CHP ek MTV’yi de içeren torba yasayı AYM’ye taşıyor

Motorlu taşıtlar vergisi, Cumhurbaşkanı'na 5 kat daha fazla ÖTV artırma yetkisi getiren torba yasayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) geçtiğimiz hafta Meclis’te kabul edilen ve ek motorlu taşıtlar vergisi getiren torba yasayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyor.

Torba yasaya ilişkin muhalefet şerhinde usulden esasa pek çok Anayasa’ya aykırılık tespit eden CHP, Merkez Yönetim Kurulu’nda da yapılan değerlendirme sonucunda yasanın bazı maddelerini iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşımaya karar verdi.

Teklifteki kamu yararına olan maddeleri AYM’ye taşımayacaklarını kaydeden CHP’li yöneticiler, ek motorlu taşıtlar vergisi, cumhurbaşkanına 5 kat daha fazla ÖTV artırma yetkisi getiren madde başta olmak üzere bütçe hakkını gasp eden maddeleri AYM’ye taşıyacaklarını ifade etti.

BİR AY İÇİNDE BAŞVURULACAK

AYM’ye, teklifin kabul edildiği günden sonra 60 gün içinde başvuru yapmak gerekirken CHP’li yöneticiler 60 gün dolmadan, bir ay içinde başvuruyu gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti.

UZMAN VE AKADEMİSYENLERDEN GÖRÜŞ ALINACAK

Meclis’ten geçen bir teklifin ya da teklifteki maddelerin AYM’ye taşınması için 60 günlük bir süre bulunuyor. Bu sürede yasayı inceleyecek ve başvuru dilekçesini hazırlayacak olan CHP, iptal istemiyle AYM’ye taşıyacakları ilgili maddelerle ilgili akademisyen ve uzmanların görüşlerini de alacak.

Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla iptal başvurusu yapmaya Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az beşte biri oranına denk gelen 120 milletvekilinin imzası gerekiyor. Meclis’teki muhalefet partileri içinde bir yasayı AYM’ye taşımaya yeterli çoğunluğa sahip tek siyasi parti CHP.

 

Etiketler ötv chp aym