Cebeci Kampüsü'nden 10 öğrenciye 6 yıl 3 ay ceza

Dört yıl önce Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde yaşanan saldırılara ilişkin açılan davada o sırada öğrenci olan Avukat Barış Barışık’ın ruhsatı iptal edildi. Barışık’a, 'eğitim öğrenim hakkını engelleme' iddiasıyla 6 yıl 3 ay ceza verildi.

Google Haberlere Abone ol

Nurettin Öztatar

DUVAR - Avukatlık yapması Adalet Bakanlığı'nın başvurusu üzerine engellenen Barış Barışık’a, 'eğitim öğrenim hakkını engelleme' iddiasıyla 6 yıl 3 ay ceza verildi. Dün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında, Barışık’la birlikte 2016 yılında Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsünde öğrenci olan toplam 10 kişiye Türk Ceza Kanunu'nun 112. Maddesi'nden 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

4 Ocak 2016’da Ankara Üniversitesi (AÜ) Cebeci Kampüsü'nde kampus dışından gelen ülkücülerin katılımıyla bir saldırı yaşanmıştı. Saldırı sonrası polisler, ülkücü grubu tek sıra halinde dizerek nasihat vermişti. Polis saldırgan gruba seslenerek, "Buraya olay çıkarmaya gelmeyeceksiniz. Tamam mı? Hukukun size verdiği yetki ne ise onu kullanacaksınız. Kendi kendinize olay çıkarıyorsunuz, kim durduracak bu olayları? Hepiniz aklınızı başınıza toplayın. Öğrenciyseniz öğrenciliğinizi bilin. Söz mü? Buraya gelmeyeceksiniz. Siz kendi fakültenize geri döneceksiniz. Sizin bu fakülteyle işiniz yok" demişti.

RUHSATI İPTAL EDİLDİ

Savcılık o tarihte olaylara ilişkin soruşturma başlatmış ancak kovuşturmaya yer olmadığına karar verilerek dosya kapatılmıştı. İlk soruşturmada soruşturulanlar arasında ülkücüler de bulunuyordu. Savcılık daha sonra yeniden soruşturma başlatmış, bu kez sadece solcu öğrenciler hakkında dava açılmıştı.

Dava sürerken Barış Barışık da Hukuk Fakültesini bitirmiş, ardından başladığı avukatlık stajını da tamamlamıştı. Barodan ruhsatını da alan Barışık, avukatlık yapmaya başlamıştı. Ancak, 28 Mayıs 2020 tarihinde Ankara Barosu’nda yemin ederek başladığı avukatlığı 3 ay sürmüştü. Adalet Bakanlığı, dün kararı verilen davayı gerekçe göstererek, Barışık’ın ruhsatının iptal edilmesini sağlamıştı.

'HUKUK İLKELERİ UYGULANMIYOR'

Dava ve verilen cezayla ilgili görüştüğümüz Barışık, bu yargılama sebebiyle avukatlık ruhsatının iptal edildiğini hatırlatarak, “Aslında bu ceza üniversite yıllarında çeşitli alanlarda yürüttüğüm mücadeleye verildi” dedi. Soruşturma aşamasından dava aşamasına kadar hukuksuzluğun devam ettiğini belirten Barışık, ceza aldığı dosyada 3 faşist öğrencinin şikayetinden başka delil bulunmadığını kaydetti. Verilen cezanın hukuk sisteminin geldiği noktayı gösterdiğini belirten Barışık, “Mahkemeler siyasallaştı, hukuk ilkeleri uygulanmıyor” diye konuştu.

Kendisine ve diğer 9 arkadaşına eğitim öğrenim hakkını engellemek iddiasıyla ceza verildiğine dikkat çeken Barışık, dosyada şikayetçi olarak isimleri bulunan kişilerin o dönem yapılan sınavlara da girdiğini, dolayısıyla herhangi bir engellemenin söz konusu olmadığını söyledi.

Dosyada delil, tanık ifadesi bulunmadığını kaydeden Barışık, buna rağmen iki faşist öğrencinin şikayeti ile dava açıldığını, telefon dinlemeleri yapıldığını anlattı. Var olan delillerin de kendi lehlerine olduğunu ifade eden Barışık, bu hukuksuz yargılama nedeniyle avukatlık hakkının da gasbedildiğini söyledi.