CHP’de Çankaya için öne çıkan üç isim, bir formül

CHP Çankaya Belediye Başkan adaylığı için kulislerde öne çıkan üç isim var; Çiftci, Güner ve Ödemiş.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi, şimdiye kadar 30 büyükşehirden 12’sinin, 81 ilden 26’sının ve 922 ilçeden 436’sının adaylarını açıkladı. Beldelerle birlikte 622 seçim çevresinin adaylarını belirleyen CHP’de gözler yeni adayların açıklanacağı önümüzdeki Parti Meclisi toplantılarına çevrildi. Adaylarının kim olacağı en çok merak edilen yerlerden biri ise ‘CHP’nin amiral gemisi’, kimilerinin ‘CHP’nin kalesi’ diye tabir ettiği Çankaya. Çankaya’da kimin adaylaşacağı ile ilgili kulisler her gün hatta her saat yeniden şekilleniyor.

EN ÇOK KONUŞULAN İSİM HÜSEYİN CAN GÜNER

CHP’de Çankaya Belediye Başkanlığı için başvuran 24 aday adayı var. Son günlerde ismi en çok dillendirilen adaylardan birisi Hüseyin Can Güner. CHP Parti Meclisi Üyesi olan Güner, 30 yaşında bir avukat. Çok uzun yıllar CHP Gençlik Kolları’nda, CHP Etimesgut ve Çankaya ilçe örgütlerinde siyaset yapan Güner, partinin ilçe seçim kurulu üyeliğini de yaptı.

ÖZEL’E YAKINLIK AVANTAJ DA OLABİLİR DEZAVANTAJ DA

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in avukatı olan Hüseyin Can Güner, aynı zamanda Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’ya yakınlığıyla da biliniyor. CHP yöneticileri, Özel ve Ağbaba ile olan bu yakınlığın Güner için avantaj olabileceği gibi dezavantaj da olabileceğini ifade ediyor.

ANKARA İL BAŞKANI VE ANKARA MİLLETVEKİLLERİ GÜNER’E SICAK BAKIYOR

Güner’in genç olsa da Çankaya’yı yönetmek için yeterli siyasi deneyime sahip olduğunu savunan CHP’li yetkililer, Ankara İl Başkanı Ümit Özkol’un ve Ankara milletvekillerinin önemli bir kısmının da Güner’in adaylığına sıcak baktığını söylüyor. Ancak CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kişisel ilişkisi nedeniyle Güner’i aday göstermeye dair tereddüdü olduğu ifade ediliyor.

GÜNER’İ GENÇ VE YETERSİZ BULANLAR DA VAR

Güner’in yerel siyaset deneyimi olmadığını, Çankaya gibi bir ilçeyi yönetmek için çok genç olduğunu, Özel’e yakınlığının eleştiri konusu olabileceğini ve Çankaya’yı yeteri kadar tanımadığını savunan CHP’li yetkililer de var. Ancak CHP geleneğinde Çankaya’da son sözü genel başkanların belirlediğini ve bunun son derece olağan olduğunu hatırlatan kurmaylar Güner’in adaylığının sürpriz olmayacağı yorumunu da yapıyor.

ÇİFTCİ’NİN ADAYLIĞI İÇİN TÜM KOŞULLAR UYGUN AMA…

Çankaya için öne çıkan bir başka isim de CHP Hukuk ve Seçim İşleri’nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci. Çiftci’nin adaylığının öne çıkmasının en önemli sebebi siyaset hayatının Çankaya’da şekillenmesi. İlk gençlik yıllarından beri Çankaya’da siyaset yapan ve Çankaya’nın kodlarını çok iyi bildiği ifade edilen Çiftci, ilçe örgütünün de belediye başkanı olarak görmek istediği bir isim. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Çankaya’da bir kadın adaya sıcak baktığı, CHP MYK’de pek çok ismin de Çiftci’nin adaylığını istediği biliniyor.

Çiftci’nin adaylığı için tüm koşullar uygun görünse de bulunduğu Seçim ve Hukuk İşleri’nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı koltuğunun önemi sebebiyle Özel’in Çiftci’yi aday olarak tercih etmeyebileceği yorumu yapılıyor. Bu yorumun aksine Çiftci’nin genel başkan yardımcılığı ve adaylık sürecini paralel yürütebileceğini ve Çankaya adaylığını Çiftci’nin hak ettiğini belirtenler de var.

GÜL VE GÜNER’DEN BİRİ TERCİH EDİLEMEZSE ÖDEMİŞ FORMÜLÜ

CHP kulislerinde Güner’in Özel’e yakınlığı ve Çiftci’nin mevcut kritik görevi sebebiyle iki iddialı adayın da tercih edilmemesi halinde Bekir Ödemiş formülünün hayata geçebileceği konuşuluyor. Siyasette, CHP’de ve yerel yönetimlerde son derece tecrübeli bir isim olan Ödemiş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın bürokratlarından ve dolayısıyla Yavaş’ın da desteklediği bir isim. CHP yönetiminin iki iddialı aday arasında tercih yapamaması halinde Ödemiş’i tercih edebileceği ifade ediliyor.  

CHP’li pek çok kurmay Çankaya için son sözü Genel Başkan Özgür Özel’in söyleyeceğini belirtiyor.

CHP’nin aday belirleme gündemli bir sonraki toplantısının önümüzdeki hafta çarşamba ya da perşembe günü yapılabileceği kaydediliyor. Çankaya’nın bu toplantıda değil bir sonraki toplantıda netleşebileceği ifade ediliyor.

BAŞVURU YAPAN 24 İSİM

Çankaya Belediye Başkanlığı için adaylık başvurusunda bulunan isimler söyle:

Tezcan Karakuş Candan

Gülsün Bor Güner

Melike Bulut Bilge

Saniye Barut

İlke Çakır

Emel Atik

Hülya Güneş

Alper Taşdelen

Bekir Ödemiş

Selçuk Dereli

Necati Yılmaz

Ahmet Yeşil

Sercan Çığgın

Şükrü Tüteloğlu

Ali Haydar Hakverdi

Orhan Sanaltun

Hikmet Tepe

Ekrem Kerem Oktay

Erdoğan Kılıç

Ömer Faruk Eminağaoğlu

Emre Çakır

Devrim Bora

Haydar Yılmaz

M. Ali Demir

CHP’NİN ŞİMDİYE KADAR AÇIKLADIĞI 12 BÜYÜKŞEHİR VE 16 İL

CHP’nin şimdiye kadar açıkladığı büyükşehir ve illerse şöyle:

Büyükşehirler: Adana, Ankara, Aydın, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Hatay, İstanbul, Manisa, Mersin, Samsun, Tekirdağ

İller: Afyonkarahisar, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Elazığ, Giresun, Gümüşhane, Karaman, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sinop, Tunceli, Uşak, Yalova, Yozgat, Zonguldak.