Çayır tırtılı ayçiçeğinden sonra pancarda da görüldü

Edirne’nin Keşan ilçesinde üretim yapan çiftçiler, çayır tırtılının verdiği zarar nedeniyle, bu yıl ayçiçeği ve şeker pancarında belli bir verim kaybının yaşanacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Deniz Çil 

EDİRNE- Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da bazı tarlalarda yaklaşık 9 günden bu yana görülen çayır tırtılları, ayçiçeğine zarar vermeye devam ediyor. Edirne’nin Keşan ilçesinde ayçiçeği tarlalarının yanı sıra, şeker pancarı ekili bazı alanlarda da, çayır tırtılının zarar verdiği görüldü.
Keşanlı çiftçiler, çayır tırtılının bu yıl ayçiçeği ve şeker pancarı üretiminde belli bir verim kaybına neden olacağını belirtti.

YETİM: AYÇİÇEĞİNDEN VERİM VE İYİ YAĞ ORANI BEKLEMEK HAYAL

Üreticiler bu yıl ortaya çıkan tırtılın ürünlerinde çok ciddi zararlar verdiğini belirtiyor. Çiftçi Sen üyesi ve Ayçiçek ekimi yapan Mehmet Ali Yetim bu yıl ayçiçeğinden büyük beklentileri olduğunu ancak çıkan zararlı nedeniyle umutlarının yok olduğunu belirtiyor. Yaşanan zararlar nedeniyle, ayçiçeği üretiminde belli bir noksanlığın yaşanacağını vurgulayan Yetim, hasarın olduğu yerlerde ayçiçeğinden verim ve iyi yağ oranı beklemenin hayal olacağını dile getirdi.

Mehmet Ali Yetim, ayçiçeğinden istenen yağ oranlarının elde edilememesinin tüketiciye zam olarak yansıyacağını kaydetti.

'KONTROL ALTINA ALINAMADI'

Tırtıl zararlısının tamamen yok edilmesi için geniş alanların ancak uçakla ilaçlama yapıldığı takdirde etkili olacağını söyleyen Yetim bu nedenle çok geç kalındığını söylüyor; “Bölgede gerekli ilaçlama yapılmış olsaydı, ciddi zararlar yaşanmamış olurdu. Çiftçiler, drone ya da kendileri ayçiçeklerinin arasında ilaçlama yapmaya çalıştı. Çayır tırtılı halen tarlalarda görülüyor ve kontrol altına alınamadı.” 

'FİYAT, TON BAŞINA EN AZ 15 BİN TL OLMALI'

Ayçiçeği hasadına az bir zaman kaldığını belirten Mehmet Ali Yetim, çiftçinin yaşadığı zararların göz önüne alınarak, iyi bir fiyat açıklanması gerektiğini belirterek, fiyatın ton başına en az 15 bin TL olması gerektiğini söyledi.

ÇALIŞKAN: '25 DÖNÜM EKİLİ ALANIM ZARAR GÖRDÜ'

Keşan’da ayçiçeği üretimi yapan Şükrü Çalışkan’da, çayır tırtılı nedeniyle, zararının çok büyük seviyede olduğunu belirterek, “Bu yıl, 100 dönüm ayçiçeği ekimi gerçekleştirdik. Ancak, tırtıl istilası nedeniyle, ekili alanın yaklaşık 25 dönümü zarar gördü. Zarar görülen alandan yağ alma şansımız yok. Zararımız şuanda, 30-40 bin TL civarındadır.” dedi. 

'EMEKLERİMİZ BİR ANDA YOK OLDU'

Tırtıl zararlısına karşı erken müdahalede bulunarak, ilaçlama yaptıklarını ifade eden Çalışkan, bu nedenle tırtılın tarlanın tamamına yayılmasının önüne geçtiklerini söyledi. Ancak buna rağmen yine de büyük zarar gördüklerini belirtiyor. Şükrü Çalışkan, çiftçi artan girdi maliyetlerine rağmen zor şartlarda ekimlerini gerçekleştirdi ancak, çayır tırtılı yüzünden emeklerinin bir anda yok olduğunu kaydetti.

GÜLFİDAN: ŞEKER PANCARINA ZARAR VERMEYE BAŞLADI

Çayır tırtılı şimdiye kadar daha çok ayçiçeği tarlalarında görülmüştü. Keşan Ziraat Odası Meclis Üyesi Salih Gülfidan, çayır tırtılının ayçiçeği ürünün yanı sıra, şeker pancarına da, zarar vermeye başladığını belirtti.

Çayır tırtılının Keşan’da bazı şeker pancarı ekili alanlarda görülmesiyle birlikte gerekli ilaçlama çalışmalarının yapılmaya başlandığını ifade eden Gülfidan, zararın boyutunun hasat zamanı görüleceğini söyledi. Tırtılın şeker pancarının yaprakları ile beslendiğini belirten Gülfidan bu durumun pancarın kalitesini önemli oranda düşürdüğünü aktarıyor. Bölgede, şeker pancarında yüzde 13 olan ortalama şeker oranının yüzde 9 seviyelerine kadar düşebileceğini düşündüklerini aktaran Salih Gülfidan, çiftçinin verim anlamında kayıp yaşayacağını belirterek, sıkıntılı bir süreç yaşanacağını söyledi.

Etiketler ayçiçeği pancar