor.

İstanbul il başkanlığı seçiminin kurultayı hem psikolojik hem de matematiksel açıdan etkileyeceğine dikkat çeken partililer arasında bunun için oran veren de var. İstanbul kongresinin büyük bir yarışa sahne olacağını söyleyen bir partiliye göre çıkan sonuç büyük kurultayı yüzde 30 oranında etkileme potansiyeline sahip.