CHP Bursa ilçe kongrelerinde ‘değişim’ ve ‘sol’ arzusu öne çıktı

CHP Bursa’da ilçe kongrelerini 3 Eylül'de bitirecek. Tamamlanan Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçe kongrelerinde değişim ve sola yakın politika izlenmesi istediği hakimdi.

CHP Osmangazi ilçe kongresine katılım yoğun oldu.
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa ilçe örgütlerinde 6 Ağustos'ta başlayan kongre süreci, 3 Eylül'de Büyükorhan'da gerçekleştirilecek kongre ile sona erecek. Seçilen adayların il başkanlık yarışını da etkileyeceği Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçe kongrelerini takip ettik.

Kongrelerde hem milletvekilleri hem de partililer tarafından 14-28 Mayıs genel seçimlerinin kaybedildiği defalarca kez tekrar edildi. Kongreler, yerel seçimlerin kazanılmasında ‘ilk adım’ olarak görülüyor. Adayların genel vaadi, yerel seçimlerde ‘ilçeyi almak’ oldu.

ORHAN SARIBAL: BLOK LİSTE SEÇİMİ TARİHE KARIŞMALI

En büyük ilçe olan Osmangazi'de kongre, 20 Ağustos Pazar günü gerçekleştirildi. Kongrede, CHP eski İl Başkanı İsmet Karaca'nın desteğini alan Baran Güneş ve 'değişim' diyen Cengiz Çelikten yarıştı. Çekişmeli geçen kongre öncesinde de Çelikten’i destekleyen bir partili başka bir partili tarafından yumruklu saldırıya uğradı.

Divan başkanlığını yürüten Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Tarhan, değişimin sokaklarda veya televizyon programlarında değil, partinin çatısı altında konuşulması gerektiğini söyledi. ‘Değişim’ üzerine yaptığı konuşmasıyla salonda uzun süre alkışlanan Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Blok liste seçimi tarihe karışmalı. Tam da buradan başlamalıyız. İlçe başkanlarının keyfine üyelik bırakılmamalı. Mahalle delegasyonu özgürleşmeli. Milletvekilliğinin ön seçimle yapılmasını isteyen vekillerden biriyim. Parti meclisi en az 81 kişi olsun. Her ilden bir parti meclisi temsilcisi gitsin. Delege sistemini bitirecek bir mekanizmayı mutlaka kurmalıyız. Cumhuriyet Halk Partisi’ni sosyal demokrat bir parti haline getirecek, evrensel değerleri taşıyacak mekanizmaya dönüştürelim” diye konuştu.

BURSA’DA ‘DEĞİŞİM’ OSMANGAZİ’DEN BAŞLADI

Konuşma talep eden Nedret Yayla’nın “Seçimi kaybetmemizin nedeni, Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP ile anlaşmasıdır” sözleri salonda gerilime neden oldu. Yayla’nın dışarı çıkarılmasıyla kongre, adayların konuşmasıyla devam etti. Mevcut yönetimi sert sözlerle eleştiren Çelikten, “13 seçim kaybeden bir genel başkandan bahsediliyor da 13 seçim kaybettiren Osmangazi ilçeden neden bahsedilmiyor?” diye sordu. Konuşmalar sonrası blok listeyle yapılan seçimde 11 oy farkla ‘değişim’ diyen Cengiz Çelikten kazandı. Çelikten'in kongreyi kazanmasıyla "Bursa'da değişim Osmangazi'den başladı" yorumları yapıldı.

Nilüfer ilçesindeki kongrede Özgür Şahin, 4 oy farkla kazandı. 

NİLÜFER İLÇE KONGRESİNDE 4 OY FARKLA BAŞKAN DEĞİŞTİ

CHP’nin en güçlü olduğu Nilüfer ilçesinde 26 Ağustos Cumartesi gerçekleştirilen kongrede, mevcut ilçe başkanı Fırat Yılmaz ve geçmiş dönemlerde ilçe başkanlığı yapmış olan Özgür Şahin yarıştı. Şahin’i destekleyen Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak gösterilen Mustafa Bozbey, kongrede yaptığı konuşmada, seçimlerde başarısız olunduğunu söyleyerek yerel seçimleri işaret etti.

Bozbey, "Üzülerek söylüyorum ki, Nilüfer'de de başarılı olamadık. Dört partiyle beraber beş parti aynı sandığa oy attı. Netice olarak 2018'in oyunu ancak yakaladık. Ülkemizin ve Bursa'mızın bize ve sosyal demokrat belediyeciliğe ihtiyacı var. Seçimlerde sadece büyükşehir değil, 17 ilçede iddialı olmak zorundayız" dedi. “Örgütsel bir değişim başlatıyoruz” diyen Özgür Şahin, yarışı 4 oy farkla kazandı. 

Nilüfer kongresinde konuşan Kayıhan Pala, toplumun kurtuluşunun sol duruş olduğunu söyledi. 
‘TOPLUMUN KURTULUŞUNUN SOL DURUŞTAN YANA OLDUĞUNU GÖSTERMELİYİZ'

Nilüfer kongresinde salondan en çok alkışı alan konuşma, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala’nın konuşması oldu. Seçimde beklenilen oy oranını alamadıklarını, yerel seçimlerde belediyeleri almak zorunda olduklarını söyleyen Pala, şunları söyledi: "Bugüne kadar yaptıklarımızı yaparak yola devam etmemiz mümkün değil. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar bekleyemeyiz. Değişmeliyiz, değiştirmeliyiz. Tüzüğümüzde, ‘demokratik bir sol parti olduğumuz’ yazıyor ve biz sosyalist enternasyonal üyesiyiz. Solcu kimliğimizi, demokratik sol duruşumuzu, sosyalist enternasyonal üyesi olduğumuzu toplumla daha çok buluşturmamız gerekir. Sağ politika değil, toplumun kurtuluşunun sol duruştan yana olduğunu daha güçlü göstermemiz gerekir.”

‘Değişim’ diyerek blok listelerle seçime gidilmesinin yanlış olduğunu belirten Pala, “Eğer gerçekten değişimin yanında duruyorsak, çarşaf listelerle seçime gitmemiz gerekir” dedi.

YILDIRIM MEVCUT YÖNETİMİN DESTEKLEDİĞİ ADAYLA ‘YOLA DEVAM’ DEDİ

Nüfus bakımından Bursa’nın en büyük ikinci ilçesi olan Yıldırım’da, 27 Ağustos’ta gerçekleştirilen kongrede, Orhan Sarıbal’ın ve mevcut İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş’ın açıkça desteğini belirttiği İlhami Gün ve Süleyman Ayyılmaz yarıştı. Ayyılmaz’ın listesine, Gün ve ekibi tarafından kadın ve gençlik kotasına uyulmadığı gerekçesiyle itiraz edildi. Verilen sürede listenin tamamlanmasının ardından yapılan oylamada 97 farkla İlhami Gün, yeni ilçe başkanı oldu.

Divan Başkanı olan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, seçimden sonra ağladığını söyleyerek, “Biz sol bir parti olduğumuzu insanlara anlattığımız sürece oy alacağız. Kasımda yapacağımız kongreden sonra yeni bir devrimi başlatacağız. Yeni bir tarihle, sol söylemlerle Bursa’yı alacağız” diye konuştu.

Yeni il yapılacak ilçeler arasında adı geçen ve CHP'nin bir türlü başarı sağlayamadığı İnegöl'e atıfta bulunan Başarır, "O çok güvendikleri İnegöl'de bile 40 milletvekili ile çalışacağız” dedi. Kongreye görevden alınan eski Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman da katıldı.

Yıldırım ilçesinde Nihat Yeşiltaş yeniden il başkanlığı için aday oldu. 
İKİ İL BAŞKAN ADAYI KARŞI KARŞIYA GELDİ

Yıldırım ilçe kongresinde asıl konuşulan ise il başkanlığı adaylığı oldu. 6 yıldır ilçe başkanı olan Nihat Yeşiltaş, il başkanlığına adaylığını, “Mücadeleyi il başkanlığına götüreceğiz. Emekten, soldan yana bir anlayışı il başkanlığına taşıyacağız. Bizler sol siyaset yapmazsak nasıl iktidar olacağız?” cümleleriyle resmen açıkladı.

Yeniden aday olacağı bilinen CHP Bursa İl Başkanı Turgut Özkan, Yeşiltaş’ın adaylığına ilişkin, “Şimdi il başkanlığına soyunanların hangi ilçelerde görevden alındığını bilmiyor muyuz? Hangi ilçelerde kapılara siyah çelenk bırakıldığını bilmiyor muyuz? Sadece kendi adamları belediye başkanı, meclis üyesi, milletvekili olsun diye bu partiye zarar verildiğini bilmiyor muyuz? Sayın Bozbey, siz Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kaybederken bunun il yönetimiyle çalışamadığınızdan dolayı olduğunu herkes bilmiyor mu? Şimdi aynı grup il yönetimine soyunmadı mı? Siz bunlarla beraber misiniz?” diye sordu.

İl başkanlığın için Nihat Yeşiltaş, Turgut Özkan ve Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şube Başkanı Gürhan Akdoğan'ın ismi geçiyor. Üç ilçede gerçekleşen kongre sonuçlarına göre CHP İl Kongresi’nin de çekişmeli geçeceği söylenebilir.