Celalabad da 'düştü', Afganistan'da Kabil hariç tüm kilit kentler Taliban kontrolüne geçti

Taliban, bu sabah Celalabad kentinin kontrolünü kurşun sıkılmadan ele geçirdi. Kabil dışında Afganistan'ın kilit kentlerinin hepsi Taliban'a geçerken, ABD personelinin tahliyesi de başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin asker çekmeye başlamasının ardından Afganistan'da hızla ilerlemeye başlayan Taliban, başkent Kabil dışındaki bütün kilit kentleri bu sabah itibarıyla ele geçirdi. Kabil'in kuzeybatısındaki Mezar-ı Şerif'in dün gece Taliban kontrolüne geçmesinin ardından, bu sabah erken saatlerde Celalabad da tek bir kurşun sıkılmadan 'düştü'.

'SİVİLLERİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN TESLİM OLDULAR'

Taliban güçlerinin Kabil'in doğusundaki Nangarhar vilayetinin başkenti olan Celalabad'a bu sabah girdiği, yerel güçlerin teslim olduğu belirtiliyor. Reuters'a konuşan yerel bir yetkili, "Celalabad'da şu an çatışma yok çünkü vali Taliban'a teslim oldu. Sivillerin hayatını kurtarmanın tek yolu Taliban'a izin vermekti" dedi. Afgan milletvekili Abas Ebrahimzada ise AP ajansına açıklamasında, önce ordunun teslim olduğunu, bu durumun da hükümet yanlısı milislere teslim olmaktan başka bir şans bırakmadığını söyledi. Taliban'ın bu anlaşmayla, hükümet yetkililerine ve güvenlik güçlerine Celalabad'dan güvenli çıkış garantisi verdiği de gelen haberler arasında.

CELALABAD VALİSİ YÖNETİMİ TESLİM EDERKEN GÖRÜNTÜLENDİ

Gazeteci Tarık Gaznival ise vilayet valisinin kontrolü Taliban'a teslim ederken çekilmiş fotoğraflarını paylaştı.

MERKEZİ HÜKÜMETİN SIKIŞTIĞI KABİL'DE YÜZ BİNLERCE SİVİL VAR

Celalabad'ın 'düşmesi', Kabil'in doğuyla bağlantısının kesilmesi ve Taliban'ın Afganistan'ı Pakistan'a bağlayan yolları ele geçirmiş olması anlamına geliyor. Taliban şu an 34 vilayet merkezinden 23'ünü kontrol ederken, son haftalarda yüzbinlerce sivilin kaçıp parklarda yattığı Kabil'e sıkışmış haldeki Eşref Gani hükümetinin ne yapacağı merak konusu. 

ABD PERSONELİNİN TAHLİYESİNE BAŞLANDI

Öte yandan, 20 yıllık işgaline apar topar son vererek Taliban'ın ilerleyişinin önünü açan ABD de ülkede kalan son personelini tahliye etmeye başladı. Kabil'deki Amerikan Büyükelçiliği personelinin, ülkeden çıkmadan önce hassas belgeleri yok ettiği de belirtildi.

'İRAN DA ELÇİLİĞİNİ TAHLİYE EDECEK'

İngiliz basını İngiltere Büyükelçisinin ülkeyi bu akşam (pazar) terk edeceğini yazarken, İRanlı bir yetkili de Kabil elçiliklerinin pazartesi tahliye edileceğini söyledi. 

TALİBAN'DAN YABANCILARA GÜVENLİK TAAHHÜDÜ

Taliban ise dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamada, hızlı ilerlemelerinin 'Afgan halkı tarafından kabul edildiklerini gösterdiğini' savundu; hem Afganlara hem de yabancılara 'güvende oldukları' mesajını verdi. Açıklamada, diplomat ve yardım görevlilerinin hiçbir sorun yaşamayacağı savunuldu. (DIŞ HABERLER)