CHP: İzmir'de yıkılan 3 binanın 10 yıllık çürük raporu var

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İzmir depreminde yıkılan Karagül, Doğanlar ve Rıza Bey apartmanlarının 2010 yılında çürük raporunu aldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP heyeti İzmir depreminden sonra bölgede yaptıkları incelemelerin sonuçlarını paylaştı. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Bayraklı Belediyesi 2010 yılında, 10 binin üzerinde belirli binaları denetlemiş. Yıkılmış olan binalardan üç tanesinin Karagül, Doğanlar ve Rıza Bey Apartmanlarının raporlarını tutmuş ve ilgililerine iletmiş. Bu binaların çürük raporunu ortaya koymuş. Bu binaların raporları gerekli yerlere iletildiği halde ne önlemler alınmış” diye sordu.

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun 10 yıl önce saptanmasına rağmen yıkılan 3 binanın da aralarında olduğu binalarla ilgili raporlar hakkında neden işlem yapılmadığını sordu. Torun, 2010 yılında Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi'nin denetlediği 10 binin üzerindeki binada 80 adet binayı, üçüncü grup, 113 binayı ikinci, 15 binayı da birinci grup olarak tespit ettiğini söyledi.

'ŞOV YAPMAYA BENZEMİYOR'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, en son yaşanan depremin 2017’de 6.2 büyüklüğünde olduğunu hatırlatarak, "İzmir bir deprem bölgesi. Bir deprem gerçeği var. Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu bilindiği halde, neler yapıldı? Deprem vergileri nereye harcandı? Her vatandaşımız deprem vergisini veriyor. Bu paralar nerelere harcandı. 18 yıldır devleti zihniyet, afetlere dayanıklı binaların yapımına ilişkin neler yaptı. İzmir’e gelip enkaz başına çıkıp, arama kurtarma ekipleri çalışırken çıkıp birilerinin şov yapmasına benzemiyor bu işler" dedi.

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, "Siyasi şov değil, dayanışma gösteriyoruz. Sorumluları gereken adımları atmaya davet ediyoruz. Pek çok binada ağır hasar var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hızla hasar tespitlerini yapması ve bilgi aktarması gerekiyor. Belediyelerimiz, bakanlıklarla birlikte çalışma yapması için 130 çalışanını görevlendirmiş durumda. Can alan deprem değil, can alan kötü inşaatlar. Can alan kuralcı rantçı düzen. Can alan depremin maliyetini ortadan kaldıracak paraları rantçı anlayış ile dağıtıyor olmasında. Rant politikalarına hızla son verilmeli. Deprem vergileri nereye harcandı? Biz üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'FAY YASASININ ARKASINDAYIZ'

İzmir’de görevlendirilen 91 milletvekili hakkındaki bilgiyi de CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel verdi. Kriz yönetimine katkı sağlamaya çalıştıklarını anlatan Özel, "Bunları hissetmek yetmiyor, kriz yönetimine ilişkin iletişimler yapmak dışında yarın ne yapacağınız önemli oluyor. Bakanlığınızda afet yönetimi hakkında ne yapıyorsunuz? Sevil toplumu dinliyor musunuz? TMMOB yıllardır uyarıyor. Müzeyyen Şevkin, fay yasa taslağını hazırladı. Fay yasası, 17 Temmuz günü teslim edildi. O günden beri komisyona çağrılmıyor, yasamız görüşülmeyi bekliyor. Fay yasasının arkasındayız ama siz yazın. Sivil toplumu dinleyin, fay yasasını siz getirin biz oy verelim. Ama yeter ki 2021 yılının herhangi bir kara gününde ‘unutursak kalbimiz kurusun’ demeyelim. Anneler babalar ağlamasınlar gülsünler. Esas görevimiz acıları yaşatmamaktır. Tüm siyasi partilere, biz varız siz de varsanız bu sorunu çözeriz diyoruz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 

Etiketler izmir deprem