CHP, Eyüpsultan'da 2 puanlık farkı kapatabilecek mi?

2014'te Eyüpsultan'ı yüzde 1,7 puanla AK Parti'ye kaptıran CHP'de başkan adayı Mithat Bülent Özmen. Ekonomik durumun Eyüpsultanlıların sandıktaki tercihine yansıyacağını söyleyen Özmen iddialı.

CHP Eyüpssultan Belediye Başkan Adayı Mithat Bülent Özmen ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yerel seçimlere 43 gün kala, Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul'da yarış kızışıyor. Aday listelerinin kesinleşeceği 20 Şubat öncesinde birçok parti hem büyükşehir hem de ilçeler için başkan adaylarını netleştiriyor. Ana muhalefetin de kısa süre önce İstanbul'da ilçe adaylarını açıklamasıyla megakentte saha çalışmaları hızlanıyor.

İstanbul'da yarışın 'kafa kafaya' gideceği tahmin edilen ilçelerinden Eyüpsultan'da CHP adayı Mithat Bülent Özmen'le konuştuk. Öncesinde Eyüpsultan'da geçen seçimlerde neler yaşandığını hatırlamakta fayda var.

'KILPAYI' AK PARTİ

Eyüpsultan, İstanbul'un yüzölçümü bakımından idari sınırları en büyük ilçelerinden biri. Yıllarca 'muhafazakar' kimliğiyle anılan ilçede son yıllarda CHP'nin yükselişi göze çarpıyor. Bir önceki yerel seçimlerde (2019) Emel Bilenoğlu'nu aday gösteren CHP, yarışı 1,7 puanlık bir farkla kaybetmişti. İYİ Parti, CHP adayını desteklemiş, Saadet Partisi ise İlker Çiftçi’yle yüzde 2,3 oy alabilmişti. Eyüpsultan'da son 13 yılda 16 Nisan 2017 Referandumu, 2019 İBB seçimleri ve 14-28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçimleri dışındaki tüm seçimler, iktidarın istediği gibi sonuçlanmıştı.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP Mithat Bülent Özmen’le, İYİ Parti ise CHP’nin bir önceki dönem adayı Emel Bilenoğlu ile yarışa giriyor. AK Parti ise mevcut başkan Deniz Köken’le devam kararı verdi.

CHP, ittifaksız girdiği Eyüpsultan yarışında 2 puanlık farkı kapatabilecek mi? CHP’nin Eyüpsultan Belediye Başkan Adayı Mithat Bülent Özmen’in sorularımıza cevapları şöyle:

‘EYÜPSULTAN İTTİFAKI: YÜZDE 52’LİK OY POTANSİYELİ VAR’

Eyüp'te 2019 seçimlerini ittifaka rağmen kaybeden CHP’nin, ittifaksız kazanma şansı ne olacak? Bu konuda anket yaptınız mı?

Bu soruya sahada gördüklerim üzerinden cevap vermek isterim. İnsanlar çalışkan, icracı, daha önce kamuda başarılı görevlerde bulunmuş, dürüst ve şaibesiz, inançlara saygılı bir belediye başkanı istiyor. Benim gördüğüm ittifak tam olarak burada. Buna “Eyüpsultan ittifakı” diyebiliriz ve bu ittifakın en az yüzde 52’lik bir oyu var.

Son dönemde muhafazakar seçmen için birçok alternatif parti var; DEVA, Gelecek, SAADET ve Yeniden Refah Partisi gibi… Yeniden Refah Lokman Çelik'i, Saadet Partisi de Mevlüt Karsavran’ı Eyüpsultan Belediye Başkan Adayı olarak açıkladı. İstanbul genelinde muhafazakar seçmenin AK Parti’den diğer partilere kayacağını düşünüyor musunuz? Ve tabi özellikle Eyüpsultan özelinde de soralım. Eyüpsultan’ın görece daha muhafazakar seçmen kitlesi olduğu düşünülürse, burada nasıl bir aritmetik ortaya çıkacak?

Bence yerel seçimlerde ve özellikle bu yerel seçimde çok farklı dinamikler var.

Derin bir yoksulluk ile karşı karşıyayız, emeklilerimiz evlerine hapsolmuş durumda, esnaf ziyaretlerimde görüyorum ki enflasyon nedeniyle esnaf ayakta durmakta zorlanıyor. Aileler artan eğitim giderleriyle baş etmekte zorlanıyor. Öğrenciler eğitimde fırsat eşitsizliği ve dijital eşitsizlik sorunlarıyla karşı karşıya.

Bu sorunlar hayati ve yakıcı, insanlar bu sorunlara çözüm ihtimali gördüğü yeri, umutlu olduğu seçeneği tercih edecek, oylarını verecekler.

‘BÜYÜKŞEHİRLERDE EKONOMİ ETKİLİ OLACAK’

Öyleyse ekonomiden devam edelim. 2019 yerel seçimlerinde ve 2023 genel seçimlerinde büyükşehirlerde ekonomideki kötü gidişatın daha çok hissedilir olması sebebi ile CHP’nin büyükşehirleri aldığı yorumları yapıldı. Katılır mısınız bu yorumlara? Büyükşehirdeki sandıklarda ekonomi etken olacak mı?

Büyükşehirlerdeki seçimlerde ekonominin etkili olacağı yorumuna katılırım. Büyükşehirlerde barınmanın, gıdanın, ulaşımın, eğitimin maliyeti her geçen gün artıyor. 2019’da örneğin; İstanbul’da insanlar CHP’ye sosyal belediyecilik görevi verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu öncülüğünde anne kart, kent lokantaları, öğrencilere gıda destek paketi, halk süt ve halk ekmek gibi örneklerle başarılı bir sosyal belediyecilik örneği gösterdiğini düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde Eyüpsultan’da ve İstanbul’da sosyal belediyeciliğe tam yol ileri devam edeceğiz.

‘YERİNDE DÖNÜŞÜM ÖRNEKLERİ DEVAM EDECEK’

6 Şubat’ta yaşadığımız depremler sonrası yerel seçim kampanyalarında deprem vaatleri öne çıkıyor. Eyüpsultan 3’üncü derece riskli bir bölge yani daha az riskli ilçeler arasında yer alıyor. Yine de 24 bin 206 adet betonarme bina olduğunu görüyoruz. Deprem konusunda Eyüpsultan özelinde bir çalışmanız olacak mı?

Eyüpsultan’da kronikleşmiş tapu mülkiyet ve dönüşüm sorunları var. KİPTAŞ ile Yeşilpınar Evleri’ni teslim ederek dönüşüm sorununa başarılı bir irade örneği gösterdik. Bu örneği Eyüpsultan’ın tümüne yayacağız. Deprem dirençli ve yerinde dönüşüm örnekleri Eyüpsultan’da artarak devam edecek.

‘SEÇKİN AZINLIĞIN ELİNDE TOPLANAN RANT BİZİM YÖNETİMİMİZDE OLMAYACAK’

Kentsel dönüşümü konuşurken konu bir şekilde ranta da geliyor. Deprem bahane edilerek yasal düzenlemeler ile rant yolu açılıyor tartışmaları aldı başını gitti. Eyüpsultan’ın rant fotoğrafı nedir?

Biz sosyal belediyeciliğin ilkelerini takip ederek Eyüpsultan’ı yöneteceğiz. Eyüpsultan değerlenecek, insanların mülkleri de değerlenecek ama bu değer artışı adil olacak. Seçkin bir azınlığın elinde toplanan bir rant bizim yönetimimizde olmayacak. Deprem dirençli binalar ve yerinde dönüşüm için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile uyum içinde çalışacağız.

Sayın Ekrem İmamoğlu'nun açıkladığı riskli binalarda yaşayan dar gelirli vatandaşlarımızın inşaat maliyetinin yüzde 60’ını, emeklilerimizin inşaat maliyetinin yüzde 65’ini karşılayan İBB modeli bizim de referans noktamız olacak. 

‘EMEKLİLERİN MAAŞLARINI BEN ARTIRAMAM AMA PİYASA ALTINDAKİ FİYATLARLA KALİTELİ HİZMET ALMALARINI SAĞLAYABİLİRİM’

Son olarak eğer belediye başkanı seçilirseniz, nasıl bir Eyüpsultan hayal ediyorsunuz? Eyüpsultan halkı hangi sorunlara çözüm bekliyor?

İnsanların hayatlarının kolaylaştığı bir Eyüpsultan hayal ediyorum. 2024’ün sonuna kadar Eyüpsultan’ın 5 mahallesine 7 kreş yapacağız. Kreşlerin yanına annelerin çocuklarını gün içinde birkaç saat emanet edebilecekleri gündüz bakımevlerini de ekleyeceğiz. Görev süremizin sonuna yaklaşırken Eyüpsultan’da 40’ın üzerinde kreş, 30’un üzerinde gündüz bakımevi olacak.

Emeklilerimizin maaşlarını ben artıramam ama piyasanın çok altında fiyatlarla kaliteli hizmet almalarını ben sağlayabilirim. Haliç Altınboynuz Sosyal Tesisimiz iyi bir örnek, emeklilerimizin çayı, kahveyi 1-2 liraya içebileceği, kaliteli gıdaya ulaşabilecekleri sosyal tesisler açacağım. Emeklilerimiz evlerine hapsolmayacak.

Halk Süt uygulaması ile çocuklarımıza ücretsiz süt ulaştırmaya devam edeceğiz. Kent Lokantaları ile insanımızın kaliteli ve uygun fiyatlı gıdaya erişmesini sağlayacağız. Hayat pahalılığı karşısında ezilmeyen ve gülümseyen bir Eyüpsultan hayal ediyorum.