VİDEO

Cengiz Çandar: Etnik olarak Türk’üm ama ruhen Kürdistaniyim

Yeşil Sol Parti'nin Diyarbakır 3'üncü sıra milletvekili adayı gazeteci Cengiz Çandar, Diyarbakır'la olan ilişkisini, Kürtçe çalışmalarını ve 14 Mayıs seçimlerine dair düşüncelerini anlattı.

DİYARBAKIR - Yeşil Sol Parti'den Diyarbakır'da milletvekili adayı gösterildiği andan itibaren tartışmalara konu olan Cengiz Çandar, Gazete Duvar’a konuk oldu. Adaylık önerisini kendisine Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın getirdiğini söyleyen Çandar, “Ben de ‘Neresi var aklınızda?’ diye sordum. ‘Kürt illerinden’ yanıtını alınca çok sevindiğimi söyledim. Bir gerçeği ifade ederek ona dedim ki, ‘Ben etnik olarak Türk’üm ama ruhen Kürdistaniyim.’ Diyarbakır adayı olacağımı öğrenince olağanüstü sevinmiştim. Kürdistani ruh halinin içinde Amed özellikle benim için çok anlamlı ve değerliydi” dedi.

"Ez gedê Surê me" (Ben Sur çocuğum) diyen Çandar, Diyarbakır sevgisinin 70'li yıllardan bu yana devam ettiğini söyledi.

‘BU TEKLİFİ BİR MÜCADELE DAVETİYESİ OLARAK GÖRDÜM’

Yaklaşık 30-40 yıldır Kürt meselesi ile çok iç içe olduğunu ve her türlü barış girişimi ile Kürt meselesinin çözümünde rol aldığını belirten Çandar, “Kürt haklarını, Kürt hukukunu, Kürt çıkarlarını yüksek sesle ve biraz da meydan okuyarak devlete dillendirmiş biriyim” ifadelerini kullandı. Adaylık teklifinin, ‘hayatının emeklilik dönemine adım atmışken’ geldiğini belirten Çandar, şöyle konuştu:

“Bu parti bir mücadele partisi. Esas olarak Kürt temsiliyetinin ön planda olduğu, Kürt halk hareketinin bir mekanizması. Bu partinin mensubu olmak demek başının belaya girmesi ihtimalinin yüksek olması demek. Eş başkanı hapiste, belediye başkanları hapiste, 10 bin civarında üyesi hapiste, kimisi faili meçhule kurban gitmiş toprağın altında. Türkiye’nin çok önemli bir kavşak noktasında bize gelen bu teklifi ben bir mücadele davetiyesi olarak algıladım ve şu kararı vermek durumundaydım: ‘Ben emekli hayatını mı seçeceğim yoksa başımı belaya sokma ihtimali olan bir mücadeleye adım mı atacağım?' İkincisine evet demiş oldum. Hayatımın uzun yıllarını Kürtlerin hakkını savunarak geçirmiş bir adam olarak bu teklife Amed adayı olacak şekilde muhatap olmayı yorumlarken bunun bir yanıyla da Kürtlerin müthiş bir vefa duygusunun ifadesi olarak gördüm.”

10 yıl önce Kürtçe öğrenmeye başladığını söyleyen Çandar, Meclis'te de Kürtçe için mücadele edeceğini belirtti.