Çavuşoğlu ve İsveç Dışişleri Bakanı bu hafta NATO üyeliğini görüşecek

İsveç Dışişleri Bakanı Billstrom, İsveç'in NATO üyelik sürecini görüşmek üzere bu hafta Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşeceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, bu hafta mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geleceğini açıkladı. Billstrom, basına yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunu görüşeceğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre, İsveç'in devlet kanalı SVT'ye konuşan Billstrom, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kutlamak için iletişime geçtiğini' söyleyen Billstrom, "Çok hızlı bir şekilde yanıt verdi ve iletişime geçerek NATO konusunu görüşebileceğimizi teyit etti" dedi. İsveç'in NATO üyelik sürecinin ele alınacağı görüşmenin Norveç'in başkenti Oslo'da 1 Haziran'da yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında olacağı belirtildi.

İSVEÇ'TEN ERDOĞAN'A TEBRİK: 'ORTAK GÜVENLİK ÖNCELİĞİMİZ'

Cumhurbaşkanlığı seçiminin dün yapılan ikinci turunu resmi olmayan sonuçlara göre Erdoğan'ın kazanmasının ardından İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da İsveç Başbakanlığı'nın Twitter hesabından bir tebrik mesajı paylaşarak, "Yeniden seçilmeniz dolayısıyla tebrikler Erdoğan. Ortak güvenliğimiz gelecekteki önceliğimiz" demişti.

Ne olmuştu?

Rusya-Ukrayna savaşının ardından 18 Mayıs 2022'de resmi olarak NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya, Haziran 2022'de İspanya'nın başkenti Madrid'deki NATO zirvesi öncesi Türkiye'nin güvenlik endişelerine yönelik üçlü muhtıra imzalamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'ya onayını açıkladığı Ankara'da Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, "Finlandiya'nın üçlü muhtıradaki taahhütlerini yerine getirmek için samimi adımlar attığını gördük" demiş, İsveç'i 'teröristlere kucak açmakla' suçlamıştı. Erdoğan, burada yaptığı açıklamada '120 kadar teröristin listesinin İsveç'e verildiğini' söylemiş, bu kişilerin Türkiye'ye teslim edilmesinin istendiğini, ancak bunun gerçekleşmediğini belirtmişti.

İsveç'in başvurusuna bir itiraz da Macaristan'dan gelmişti. Budapeşte yönetiminin gerekçesi, İsveç'in, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın demokrasi ve hukukun üstünlüğü konusundaki siciline yönelik eleştirilerinden duyulan şikayetti. (DIŞ HABERLER)