Çetenin yönettiği hapishaneye 11 bin askerle operasyon

Venezuela'da Tren de Aragua isimli çetenin kontrolünde olan Tocorón hapishanesine 11 bin askerle operasyon düzenlendi. Hapishanenin kontrol altına alındığı açıklandı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Venezuela'da hükümet yıllardır güçlü bir suç örgütü tarafından yönetilen ülkenin en büyük hapishanesini yeniden kontrol altına alabilmek için 11 bin asker göndererek operasyon düzenledi. Kontrol altına alındığı bildirilen Tocorón hapishanesi yıllardır Tren de Aragua adlı suç şebekesi tarafından yönetiliyordu.

Çete mensupları, yerel medyanın haberlerine göre, yüzme havuzu, gece kulübü ve mini hayvanat bahçesiyle adeta turistik bir tesise benzeyen hapishanede serbestçe dolaşıyorlardı. Buna göre, hapishane o kadar kontrolsüzdü ki çok sayıda tutuklu ve hükümlü olmayan kişi de içerde tutuklu ve hükümlülerle birlikte yaşıyordu. Yetkililer, buradaki 6 bin tutuklu ve hükümlünün başka cezaevlerine nakledileceğini duyurdu.

'KUMPAS VE SUÇ MERKEZİ DAĞITILDI'

Hapishanenin tahliye edileceği duyurulunca, operasyona kadar içeride yakınlarıyla kalan ve ne yapacaklarını bilemeyen bazı aileler gözyaşı dökmeye başladı. Hükümlü yakını Gladys Hernández, AFP ajansına, "Nereye nakledileceğinin açıklanmasını bekliyorum. Ben de hapishanede yaşıyordum ama bizi dışarı attılar" dedi. Gazeteciler, gardiyanların hapishaneden motosikletler, televizyonlar, mikrodalgalarla çıktıklarını aktardı.

Eski adı Twitter olan X'e yazdığı mesajda Venezuela İçişleri Bakanı, hapishanenin denetimini ele geçiren ve 'kumpas ve suç merkezini dağıtan' güvenlik güçlerini kutladı.

Tren de Aragua çetesinin lideri Héctor Guerrero Flores, cinayet ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlarından Tocorón hapishanesinde tutukluydu. Fakat Flores o kadar güçlüydü ki cezaevlerinde insan haklarını izleyen örgütlerin bildirdiğine göre, yakın zamana kadar serbestçe dışarı çıkıp geri geliyordu. (BBC Türkçe)