CHP, stayjer ve çırakların sorunları için komisyon istedi

CHP'li Mahmut Tanal, 22 milletvekiliyle stajyer ve çırakların sorunlarıyla ilgili araştırma komisyonu kurulması talebiyle TBMM Başkanlığı’na başvurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Yükseköğretim Kurulu ve Mesleki Eğitim Kurulunun belirleyeceği mesleklerde, kamu ve özel sektöre ait kurum, kuruluş ve iş yerleri ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları bünyesinde eğitim ve öğretim amacıyla hizmette bulunan stajyer ve çırakların yaşamış oldukları maddi ve manevi sorunların tespit edilmesi ve bu sorunlara yönelik çözüm yollarının belirlenebilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında, eğitim ve öğretim amacıyla hizmette bulunan stajyer ve çırakların uzun yıllardır iş hayatında maddi ve manevi anlamda büyük mağduriyetler yaşadığı, bugüne dek bu mağduriyetlerin tespiti ve giderilmesi noktasında somut bir adım atılmadığı vurgulandı.

'İNSAN ONURU İLE BAĞDAŞMAYAN MUAMELELERE KATLANIYORLAR'

Ekseriyetle hizmet sektöründe staj yapan öğrencilerin, özellikle restoran, kafe, bar ve otel gibi işletmelerde staj yaptığının hatırlatıldığı gerekçede, “Ancak, bu işletmelerde staj yapan öğrencilerin birçoğu, çalışma saatlerinin fazlalığı, ücretlerin düşüklüğü, kötü muamele ve aşağılanma gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle restoran ve kafe gibi işletmelerde staj yapan öğrenciler, sıklıkla fazla mesai yapmak zorunda kalmakta, düşük staj ücretlerine mahkûm edilmekte ve insan onuru ile bağdaşmayan muamelelere katlanmak zorunda kalmaktadırlar” denildi.

Öte yandan staj ve çıraklık dönemlerinin, gençlerin mesleki deneyim kazanmaları ve iş hayatına adım atmaları için önemli birer basamak olduğu, ancak bu süreçlerde sigorta eksiklikleri ve ihmalleri sıkça yaşandığı belirtildi.

'MECLİS GÖREVİNİ YAPMALI'

Stajyer ve çırakların mağduriyetine ilişkin Meclis’in üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğinin belirtildiği gerekçede, “Yükseköğretim Kurulu ve Mesleki Eğitim Kurulunun belirlediği mesleklerde, kamu ve özel sektöre ait kurum, kuruluş ve iş yerleri ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları bünyesinde eğitim ve öğretim amacıyla hizmette bulunan stajyer ve çırakların sorunlarının tespiti, staj döneminde kendilerine adaletli ücret ödenmesi ve çalışma şartlarının düzeltilmesi konularında araştırma yapılması ve çözümlerin tespit edilerek hayata geçirilmesi gerekmektedir. Araştırma Önergesi ile stajyer ve çırakların sorunlarının araştırılarak çözüm önerilerinin saptanması amaçlanmaktadır. Sorunların belirlenmesi ve söz konusu sorunlara çözüm üretilmesiyle birlikte stajyer ve çırakların haksızlıktan uzak, insan onuruna yaraşır bir yaşama erişmesi hedeflenmektedir” denildi.

Etiketler chp mahmut tanal