CHP Bursa ve eğitim sendikalarından tepki: Bakan Tekin istifa

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in tarikatlarla protokol yapmaya devam edeceklerine ilişkin sözlerine CHP Bursa İl Örgütü, Eğitim Sen ve Eğitim İş Bursa Şubeleri tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Eğitim Sen ve Eğitim İş Bursa Şubeleri, bugün ortak bir basın açıklaması yaparak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in bütçe görüşmeleri sırasında cemaatlerle protokol yapmaya devam edeceklerine yönelik ifadelerine tepki gösterdi.

KURUM ÖNÜNDE AÇIKLAMAYA İZİN VERİLMEDİ

Bursa'da Milli Eğitim İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen eğitimciler ve CHP Bursa İl Örgütü, "İmam camiye, öğretmen okula", "Laik, bilimsel eğitim" sloganları attı. Kurumun önünde basın açıklamasına güvenlik güçleri tarafından izin verilmemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Grup, açıklamayı kurumun önündeki yolu kapatarak yaptı.

İlk açıklamayı CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, yaptı. Yeşiltaş, "Türkiye’deki eğitim sistemi bir taraftan tarikat ve cemaatlere, diğer taraftan da sermayeye peşkeş çekilmiş durumdadır. Merkezi Yönetim Bütçesi içerisindeki payı yüzde 19,24’lerden yüzde 14,56’ya gerileyen, yüzde 81’i personel gideri olan, yatırım bütçesi 2002’de yüzde 17,18 iken yüzde 9,15’e kadar gerileyen Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek iktidar milletvekillerinin oyları ile kabul edilmiştir" dedi.

'TERÖR ÖRGÜTÜNÜ TARİKATLARIN ENGELLEYECEĞİNİ SÖYLEMEK ZAVALLILIKTIR'

Öğrencilerin bilgi, beceri, davranışlarının geliştirilmesi MEB ve öğretmenlerin görevi olduğunu belirten Yeşiltaş, konuşmasına şöyle devam etti: "Tarikat ve cemaatleri, çocukların dağa çıkmasını engelleyen sivil toplum örgütü olarak gördüğüne ve protokol imzalamaya devam edeceğine yönelik beyanları asla kabul edilemez. Bakanın bu sözleri, bugüne kadar zor şartlarda hizmet veren öğretmenlerimizi dağa insan kaynağı yetiştirmekle suçlaması anlamına da gelmektedir. Öğretmenlerimizin, çocukların terör örgütüne kaynak olarak dağa çıkmasını engelleyemeyeceğini ama kerameti kendinden menkul tarikat ve cemaat unsurlarının engelleyeceğini dile getirmek de başlı başına bir zavallılıktır."

Bakan Tekin’i istifaya davet eden Yeşiltaş, "Bu çağrının karşılık bulamayacağı ve AKP iktidarında görevden çekilme erdemi gösteren bir bakan olmadığı öngörüsü ile kendisinin atamasını yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusu ve şerefi üzerine ant içtiği ‘'laik cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağına’ yönelik yeminini hatırlatıyor, görevlendirdiği Milli Eğitim Bakanı’nı görevden alması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

'BAKAN TEKİN'İN AÇIKLAMASINI YARGIYA TAŞIDIK'

Eğitim Sen Bursa Şubesi Sözcüsü Meral Batga, ÇEDES projesi ile siyasi iktidarın eğitim sistemini siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda, dini kural ve referanslara göre biçimlendirmek istediğini söyledi. Batga, "Laiklik anlayışı gereği farklı, inanç, düşünce ve değerler karşısında tarafsız olması gereken bir devletin, sadece bir dinin ve mezhebin öğretilerini, sadece belli bir inancın benimsediği manevi değerleri tüm okullarda 'tek doğru olarak öğretmeye çalışması doğru bir uygulama olmadığı gibi, farklı inançtan öğrencilere yönelik açık bir dayatma ve ayrımcılıktır" diye konuştu.

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy da şunları söyledi: "Milli Eğitim sistemimizin nasıl gericileştirildiğini, dinselleştirildiğini yıllardır anlatmakta ve mücadele etmekteyiz. Bakanın sözleri eğitimi gericileştirme konusunda artık aymazlık seviyesine geçildiğini göstermiştir. MEB ile en çok protokol Diyanet ile yapılmaktadır. İddia edildiği gibi “çocukların dağa çıkma tehlikesi” varsa koskoca Milli Eğitim Bakanlığı bunun önüne geçmek için tarikatlara mı muhtaçtır? 15 Temmuz örneğinden de bildiğimiz üzere, ülkemizdeki tek iç terör tehdidi ‘dağ’ değildir. Eğitimden orduya kadar her yere sızmasına izin verilen FETÖ’nün dağa değilse de şehre inebildiği ve haince bir darbe girişimine kalkışılabildiğine dair acı tecrübemiz daha hâlâ sıcakken, FETÖ’den boşaltılan alanlara başka tarikatların enjekte edilmesi tarikatlara bile bile alan açmak değil midir? " diye konuştu. Bakan Tekin'in açıklamasını yargıya taşıdıklarını söyleyen Toy, "Bakan Tekin derhal istifa etmelidir, STK görünümlü tarikat ve cemaatlerle yapılan bütün protokoller iptal edilmelidir. İktidar eliyle eğitime ve toplumsal yaşama yönelik gerici saldırılar arttıkça laik eğitim ve çağdaş yaşam mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz."