ÇHD: Delil toplanmadan enkazların kaldırılması suç

Deprem bölgesindeki hukuksuzluklara ilişkin suç duyurusunda bulunan ÇHD Genel Merkez Yöneticisi Oğuzhan Topalkara, enkazların delil için numuneler alınmadan toplanmasının suç olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli meydana gelen depremlerde resmi açıklamaya göre, 43 bin 556 kişi yaşamını yitirirken, yüz binlerce kişi de yaralandı. Depremlerde 600 binden fazla bağımsız bölüm yıkılırken, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı bina sayısı ise yaklaşık 750 bin. Yüz binlerce kişinin sokaklarda kaldığı depremin beşinci gününden sonra enkaz kaldırma çalışmaları başlatıldı. Arama kurtarma çalışmaları bitmeden yıkılan binaların enkazlarının kepçelerle kaldırılması tepki topladı.  Sahada yürütülen çalışmaların hukuka uygun yürütülmediğini yerinde tespit ettiklerini belirten Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Merkez Yöneticisi Avukat Oğuzhan Topalkara, devleti ve devlete bağlı olan birçok kurumun deprem bölgelerindeki ihlallere ilişkin suç duyurularında bulunduklarını söyledi. 

'DEVLET SUÇ İŞLİYOR'

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, depremin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen halen ulaşılamayan enkazların olduğunu belirten Topalkara, birçok insan enkaz altındayken dahi enkaz kaldırma işlemlerinin başladığını vurguladı. Devletin yapması gereken şeyin öncelikle oradaki cenazeleri hukuka uygun bir şekilde muhafaza ederek yakınlarına teslim etmesi gerektiğini ifade eden Topalkara, “İnsanlara inşaat arttığı gibi davranılamaz. Bu öncelikle bu bir suç, hukuka aykırı bir durumdur. Yine AFAD’ın bu konu da birçok yerde geç kaldığını biliyoruz. Birçok insana müdahale gelmediği için hayatını kaybetti. Isı yok, ses yok denilerek birçok canlı insan enkaz altında bırakıldı” dedi. 

'DELİL YETERSİZLİĞİ UYARISI'

Binaların çoğunun denetimsizlik, kar hırsı ve malzemeden çalınmasından dolayı yıkıldığını belirten Topalkara, dışarıdan çok şık görünen milyonluk evlerin insanların başına yıkıldığını vurguladı. Geride kalan binaların hasar tespitlerinin usulüne uygun ve uzmanla birlikte inşaat başına gidip numune alınması gerektiğini kaydeden Topalkara, “Bu gün gözaltına alınan müteahhitler, mimarlar var. Eğer usulüne uygun bir şekilde numuneler alınmasa, yarın dava açıldığında bu insanlar hakkında delil yetersizliği söz konusu olacak. Çünkü diyecekler ki ‘Bu bir afet ben her şeyi usulüne uygun bir biçimde yaptım. Bu afet yüzünden yıkıldı, benim hiçbir sorumluluğum yok.’ Ama o numuneler alınmış olsa o numuneler derki malzemeden çalmışsın, o numuneler der ki, gerekli harcamayı yapmamışsın, dolayısıyla o müteahhidin kurtulma şansı olmaz. Ancak bu yapılmazsa delil yetersizliği söz konusu olacaktır” dedi. (HABER MERKEZİ)
 

Etiketler Deprem enkaz suç