CHP ve İYİ Parti arasında yerel seçim için ilk temas

Millet İttifakı’nın yerel seçimler için yeniden bir araya gelip gelmeyeceği merakla beklenirken ilk temas CHP ile İYİ Parti arasında kuruldu. İki parti ilk aşamada sahadaki eğilimi yoklayacak.

Ahmet Akın ile Burak Akburak, yerel seçimlerde iş birliğini görüştü.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA – 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından Millet İttifakı’nın bittiği değerlendirmeleri yapılırken 2019 yerel seçimlerinde yapılan iş birliğinin tekrarlanıp tekrarlanamayacağı merak konusu. CHP’de yaşanan ‘değişim’ tartışmaları, İYİ Parti’nin kongresinde ittifaka dair mesajları gözleri iki partinin atacağı adımlara çevirdi.

CHP ile İYİ Parti arasında yerel seçimlere dair ilk temas CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ile İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak arasında kuruldu. İYİ Parti Genel Merkezi’nde bir araya gelen iki isim yerel seçimlerde iş birliğini görüştü. Bir saat süren görüşmede iki ismin görüşmelerin sürmesi, sürecin sonunda iki parti genel başkanının bir araya gelmesi ve olası görüşmelerin iki liderle sınırlı tutulması kararlaştırıldı.

ŞEHİRLER İNCELENECEK

2019 yılında yapılan yerel seçimlerde CHP ile İYİ Parti iş birliği yapmış, bazı şehirlerde CHP, bazı şehirlerde İYİ Parti aday çıkarmış, aday çıkarmayan parti diğer partiyi desteklemişti. Son genel seçimlerde alınan sonuçların ardından iki partinin yerel seçimlerde iş birliği yapıp yapmayacağı soru işareti olarak kamuoyunda geniş tartışıldı.

Edinilen bilgiye göre CHP’li Akın ile İYİ Partili Akburak arasındaki görüşme bir saatin üzerinde sürdü. Görüşmede iki isim de Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde yenilmesi için ittifakın sağlanması gerektiğini vurguladı. İki isim yerel seçim sürecinde ittifak görüşmeleri için toplantılara devam etme kararı aldı. Buna göre, iki partinin yetkili organları bir sonraki toplantıya kadar şehirlerdeki son durumu ele alacak ve ittifak yapılması durumunda kazanılacak illeri belirlemeye çalışacak.

LİDERLER ÇALIŞMALAR İLERLEYİNCE GÖRÜŞECEK

Öte yandan CHP’li Akın ile İYİ Partili Akburak arasındaki görüşmede partisinin genel başkanlarının ittifaktaki rolü de gündeme geldi. İki partinin organlarının yapacağı çalışmanın ardından iki liderin bir araya gelmesi planlanırken ittifak çalışmalarının şimdilik iki partiyle sınırlı ilerleyeceği öğrenildi.

TEBRİK ZİYARETİ

CHP’li iki kurmayın görüşmesinin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etmesi başlatılan yerel seçim çalışmaları temasıyla ilişkilendirildi. Ancak seçimlerin ardından ilk kez baş başa görüşme gerçekleştiren iki liderin bu ziyaretinin “tebrik ziyareti” olduğu öğrenildi. Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanlığı’na geçtiğimiz ay yeniden seçilen Akşener’e tebriklerini iletti.

Yürütülen yerel seçim iş birliği çalışması kapsamında iki liderin daha sonra ayrıca bir araya gelebileceği kaydediliyor.