ÇHD: Depremzede çocuklar tarikatlara mı teslim ediliyor?

Çağdaş Hukukçular Derneği, depremzede çocukların tarikatlara bağlı olduğu düşünülen bir derneğe teslim edildiğine dair ihbar aldıklarını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), deprem felaketinden etkilenen ve kimsesiz olabileceği düşünülen bazı çocukların tarikatlara bağlı derneklere teslim edildiğine dair ciddi şüpheler içeren bir ihbar aldıklarını açıkladı.

GÖRGÜ TANIĞI: 20’DEN FAZLA ÇOCUK LÜKS ARAÇLARA BİNDİRİLDİ

ÇHD yetkililerine başvuran görgü tanığı, 10 Şubat günü İstanbul Beykoz’da sabah 07.00 civarı, otobüs durağına yakın bir yerde olağan olmayan ve çoğunluğu 0-4 yaş arası çocuklardan oluşan bir grup gördüğünü anlattı. Grubun 20’den fazlasının çocuk ve 10 kişiye yakınının da yetişkinlerden oluştuğunu aktaran görgü tanığı, yetişkinlerden birisi ile görüştüğünü, bu kişinin kendisine depremzede olduklarını, çocukların kimsesiz olduğunu, bir dernek tarafından buraya getirildiklerini anlattığını belirtti.

Kısa bir süre sonra lüks araçların çocukları götürmeye başladığını gördüğünü aktaran görgü tanığı, durumdan şüphelenerek çocuk şube polislerini ve mahalle muhtarını bilgilendirdiğini söyledi. Muhtarın kendisine Beykoz’daki bir siteye de 30’dan fazla çocuk getirildiğini söylediğini, bu sitenin bir çalışanının da bir derneğin sitede iki ev tuttuğunu aktardığını belirtti. Ancak görgü tanığı, durakta bekletilen çocukların araçlarla ters yöne doğru götürülmesi sebebiyle, siteye getirilen çocuklarla kendisinin gördüklerinin farklı olduğunu düşündü.

GÖRGÜ TANIĞINA GELEN TELEFON: UĞRAŞMAYIN, BU ÇOCUKLAR TARİKATLARA VERİLMİŞ

Görgü tanığı aynı gün İstanbul Anadolu Adliyesi’nde savcılığa giderek detaylı ihbarda bulunurken, adliyede bulunan bir şahsın sonradan kendilerini aradığını ve “Uğraşmayın, bu çocuklar tarikatlara verilmiş, sosyal hizmetler çocukları alsa bile geri alırlar, çok güçlüler” dediğini ifade etti.

Savcılık ifadesinin ardından ifade işlemi için çocuk şubeye de yönlendirildiğini ancak burada ifadesinin alınmadığını anlatan görgü tanığı, polislerin çocukların annelerinin yanında olduğunu iddia ettiğini söyledi. Görgü tanığı, araca bindirilenlerin sadece çocuklar olduğunu ifade ettiğindeyse polislerin, “birkaçının annesi yok, araştırıyoruz” dediğini aktardı.

‘DEPREMZEDE ÇOCUKLARIN AKIBETİNE İLİŞKİN ŞEFFAF BİLGİLENDİRMELER YAPILMALI’

Bu ihbara ilişkin somut gerçekliğin derhal kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirten ÇHD, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Çocuklar kaçırıldı ise derhal failler tespit edilip yargılanmalı ve depremzede çocukların akıbetine ilişkin şeffaf biçimde bilgilendirmeler yapılmalıdır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı deprem bölgesindeki tüm kayıp çocukların akıbetini araştırmalı ve ailesi henüz tespit edilemeyen kimsesiz çocukların gerekli desteği almasını sağlamalıdır. Kamunun gözetimi ve koruması altında olması gereken çocukların hiçbir tarikata/derneğe/vakıfa teslim edilmesi kabul edilemez. Bu şüphe derhal aydınlatılmalı ve soruşturma sürerken görevli ve yetkili savcılık tarafından çocukların korunmasına ilişkin tedbirler derhal alınmalıdır.”

Başvurunun takipçisi olacaklarını ve tüm yasal süreçleri işleteceklerini belirten ÇHD, “Tüm kamuoyunu sürecin takipçisi olmaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere devlet ve ilgili kurumları harekete geçirerek süreci şeffaflıkla yürütmelerini sağlamak için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)