Edirne’de BOTAŞ’a çağrı: Saros Körfezi’nden çık

Saros Körfezi’nde, BOTAŞ tarafından başlatılan Saros FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi’ne karşı Keşan’da basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada BOTAŞ’a ‘Saros’dan derhal çık” çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

Deniz Çil

EDİRNE - Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere Köyü Sahili’nde, BOTAŞ tarafından yapımına başlanan Saros FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi inşaatında çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Projeye karşı dava açılmasına rağmen bölge halkı, şirketin mahkeme kararını beklemeden çalışmalarını sürdürmesine tepkili. Konuyla ilgili Saros Gönüllüleri Dayanışması ve Keşan Kent Konseyi tarafından ilçe merkezinde basın açıklaması düzenlendi. Açıklama şirketin derhal Saros Körfezi’nden çıkması gerektiği belirtildi.

45 BİN İMZA TOPLANDI

Projeyle ilgili süreç, 31 Mayıs 2018 tarihinde Edirne Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sitesinde “ÇED süreci başlatılmıştır” şeklinde duyuru yapılmasıyla başladı. Projenin bölgeye yapılmaması amacıyla, Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönülleri Dayanışması öncülüğünde, davalar açıldı ve imza kampanyaları düzenlendi. Saros Körfezi’nde 45 bin yurttaşa ulaşılarak, imza toplandı ve projeyle birlikte oluşacak tahribatlar anlatıldı. Projenin bölgeye vereceği zarar konusunda üç ayrı bilirkişi heyeti incelemede bulunarak “olumsuz” yönde görüş belirtmişti. Saros Körfezi'ne yapılması planlanan Saros FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi’yle ilgili mahkeme süreci devam ederken, BOTAŞ tarafından Kasım 2020 tarihi itibariyle inşaat çalışmaları başladı.

‘İNŞAATA DEVAM ETMEK DOĞAYA, DENİZE VE İNSANA ZULÜMDÜR’

Projeye karşı Saros Gönüllüleri Dayanışması ve Keşan Kent Konseyi tarafından ilçe merkezinde düzenlenen basın açıklamasında Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi Avukat Bülent Kaçar, “Halka rağmen on binlerce Saros gönüllüsünün haklarını hiçe sayarak inşaata devam etmek doğaya, denize, insana zulümden başka bir şey değildir. Bilime ve hukuka karşı gelmek kamusal vicdansızlıktır. Planlara yapılan itirazların haklılığı ve bu projenin ne kadar yanlış olduğu iki kez daha ortaya çıktı” dedi. Kaçar, şunları söyledi:

Bülent Kaçar (ortadaki) basın açıklamasını yapıyor

“ÇED sürecinde toprak örneği alınmadan, toprak analizi yapılmadan ÇED raporu düzenlemek görevi ihmal, bu kadar eksik, hatalı ve bilime aykırı bir rapora ÇED Olumlu Kararı vermekte her halde kamu görevini kötüye kullanmak olarak nitelendirilebilir. Mahkemeye şimdi sunulan iki ayrı rapor ve daha önce sunulan bilimsel bilirkişi raporlarına saygı gösterilerek bir kamu kurumu olan BOTAŞ şirketi ve bu hukuksuz planları onaylayan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu planları derhal iptal etmeli ve arazilerimizdeki, denizimizdeki tüm inşaat ve hafriyat çalışmalarını durdurmalı. Arazilerimiz eski haline getirmeli, tüm arazi sahiplerinin zararlarını derhal gidermelidirler.” Kaçar, Edirne İdare Mahkemesi’ne yapılan yürütmeyi durdurma başvurularına aradan uzun zaman geçmesine rağmen ‘Yürütmeyi Durdurma Kararı’ verilmemesinin Saros’un daha fazla zarar görmesine ve bunun da bölge halkında endişe yarattığını sözlerine ekledi.

‘HALKIN İRADESİ YOK SAYILIYOR’

Projenin gerçekleşmesi halinde Saros’un Marmara Denizi’ne ya da Aliağa Körfezi’ne dönüşeceğini vurgulayan, şu ifadeleri kullandı: “Bu projede halkın iradesi yok sayılıyorsa bilimsel raporlara saygı yoksa biliniz ki, geriye sadece rant ve kar kalmaktadır. BOTAŞ derhal Saros'dan çıkmak zorundadır. Bilim körfezimizde BOTAŞ'ı istemiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Saros turizmini ve Saros Körfezi’ni koruma görevini çerçevesinde hukuka aykırı olduğu ortaya çıkan imar planlarını derhal iptal etmelidir. Çevreyi korumakla görevli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verdiği bilime aykırı ÇED olumlu kararlarını derhal iptal etmek zorundadır. Saros halkının iradesine her kurumun saygı göstermesi, bilime uyulması kamu görevlileri açısından zorunluluktur.”