Ceyda Yüksel davası 5 Şubat'a ertelendi

Bornova'da bir evde ölü bulunan Ceyda Yüksel soruşturmasında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Davada tutuklu sanık olan ev sahibi Serkan Dindar'ın avukatları tutuksuz yargılanmasını isterken, mahkeme heyeti talebi reddederek duruşmayı 5 Şubat tarihine erteledi. Kadın Savunma Ağı'ndan Emine Akbaba, "Erkek adaletine karşı gerçek adalet talebini haykırmaya devam edeceğiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'in Bornova ilçesinde 21 Ağustos günü Serkan Dindar'a ait evde Ceyda Yüksel'ün ölü bulunmasıyla ilgili açılan davanın ilk duruşması İzmir Adliyesi 6'ıncı ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Yüksel'in ailesinin yanı sıra çok sayıda kadın örgütü temsilcisi de katılırken, tutuklu sanık Serkan Dindar da hazır bulundu.

Duruşmada adli tıp raporunun henüz gelmediği belirtildi. İfadesi alınan sanık Dindar'ın aynı zamanda "uyuşturu madede ticareti yapma ve temin etme" suçundan da yargılandığı öğrenildi. Sanık Dindar, Ceyda ile tartışmadıklarını, kendisine herhangi bir zarar vermediğini söyledi.

BABASI: VÜCUDUNDA KESİKLER VARDI

Sanık avukatı müvekkinin tutuksuz yargılanmasını talep ederken, Ceyda Yüksel'in babası ise adli tıpa teşhis için gittiğinde, kolunda değil vücudunun farklı bölümlerinde kesikler olduğunu ve özellikle bir tane kesiğin sol boynundan ve kalbinin üzerinden olduğunu söyledi.

BARO, BAKANLIK VE PLATFORM MÜDAHİL OLDU

Öte yandan sanık avukatı İzmir Barosu ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın davaya müdahil olması talebinin kabul edilmesini isterken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun müdahillik talebinin reddini istedi. Mahkeme heyeti her üç kurumun da müdahillik talebini kabul etti. Dava 5 Şubat tarihine ertelendi.

SANIKTAN 'BAZI KADINLAR ÖLDÜRÜLMEYİ HAK EDER' PAYLAŞIMI

Davanın ardından Gazete Duvar'a konuşan Kadın Savunma Ağı'ndan Emine Akbaba, sanık Serkan'ın olaydan bir kaç hafta önce sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşıma dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Fail Serkan Ceyda'nın öldürülmesine dair tüm savunmasını Ceyda'nın çok fazla içki içtiği mahallede kapıyı açması için bağırdığının üzerinden kurarak cinayeti hafifletici sebepler üzerine meşrulaştırmaya çalışmıştır. İlk ifadesinde de Ceyda'ya herhangi bir şey yapmadığını psikolojisinin bozuk olduğunu ve intihar ettiğini
beyan etmiştir. Adli tıp raporu olmadan özellikle sanık avukatları sanık Serdar'ın Ceyda'ya evini açtığını, ona hiçbir müdahalede bulunmadığını ancak Ceyda'nın psikolojik problemlerinden kaynaklı intihar ettiğini beyan etmiştir. Her kadın cinayetinde karşılaştığımız gibi Ceyda'nın ölümünde de medya Ceyda'nın o evde ne işi olduğunu üç gün boyunda faille beraber alkol aldığını tartışmıştır. Ceyda'nın ölümü intihar değil cinayettir. Şule Çet'de AKP Milletvekili Şirin Ünal'ın evinde ölü bulunan Nazire Kadirova gibi Ceyda'nın da ölümünü intihar diyerek örtbas edemezsiniz. Ceyda'nın ölümünden bir kaç hafta önce fail sosyal medyadan 'Bazı kadınlar öldürülmeyi hak eder' demiştir. Biz kadınlar nerede kiminle nasıl olduğumuz sorgulanmadan eşit ve özgür bir hayatta yaşamak istiyoruz. Failleri değil kadınları koruyan yasalar için mücadele etmeye devam edeceğiz. Pandemide de bizi ve faillerimizi aynı evde yaşamaya mahkum edenlere karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284'ü uygulatacağız. Biz kadınlar birbirimizi hayatta istiyoruz. Pınar Gültekin'in gülüşler Emine Bulut'un yaşamak istiyoruz çığlığı ile beraber Ceyda ve katledilen tüm kadınlar için erkek adaletine karşı gerçek adalet talebini haykırmaya devam edeceğiz"

NE OLMUŞTU?

20 Ağustos gecesi İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Barbaros Mahallesi 5218. Sokak'ta bulunan 3 katlı bir binada meydana gelen olayda, evden cam kırılma seslerinin gelmesi üzerine yapılan ihbarla gelen polis ekipleri 21 yaşındaki Ceyda Yüksel’in öldüğünü tespit etti. İlk yapılan incelemede Yüksel'in vücudunda cam
kesikleri olduğu belirlenirken olayla ilgili evin sahibi 38 yaşındaki Serkan Dindar gözaltına alındı. Emniyetteki ifadesinde Yüksek ile tatıştıklarını ve cama yumruk attığını belirten Dindar, fiziksel temasta bulunmadığını iddia etti. Şüpheli Dindar tutuklanarak cezaevine gönderilirken, emniyetin olay yeri inceleme raporunda, evde kavga edildiğine ilişkin bir dağınıklık bulunmadığı, masanın üzerinde şişeleri devrilmediği yer aldı. Ölü muayene tutanağında ise Yüksel’in vücudundaki cam kesiklerinin tek bir bölgede toplandığı ifade edildi. Yüksel'in babası intihara meyilli olmadığını ifade ederek sanıktan şikayetçi olurken, medyada yer alan haberlerde, Yüksel'in, elinde ve parmaklarında kesik tespit edilemediği, koltuk altındaki derin kesiğin yanı sıra çene altı ile dudağında kesikler olduğu iddia edilmişti.