CDU lideri Merz'in mülteci karşıtı açıklamasına tepki: 'Ucuz popülizm'

Almanya'da ana muhalefet CDU'nun lideri Merz, 'mültecilerin yeni diş yaptırdığını, Almanların ise uzun süre randevu beklediğini' iddia etti. Merz'e SPD, Yeşiller ve diş hekimlerinden tepki var.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA – Almanya'da son aylarda şiddetlenen mülteci tartışmasına son olarak, sığınma talebi reddedilen mültecilerin devletin kasasından yeni diş yaptırdığı iddiası eklendi. Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, Welt televizyon kanalında katıldığı bir programda, Almanya'da sığınma talebi reddedilen 300 bin mülteci bulunduğunu söyleyerek, “Mülteciler dişçide yeni diş yaptırırken, Almanlar uzun süre randevu bekliyor” iddiasında bulundu. Merz'in bu sözleri ülkede tartışma yarattı.

'Trafik ışığı' koalisyonunun iki ortağı Sosyal Demokrat Parti (SDP) ve Yeşiller Partisi'nin yanı sıra Almanya Diş Hekimleri Odası ve Sosyal Yardım Kuruluşları Birliği'nden (Vdk) Merz'in sözlerine sert eleştiriler geldi. Merz'e kendi partisinden destek sınırlı kalırken, CDU, Merz'in tartışma yaratan sözlerini sosyal medyada keserek paylaştı.

'SORUN ÇÖZÜLMÜYOR, KİN KÖRÜKLENİYOR'

Ekim ayında Bavyera ve Hessen eyaletlerinde yapılacak eyalet meclisi seçimleri ve anketlere göre faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin oylarını artırması bağlamında son dönemde sert çıkışlar yapan Merz'e, SPD'li Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser de tepki gösterdi. Merz'in çıkışını 'ucuz bir popülizm' olarak niteleyen Faeser, bunun AfD'yi güçlendirdiğini, ayrıca insanları birbirlerine karşı kışkırttığını söyledi. Faeser, mültecilere diş tedavisinde öncelik tanındığının da doğru olmadığının altını çizdi. 

Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang, Merz'in insanları birbirlerine karşı kullandığını, ayrıca mültecilerin diş tedavisi hakkında halka yanlış bilgi verdiğini kaydetti. X sosyal medya platformunda açıklama yapan Lang, “Bu açıklamalarla sorun çözülmüyor, tersine kin körükleniyor. Bu açıklamalar, bir kitle partisinin başkanına yakışmıyor” diye yazdı.

'SORUN AYRIMCI SAĞLIK SİSTEMİNDE'

Almanya Diş Hekimleri Odası Başkanı Christopf Benz, Almanların dişçiden geç randevu aldıklarının doğru olmadığını söyledi. Wirtschaftswoche dergisinde, “Siyasi polemik sorun çözmez” diyen Benz, sorunun sağlık sisteminden kaynaklandığını, kırsal kesimde az diş hekimi olduğu için randevu beklendiğini aktardı. Sosyal Yardım Kuruluşları Birliği (Vdk) Başkanı Verana Bentele de randevu sorununun ayrımcı sağlık sisteminden kaynaklandığını belirtti. Funke Medya Grubu'na konuşan Bentele, özel hastalık sigortası olanların çabuk, kamu hastalık sigortalıların ise geç randevu alabildiklerini ifade etti.

MERZ'E PARTİSİNDEN SINIRLI DESTEK

AfD'ye giden oyları geri almak için sıkça mültecilere yönelik açıklamalar yapan Friedrich Merz'e kendi partisi CDU'dan sınırlı destek geldi. CDU'lu çoğu eyalet başbakanı bu açıklama karşısında sessiz kaldı. Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst ise Merz'in 'mültecilerin getirdiği genel yüke dikkat çektiğini' savundu. Alman Haber Ajansı'na (dpa) konuşan Wüst, 'yasadışı göçün devlete, sosyal sisteme, okullara ve anaokullarına ağır yük getirdiğini, bunların sınırlarına dayandığını' ileri sürdü.

Deutschlandfunk radyosuna konuşan Avrupa Parlamentosu'ndaki Muhafazakar Partiler Birliği Başkanı Manfred Weber de Merz'i savunarak, kendisinin insanların sokakta konuştuğu sorunları dile getirdiğini söyledi. CDU'nun Bavyera Eyaleti'ndeki kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik'ten (CSU) olan Weber, Bavyera'da düzenlenen seçim toplantılarında kendisinin de bu sorunları insanlardan duyduğunu belirtti.