Cevahir AVM ve İkiz Kuleler’in mimarı aynı kişi mi?

Sosyal medyada gündeme gelen Cevahir AVM ile İkiz Kuleler’in mimarının aynı kişi olduğu yönündeki iddiayı inceleyen Teyit.org, Yamasaki'nin 1986'da hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada yapılan bir paylaşım ile İstanbul’da bulunan Cevahir Alışveriş merkezi mimarının Amerika Birleşik Devletleri’nde 11 Eylül saldırılarında yıkılan, İkiz Kuleler adıyla bilinen Dünya Ticaret Merkezi'nin mimarı ile aynı kişi olduğu iddia edildi.

İddiayı araştıran Teyit.org, Cevahir AVM'nin, Yamasaki tarafından değil, onun kurduğu firma tarafından tasarlandığını ortaya koydu.

Teyit.org'un derlediği bilgilere göre, Yıkıldığı zaman dünyanın en yüksek 10 binasından biri olan 'İkiz Kuleler' olarak da bilinen ABD’deki Dünya Ticaret Merkezi, Japon mimar Minoru Yamasaki tarafından tasarlandı. Yamasaki, projenin tasarlama komisyonuna 1962 yılında katıldı. Merkezin tasarımında, Emery Roth and Sons isimli mimarlık firması ile işbirliği de yapıldı.

Cevahir AVM’nin mimarını da Minoru Yasamaki olduğu iddiası konusunda ise Teyit.org, Yasamaki’yi anlatan yabancı kaynakların herhangi birinde Cevahir AVM’nin ismine rastlanmadığını belirtti.

Ayrıca, Yasamaki 1986 yılında hayatını kaybetti ve Şişli’de yer alan Cevahir AVM ise 2005 yılında açıldı.

Başlangıçta bir ticaret kompleksi olarak planlanan proje Yamasaki'nin ölümünün ertesi yılı, 1987 yılında Minoru Yamasaki & Associates tarafından tasarlandı. Bu mimarlık firması, Mimar Yamasaki tarafından 1955 yılında ABD’nin Michigan eyaletinde kurulmuştu. 

YAMASAKİ TARAFINDAN DEĞİL, FİRMASI TAFAINDAN TASARLANDI 

Yani, Cevahir AVM, Yamasaki’nin kendisi tarafından değil, mimar Yamasaki’nin kurduğu firma tarafından tasarlandı. Firma, 2007-2008 finansal krizini takiben 2009 yılında kapatıldı.

Minoru Yamasaki & Associates’in Türkiye’nin de dahil olduğu birçok ülkede başarılı projeler tasarladığı bilgisine de açık kaynaklardan ulaşılabiliyor. Dünya çapındaki en büyük inşaat projeleri veri sağlayıcılarından biri olan Emporis’in Yamasaki & Associates için ayırdığı sayfada Cevahir AVM’nin ismi yer alıyor.

Cevahir AVM'nin temellerinin atılması 1997 yılını buldu. İnşaattaki gecikmeler ve askıya alınmalar sonucu yapımı sekiz yılı bulan Cevahir AVM, açıldığı yıllarda dünyanın en büyük ikinci alışveriş merkezi olma niteliğini taşıyordu.

Forbes’un 2007 yılında dünya çapında derlediği listede Cevahir AVM’den “Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezinde hız treni, dalga havuzu ve IMAX sinemaları bulunmaktadır” şeklinde bahsedilmiş. Cevahir AVM, Şişli gibi insan yoğunluklu bir bölgenin hareketliliğini kısıtladığı gerekçesiyle eleştiri de aldı.

Cevahir AVM hâlâ Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezleri arasında yer alıyor.

 

 

Yapıların mimarı aynı kişi değil.
İkiz Kuleler Japon mimar Minoru Yamasaki tarafından tasarlanmış.
Cevahir AVM’nin tasarımını ise kuruculuğunu Yamasaki’nin üstlendiği mimarlık firması yapmış.
Yasamaki 1986 yılında hayatını kaybetmiş fakat Şişli’de yer alan Cevahir AVM, 2005 yılında açılmış.

(HABER MERKEZİ)