Çevreciler Saros için mahkemeden ikinci ÇED’in iptalini bekliyor

BOTAŞ tarafından yapılan Likit Doğal Gaz Taşıma Yükleme Limanı (FSRU) inşaatının durdurulması için açılan davaya çok sayıda çevre gönüllüsü katıldı.

Duruşma öncesi Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz çevrecilerle adliye önünde açıklama yaptı
Google Haberlere Abone ol

Tamer Yavuz

EDİRNE – BOTAŞ tarafından Saros Körfezi’ne yapılan FSRU inşaatının durdurulması için Edirne Adliyesi’nde görülen 2. Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun iptali için açılan davanın duruşması dün gerçekleşti.

FSRU limanına karşı çıkan çevreciler, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve Keşan Kent Konseyi üyeleri adliye önünde hazır bulundu.

‘HAZIRLANAN DÜZMECE RAPORLA SAROS’U KATLETMEK İSTİYORLAR’

Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, adalete güvendiklerini belirtti. ÇED raporunun masa başında hazırlandığını öne süren Karagöz, Saros’un katledilmek istendiğini söyledi. Karagöz, “Ülkemizin alev topuna döndüğü, bir yandan yangın, bir yandan sellerle bütün güzelliklerimizin yok olduğu bu dönemde, Saros gibi bir güzelliğin kendi imzamızla, kendi elimizle yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Birinci ÇED olumlu raporunu iptal ettirdik. Bugün ikinci ÇED olumlu raporu duruşması gerçekleştirilecek. Biz adalete güveniyoruz. Birinci ÇED’i iptal eden mahkeme İkinci ÇED’i de iptal edecektir. İkinci ÇED raporu masa başında bir buçuk ay içerisinde düzenlenmiş sahte bir rapordur. Kopyala yapıştır raporudur. 10 Mart 2020 günü BOTAŞ, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na ‘2009’a 7 sayılı genelgeden yararlanabilir miyiz’ diyor. 12 Mart tarihinde bakanlık cevap veriyor ve ‘yararlanabilirsiniz’ diyor. 12 Marttan 6 Mayısa kadar 2 bin 50 sayfalık rapor hazırlanıyor. 6 Mayıs’ta inceleme değerlendirme komisyonu kurumların yazılı görüşü alınarak gerçekleştiriliyor. Sahaya inmeden bir buçuk ay içinde masa başında hazırlanan düzmece bir raporla Saros’u katletmek istiyorlar” dedi. Karagöz yargıya güvenlerinin tam olduğunu sözlerine ekledi.

‘KATAR’IN FİNANSMANI İÇİN DOĞA KATLEDİLİYOR’

CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Katar’ın finansmanını kullanmak için doğanın katledildiğini öne sürdü. Gaytancıoğlu, “Katar’ın finansmanını kullanmak için doğa katledildi. BOTAŞ kullanıldı. Bölge halkı birleşerek tepkisini gösterdi. Bölge halkı dikkatli ve seviyeli bir şekilde eylemlerini gösterdi. Eylemlerini de dikkatli bir şekilde sürdürüyorlar. Buna inanıyorum ki, bugün burada 20 bin kişi olurdu ama tepkimizi dikkatli bir şekilde sunuyoruz ve yetkililerin de bunu görmesini istiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın buna ‘dur’ demesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Keşanlı ve Gelibolulu bisikletli Saros Gönüllüleri ‘Saros’uma dokunma’ demek için Saros’dan Edirne İdare Mahkemesi’ne kadar pedal çevirdi.

Duruşmanın sonucunun ise önümüzdeki günlerde belli olacağı bildirildi.