'Rıza Bey Apartmanı'nın kolonları kesilmişti'

Seferihisar depreminin ardından Bornova'da yıkılan Rıza Bey Apartmanı yakınında yaşayanlar, binanın zeminindeki kolonların yer açmak için kesildiğini ve altına spor salonu yapıldığını anlattı.

Rıza Bey Apartmanı'nda arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu/Osman Çaklı

İZMİR - Seferihisar ilçesi açıklarında gerçekleşen depremin ardından Manavkuyu'da yıkılan Ali Rıza Bey Apartmanı'nda arama kurtarma çalışmaları hız kazandı. Ekipler son olarak bir kadın ve bir çocuğun cenazesine ulaştı. Bölgedeki yurttaşlar bekleyişini sürdürüyor. Bu gece de çadırlarda kalan birçok yurttaş deprem korkusu nedeniyle evlerine dönmekten korkuyor.

rıza bey
Rıza Bey Apartmanı depremde yerle bir oldu.

Peki ya yıkımın arka sokağında neler yaşanıyor? Yurttaşlar depremin ardından yaşadıklarını Gazete Duvar'a anlattı.

SURİYELİ MÜLTECİ EVİNİ TAŞIMAK ZORUNDA KALDI

Depremde en kötü şekilde yıkılan binalardan biri olan Ali Rıza Bey Apartmanı'nın karşı sokağına girildiğinde burada da bir çok evin hasar gördüğü görülüyor.

ahmetseyhi
Ahmet Şeyhi

278 Sokak'ta bulunan Manavkuyu Camii'nin minaresinde çatlaklar bulunurken, sokağın sakinlerinden Ahmet Şeyhi ise evini taşıyor. 8 yıl önce Suriye'den Türkiye'ye göç eden Şeyhi, iki çocuk babası. Depremin ardından evine çocukları ile evine giremeyen Şeyhi, çareyi başka bir bölgede daha sağlam olduğunu düşündüğü bir binaya taşımakta bulmuş. Işıkkent'te ayakkabıcılık yaparak geçimini sağlayan Şeyhi, evini de işine yakın bir alana taşıyor. Uzun süre elektrik ve su kesintisi yaşandığını söyleyen Şeyhi, o süreçte de evde kalmaya çalıştıklarını ve bir hayli zorluk çektiklerini belirtti. Yaşadığı iki katlı gecekondu tipi ev için herhangi bir hasar tespit çalışmasıyapmak üzere kimsenin gelmediğini aktaran Şeyhi, kendisine ulaşan herhangi bir yardım olmadığını da söyledi.

'BİNALAR SAĞA SOLA YATIP KALKTI'

Ahmet Dokunmaz da 54 yıldır aynı sokakta yaşayan yurttaşlardan biri.

ahmet dokunmaz
Ahmet Dokunmaz

Deprem olduğu anda evininin bulunduğu bu sokakta olduğunu ve ayakta duramadığını söyleyen Dokunmaz, "Yolda yakalandım. Ne ileri gidebildim ne de geri. Önümdeki binalar resmen sağa sola yatıp kalktı. Buradaki binaların çoğu 60 yıllıktır. Evim hasar almadı ancak birçok ev hasar gördü. Ben Afyon depremini de yaşadım ancak ömrümde böyle bir şey yaşamadım. Ailem öleli 2 sene oldu siren sesi duyamazdım. Çıktım her yer siren sesiydi. Oturdum çocuk gibi ağladım" dedi.

Ahmet Dokunmaz, yıkılan Rıza Bey Apartmanı için ise şu iddiada bulundu: "Sen de sallansan yıkılmazsın. Ama ayaklarını kesersem yıkılırsın ama. Aynen öyle oldu. Altındaki direkleri, kolonları yer açılsın diye kestiler."

'YIKILAN BİNANIN ALTINA SPOR SALONU YAPTILAR'

Dokunmaz ile aynı iddiaları paylaşan birçok kişi bulunurken, bunlardan biri de Akif Karataş.

ahmet karatas
Ahmet Karataş

Karataş'ın aynı sokakta bulunan kıraathanesi de binanın aldığı hasar nedeniyle tahliye edilerek kapatıldı. Karataş, kolonların kesildiğine dair iddiaları şu sözlerle dile getirdi; "Yıkılan binanın altına spor salonu yaptılar. Spor salonu yaparken altında kolonları kestiler. Hepimiz biliyoruz kolonların kesildiğini. Ben 55 yıldır burada yaşıyorum. Ben burada esnafım. Denetledilerse bizim gibi gecekondu evleri denetlediler. Başka hiçbir şeyi denetlenmediler. Burada bu binaları yapanların yüzde 80'i, hepsi bir partide siyaset yapıyor. Çünkü önce zengin oldular sonra siyasette bir yerlere geldiler. Şu anda onlara kimse birşey yapamıyor. Şu parti bu parti söylemiyorum. Hepsi bir partide il başkanı, ilçe başkanı, belediye meclis üyesi, milletvekili şu bu oldu. Bir an önce zengin oldular sonra da siyasete girdiler. Meclis'te kaç tane milletvekili varsa hepsi işadamı. Ama gel gör ki benim kahvemi kapatıyorlar."

Sağlam olmayan yapılarda oluşan hasar yüzünden kendisinin mağdur olduğunu ifade eden Karataş, "Gidip o binayı yapan müteaahitten hesap sorsunlar. Şu an o adam 1.5 milyonluk araba ile geziyor ben ekmek parasına muhtaç kalıyorum. Gitsin önce o Rıza Bey Apartmanı'nın karşısında bulunan binayı yapandan hesap sorsunlar. Benim mekanım onun yüzünden kapandı. O binaları yaptılar 1-2 milyona dükkan büro sattılar. Hepsi köşelerine çekildi daha sağlıklı sağlam evlerde oturdular millete de böyle iş çıkardılar. Bunların hepsi milyonlarla oynuyorlar biz de burada bir çay satacağız diye çırpınıyoruz. Yazıklar olsun. Rıza Bey'deki kolonların kesilmesi eğer yalan ise toplanıp gelsinler, benden hesap sorsunlar" diye tepki gösterdi.