ÇHD Davası: Dosya tamamen çöktü

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik, Oya Aslan'ın tutuklu yargılandığı dava başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, avukat Barkın Timtik, Oya Aslan ve başka bir dosyadan tutuklu olan avukat Özgür Yılmaz ile birlikte ÇHD üyesi toplam 21 avukatın yargılandığı davanın beş gün sürecek karar duruşması bugün sabah saat 10.00'da İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesinin Silivri Kapalı Cezaevi Yerleşkesi'nde başladı. 

Duruşmayı, CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Ali Haydar Hakverdi, HDP Milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meral Danış Beştaş, Necdet İpekyüz, Mehmet Tiryaki, Musa Piroğlu, TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Ankara Baro Başkanı Mustafa Köroğlu, TBB Saymanı Gökhan Bozkurt, TBB Genel Sekreteri Veli Küçük, İstanbul Baro Başkanı Filiz Saraç, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Batman Baro Başkanı Erkan Şenses ve Fransa, Belçika, Avusturya, İtalya, Hollanda, Amerika, Almanya, Yunanistan'dan avukatlar katıldı.

'DOSYA TAMAMEN ÇÖKTÜ'

Duruşmada savunma yapan Selçuk Kozağaçlı, ATK raporunu inceleyen avukatlarının savunma yapmaması yönünde öneride bulunduğunu belirterek, dosyanın bu şekilde çökmesine razısı olmadığının altınız çizdi. "10 yıldır biriktirdiklerimi mahkeme heyetine anlatmadan vazgeçemeyiz” diyen Kozağaçlı, "Dün ancak meslektaşlarımızla bir araya gelebildik. Gelip bana dediler ki; 'ATK raporunu inceledik, bizce savunma yapmamalısın. Ortaya çıkan mesele, değil savunma yapmaya, bir yargılama yapmaya imkan vermiyor. Dosya çöktü tamamen. Dosyanın bu şekilde çökmesine benim rızam yok. 10 yıldır biriktirdiklerimi mahkeme heyetine anlatmadan vazgeçemeyiz. 2013'te şöyle söylemişiz: 'Burada bulunmamızın, ölü veya sağ, yoksullarla ilgisi var. Biz avukatız: Kendimiz için asaleten ve konuşamayanlar için vekâleten konuşacağız" ifadelerini kullandı.

'37 SAVCI 42 HAKİM BU DOSYAYA EL ATTI'

Kozağaçlı, “26 senedir avukatlık yapıyorum, bu süreçte hakkımda 5 kez yakalama kararı çıkarıldı. Birinde Şam’da, birinde Lizbon’daydım. Geldim, savunma verdim. Şimdi dosyaya giren Hollanda-Belçika belgeleri dediğiniz belgelerle ilk kez 2004’te muhatap edildim, Hakkımda yakalama kararı çıkarıldı. Gittim ifade verdim, dosya Ankara’ya gönderildi. Hakkımda ‘yasadışı silahlı terör örgütüne üye olmak’tan dava açıldı, ikinci duruşmada beraat ettim. Bütün bunların üstüne ‘kaçma şüphesi’yle tutuklandım ve bu yargılamada mahkemeniz 15 kez ‘kaçma şüphesi’ gerekçesi ile tutukluluğuma devam kararı verdi. Önünüzdeki dosyaya bugüne kadar 37 savcı ve 42 hâkim el attı. 10 yılda seksen kişiyle altından kalkılamamış bir işin sorumluluğunu bu bir haftada üç buçuk imzayla üstleneceksiniz. Buçuk diyorum çünkü savcı beyin mütalaası yok, kopyala-yapıştır ile hazırlamış mütalaayı, yazım yanlışları ile birlikte. Hazırlık soruşturmasına 14 tane tanık yazacaksınız. Bir tanesini dinlemediniz, neden? Çünkü gerçek insan olmadığını biliyorsunuz. Bizim talep ettiğimiz tanıklarımızı da dinlemediniz" dedi.

'YARINIZ MESLEKTEN ATILDI'

Kozağaçlı savunmasına şöyle devam etti: “Bu soruşturma başladığında, yani 2012 sonbaharında toplam mevcudunuz yaklaşık on bin kişiydi. 2022 sonbaharından bakıldığında, yarıya yakınınız meslekten atıldı, atılmayanlar tenzili rütbe gördü, sürüldü; birbirinizi tutukladınız, birbiriniz hakkında itirafçılık yaptınız, bir diğerinizin işkence görmesine göz yumdunuz, işkence gördünüz ve yurt dışına firar ettiniz. Bu karambolde terfi edenleriniz de olduğunun farkındayım. İktidar partisinin ilçe teşkilatlarında çalışan 700 avukatı hakim savcı yaptınız. Sayıyı tamamlayabildiğiniz anlaşıldı ama meselenin sayı olmadığı da anlaşıldı. Anayasal düzeni silah zoruyla yıkmaya çalışmış örgüt üyesi meslektaşlarınızın suçu hiç değilse ideolojikti; yerine gelenlerin popüler suçlara ilgisi olduğu anlaşıldı. Bugün yılda yaklaşık on-on iki ortalamayla, rüşvet aldığınız, adam kayırdığınız, çete ve mafya liderliği yaparak uyuşturucu kaçırdığınız, beraat veya takipsizlik kararı ücret tarifeleri ve tahliye borsaları oluşturduğunuz anlaşılıyor; hakkınızda soruşturma ve kovuşturmalar açılıyor. Ben avukat olduğumda bu ülkede ‘terör’ suçlamasıyla tutuklu kişi sayısı 5 bindi. Nasıl oldu da bugün yüzbinler yargılanıyor, tutuklanıyor? Bir yıl içerisinde seçmeneniz 1,5 milyon kişiyi terörle iltisaklı hale getirdiniz." (HABER MERKEZİ)