CHP 20 yılın ardından Keçiören’i nasıl kazandı?

Ankara Büyükşehir Belediyesini 30 puan farkla kazanan CHP Ankara’da 3 ilçe sayısını da 16’ya çıkardı. Bu ilçeler içinde en çok dikkat çeken Keçirören. Peki Keçiören’de bu başarı nasıl sağlandı?

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 2024 yerel seçimlerinin ardından Türkiye’de yaşanan değişimin şaşırtan adreslerinden birisi de Ankara'nın merkez ilçelerinden olan Keçiören. CHP ve AK Parti’nin yarıştığı ilçede kazanan İYİ Parti’den istifa edip CHP’den aday olan Mesut Özarslan oldu. Özarslan yüzde 47,95 oy oranı ile rakibine yüzde 9,4 fark atarak seçimi kazandı. AK Parti adayı Zafer Çoktan ise yüzde 38,56 oy alarak yarışın kaybedeni oldu. AK Parti’nin kuruluşundan itibaren ilk kez kaybettiği ilçede seçmenlerin geneli sonuçtan memnun.

Sağ-muhafazakar kimliği ile bilinen Keçiören’de AK Parti belediyeyi 4 dönemdir yönetiyordu. Son yerel seçimde AK Parti’nin Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Turgut Altınok ise 1994 yılında MHP, 1999 yılında Fazilet  Partisi, 2004 yerel seçimlerinde ise AK Parti’den aday olduktan sonra Keçiören Belediye Başkanı olarak seçilmişti. CHP’nin milliyetçi-muhafazakar kökenli adayı Mesut Özarslan olmasına karşın Keçiörenliler 1989 seçimlerinden sonra ilk kez sosyal demokrat olarak anılan bir partinin seçim kazanmış olduğu görüşünde.

2019 yerel seçimlerinde Keçiören’de Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 63,65, Millet İttifakı’nın oyu ise yüzde 30,89’du. 2023 genel seçimlerinde ilçede AK Parti  yüzde 37,76 alırken CHP yüzde 24,77  oy almıştı. Daha bir yıl geçmeden oy oranları arasındaki fark beklenenin çok üzerinde oldu.

‘SEÇMEN ÜZERİNDE MANSUR YAVAŞ ETKİSİ’

Keçiören seçim sonuçlarıyla MHP ve İYİ Parti seçmeninin oylarının da CHP adayına yönelmiş olduğu açığa çıktı. İlçede 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı İYİ Parti çatısı altında seçime girmişti. Seçim sonucunda AK Parti rakibine karşı yüzde 32,76 fark ile kazanmıştı. 2024 yerel seçimlerine tekrar ittifak olarak giren MHP ve AK Parti büyük oy düşüşü yaşarken CHP ise tek başına seçimi kazandı. İlçede yaşayanlar ise durumu ‘iktidara bir mesaj göndermek istedik’ diyerek yorumluyor. İlçede esnaf olan MHP seçmeni Mehmet Kaya, “Mansur Yavaş’ın belediyeciliğini çok seviyoruz. Keçiören milliyetçileri aslında CHP’ye değil Mansur Yavaş’a oy verdi. İlçede de aynı şekilde Yavaş’ın etkisiyle oy verdik” diyor. İYİ Partili bir başka seçmen ise partisini eleştirerek, “Bu seçimlerde CHP adayına oy verdim, bunda Mansur Başkan’ın da etkisi büyük. Bu seçimlere ayrı girmemeliydik” eleştirisi getiriyor.

Keçiören-Ankara

‘AK PARTİLİ SEÇMEN İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA’

Seçim sonuçları sonrası genel bir sessizliğin hakim olduğu AK Parti'yi destekleyenlerin ilk tepkileri partinin iyi çalışmamasına yönelik. Bazıları değişim sebebini adayın “zayıf” olmasıyla ilişkilendiriyor, bazıları iktidarın ekonomiyi yönetememesinden kaynaklı seçimleri kaybettiklerini düşünüyor. Tepebaşı’nda bir parkta oturan emekliler son yerel seçimlerde AK Parti’ye oy verdiklerini, gelecek seçimlerde de tercihlerini değiştirmeyeceklerini konuşuyorlar. Etlik Mahallesi’nde parklarda buluşan AK Parti destekçisi emekliler ise, “Maaşları çok düşük verdiler, emekliler de ya oy vermedi ya da CHP’ye oy verdi. Seçim sürecinde bizim parti çok kötü sınav verdi” sözleriyle partilerine kızgınlıklarını ifade ediyor.

Kapı önlerinde oturan kadınların gündemlerinde de yerel seçimler var. Bu seçim oy tercihini değiştirdiğini anlatan AK Partili bir kadın  toplumun fazla ayrıştığını söylüyor, “İslamcı-laik, Türk-Kürt iyice bölündük. Neredeyse komşularımızla sohbet edemeyecek hale geldik. Bu ayrımın bitmesi lazım” diyor.

'İNSANLAR ERBAKAN’I ADRES OLARAK GÖRDÜ'

İlçede, Yeniden Refah Partisi’nin aldığı yüzde 4,52 oy, AK Partili seçmenin iktidar partisine tepkisi olarak yorumlanıyor. “Son dönemde iktidar yönetimde aksadı. İnsanlar da tepki olarak Erbakan’ı adres olarak gördü” değerlendirmesi yapılıyor.

‘SEÇİM SONRASI İNSANLARIN YÜZLERİ GÜLÜYOR’

Uzun yıllardır Etlik’te oturan bir seçmen, AK Parti adayının seçimi kaybetmesinden sonra insanların yüzlerinin güldüğü kanaatinde. 20 yıl önceki SHP döneminde hatalar yapıldığını düşünen mahalle esnafı, yeni dönem aynı hatalar yapılmazsa bu mutluluğun devam edeceğini vurguluyor. Mahallelilerin şu sözleri durumu açıklar nitelikte, “Biz yıllardır Keçiören Belediyesinde insan kayırma, yolsuzluk gibi durumlar yaşadık. İlk defa bir fırsat doğdu. Umarız belediyede bundan sonra liyakat hakim olur.”

‘BUNDAN SONRA AK PARTİ’NİN DEĞİL CHP’NİN NE YAPACAĞI ÖNEMLİ’

Seçimlerde CHP için çalışanlar seçimleri kazandıktan sonra nasıl bir yönetim sergileneceğini merak ediyor. Bundan sonra AK Parti’nin değil CHP’nin ne yapacağının önemli olduğunu vurgulayan bir Keçiörenli, “Bu zamana kadar yönetimi eleştirdik şimdi aynı hataları CHP’nin yapıp yapmayacağını göreceğiz. İmamoğlu ve Yavaş iyi belediyecilik yaptılar, Keçiören’de de aynı etkiyi görecek miyiz zamanla ortaya çıkacak” diye konuşuyor.

'KULE OY İSTEME ARACI OLARAK KULLANILDI'

Yapımı yaklaşık 20 yıl süren Keçiören Cumhuriyet kulesi, 31 Mart yerel seçim kampanyası sürerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle açıldı. Pek çok Keçirörenli “seçim malzemesi” olarak nitelendirdikleri kule için “Gençler işsiz geziyor. Kule yapıldı ne oldu. İçeri girmek bile para karşılığında. Bize ne gibi bir yarar sağladı şimdi bu kule? Hiç!” tepkisi gösteriyor.

‘RUHSATSIZ DÜKKANLARA GÖZ YUMULDU’

Birçok seçmen Altınok dönemi belediyesinin çöp toplama, kaldırım, park yapımı gibi temel belediyecilik hizmetlerinde eksiklik yaşandığını söylüyor. Belediyenin karşısında bulunan bir dükkanın 3’e bölünüp ruhsatsız şekilde işletildiği ve bu duruma belediye zabıta müdürlerinin göz yumduğunu iddia eden bir esnaf, “iktidarın seçimi usulsüzlükler ve kayırma” nedeniyle kaybettiğini söylüyor. Turgut Altınok’a, esnaf ziyareti sırasında “ruhsatsız işyeri açanlar” olduğunu söylediğini aktaran bir esnaf, “sen bir kenara çekil” yanıtı aldığını, bunun üzerine “Böyle yaparsanız seçimleri kaybedersiniz” dediğini anlatıyor. Uyarısının gerçekleştiğini söyleyen esnaf, “Neticede dediğim çıktı. Şimdiye kadar birileri kayırıldı. Bundan sonra ne olacak hep beraber takip edeceğiz” diyor.

KEÇİÖRENLİ GENÇLERDEN 'A TAKIMI' TEPKİSİ

Seçim sonuçlarında genç, yeni seçmenin oyu da etkili oldu. Keçiören’de de kütüphane, sosyal tesisler, konser etkinliklerinin az olmasından kaynaklı gençlerin bir kısmının CHP’ye yöneldiği kaydediliyor. Her köşesinde park bulunan ilçede bir diğer şikayet ise “A Takımı”. Keçiörenli gençlerin anlatımına göre, parkta oturanlar, sokakta gezen insanlar polis olmayan takım elbiseli kişilerce aniden denetleniyor. Gençler, üst aramasından parktan uzaklaştırmaya kadar pek çok yetkisiz faaliyette bulunduğu ileri sürülen “A Takımı”ndan  bıktıklarını söylüyor.