Cemil Çiçek'ten yargı uyarısı: İki testi çarpışırsa ikisi de işe yaramaz

Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Yargıtay ve AYM arasındaki krizle ilgili, "İki testi çarpışırsa biri kırılır, diğeri çatlar. Sonuçta ikisi de işe yaramaz hale gelir" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını uygulanmayacağını açıklayarak AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı vermesini değerlendirdi.

Hürriyet'ten Sedat Ergin' konuşan Çiçek, "Türkiye’de sorunu çözecek olanlar sorunun baş kaynağı hale gelirse, bu ciddi sıkıntıları da beraberinde getirir. İki testi çarpışırsa biri kırılır, diğeri çatlar. Sonuçta ikisi de işe yaramaz hale gelir. O zaman yetki kullanılarak böyle bir akıbete duçar olmamak için, ülkeye zarar vermemek için ciddi düşünmeleri gerekir" diye konuştu.

Çiçek, Ergin'in “Peki kimdir ciddi düşünmesi gerekenler” sorusuna ise, “Her şey ortada ayan beyan...” yanıtını verdi.

'YA DEVRİME YA DAVAYA...'

Türkiye’de hukuk ve adaletin devrime veya davaya feda edildiğini söyleyen Çicek, "Oysa hukuk ve adalet bunların hiçbirine feda edilemeyecek kadar yüce ve hayati kavramlardır. Bu çerçevede bir diğer mesele şudur: Ta başından beri Türkiye’de yargı fiile değil, faile bakarak karar veriyor. Öyle olunca da özlem duyduğumuz adaleti nerede bulacağımızı şaşırıyoruz. Şunu da görmek gerekir ki, yargıda içten içe, bazen de dışa vuran bir kısım takıntılar var. Bunlardan biri, kimin üstün olduğu tartışmasıdır. Bu geçmişte adli yıl açılış nutuklarına kadar yansımıştır" diye konuştu.

'YARGIDA HİÇBİR KURUM DİĞERİNDEN ÜSTÜN DEĞİL'

“Türkiye benzer sıkıntıları geçmişte de yaşadı” diyen Çiçek şöyle konuştu:

“Her zaman makul bir yol bulunur; toplum da rahatlar, tansiyon da belli ölçülerde yumuşamış olur. Yeter ki tecrübe önemsensin. Hukuk her şeye bir çare bulur. Ancak önce tansiyonun normale avdet etmesi lazım. Üstün olan hukuktur. Yargıda hiçbir kurum diğerinden üstün değildir, üstün olan hukuk ve adalettir. Bu manada illa bir üstünlük aranacaksa o da TBMM’dir, çünkü devleti kuran TBMM’dir.” (HABER MERKEZİ)