Çevreciler Hollanda Konsolosluğu önünde: Bu suça ortak olmayın, gemiyi durdurun

Asbest ve tehlikeli atık yüklü geminin Hollanda Bandıralı Alp Center römorkunun üstünde sökülmek üzere Aliağa’ya getirildiğini belirten çevreciler, Hollanda'ya bu suça ortak olmama çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Ölüm Gemisini Durduracağız Platformu, asbest ve tehlikeli atık yüklü Brezilya donanmasına ait Sao Paulo isimli geminin Aliağa'da sökülmesini protesto etmek için Hollanda Konsolosluğu önünde basın açıklaması düzenledi. Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı açıklamada, “Sao Paulo gemisi ölüm saçıyor Hollanda suça ortak olma” yazılı pankart taşındı. Açıklamada sık sık “Zehirli gemiyi durduracağız” ve “Havama Suyuma Toprağıma Dokunma” sloganları atıldı. Platform adına konuşan İpek Karanfil, geminin hızla Hollanda Bandıralı Alp Center römorkunun üstünde Aliağa’ya doğru yaklaştığını söyledi.

'İZMİR'E BİR TABUT YAKLAŞIYOR'

“Hollanda suça ortak olma, römorkları durdur” demek için konsolosluk önünde bir araya geldiklerini söyleyen Karanfil, “ İzmir’e bir kara tabut yaklaşıyor. Bu gemi sökülürse başta gemi söküm işçileri, tüm insanlar, hayvanlar zehirlenecek ve geri dönüşü olmayan bir doğa tahribatına yol açılacak. SÖK Denizcilik firmasının aldığı bu geminin sökümüyle halk, göz göre göre kanserin kucağına itiliyor. Gemilerin sökümünden patronların payına rant ve kar, halkın ve işçilerin payına ise sadece kanser ve ölüm düşüyor. Gemi söküm tesisinin yarattığı kirlilikten sadece çalışan işçiler değil, bütün İzmir halkı etkileniyor. İzmir’in havasının en kirli olduğu Aliağa’da kronik akciğer hastalıklarının oranı gün geçtikçe yükseliyor. Geminin sökülmesiyle aynı tehlike bütün İzmir halkı için geçerli olacak” dedi.

'ZEHİR YÜKLÜ GEMİYİ DURDURUN'

Dünyayı sermayedarların çöplüğüne dönüştürenlerin, yaşanacak her türlü facianın sorumlusu olduğunu vurgulayan Karanfil, Hollanda'ya seslendi. Karanfil, şunları kaydetti:

“Buradan Hollanda’ya sesleniyoruz: sizin römorklarınızla çekilen, Brezilya Mahkemesi’nin tedbir kararından kaçırılarak şehrimize getirilen zehir yüklü gemiyi durdurun. Bu suça ortak olmayın. Bizler, Sao Paulo gemisinin Aliağa’da sökülmesini istemiyoruz. Bu hem hukuka aykırıdır hem de halkın sağlıklı yaşam hakkını gasp etmektir! Sao Paulo gemisi eğer sökülecekse, gerekli bütün teknik ve bilimsel önlemler alındıktan sonra gemiyi kullanan ülke tarafından sökülmelidir. İşçilerin, halkın sağlığı ve doğanın, canlı yaşamının zarar görmemesi garanti altına alınmalıdır. Bizler 'Yaşamak istiyoruz, kanser olmak istemiyoruz, havamızın suyumuzun kirlenmesini istemiyoruz! Çocuklarımızın sağlıklı yaşam hakkı için bu gemiyi istemiyoruz' diyerek yola çıktık. Şimdi bunun için hep birlikte sesimizi yükseltme zamanı. Bu ölüm taşıyan gemiyi durdurmak için bütün İzmir halkının sesimizi birlikte yükseltmeye çağırıyoruz. Yaşam hakkımıza da, doğamızı da birlikte savunalım. Zehirli Sao Paulo gemisini hep birlikte durduralım.” (DUVAR)