'Casusluk' ile suçlanan Avustralyalı yazara Çin'de ertelemeli idam cezası

Çin'e 2019 yılında yaptığı ziyaret sırasında gözaltına alınarak tutuklanan Avustralyalı yazar ve akademisyen Dr. Yang Hengjun, ertelemeli idam cezasına çarptırıldı.

Fotoğraf: Yang Hengjun / Twitter-X
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de beş yıl önce tutuklanan ve 'casusluk' ile suçlanan Avustralyalı yazar ve akademisyen Yang Hengjun hakkında ertelemeli idam cezası verildi. Avustralyalı yetkililer, Yang'a verilen ölüm cezasının iki yıl sonra müebbet hapse çevrilebileceğini söyledi.

BBC'nin haberine göre, Çin'deki devlet işleri hakkında blog yazıları yayınlayan Yang'ın hangi suçtan hüküm giydiği kamuoyuna açıklanmadı. Konuya ilişkin açıklama yapan Avustralya hükümeti ise mahkeme kararı karşısında 'dehşete kapıldıklarını' bildirdi. Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, 5 Şubat Pazartesi günü Çin'in Avustralya Büyükelçisi'ni konuyla ilgili açıklama talep etmek üzere bakanlığa çağırdı. Avustralya hükümetinin mahkeme kararına tepkisinin 'en güçlü şekilde' Pekin'e iletileceği bildirildi.

ÇİN: YANG'IN  DAVASI TİTİZLİKLE ELE ALINDI

Dışişleri Bakanı Wong, Yang Hengjun hakkında verilen karara ilişkin açıklamasında, "Dr. Yang'ın temel hukuki standartlar, adil yargılanma ve insani bir muamele görmesi için sürekli çağrıda bulunduk" diyerek Yang'ın uluslararası normlar ve Çin'in yasal yükümlülüklerine uygun bir şekilde yargılanması için de ülkeye çağrı yaptıklarını belirtti. Tüm Avustralyalıların Dr. Yang'ın yeniden ailesi ile bir araya geldiğini görmek istediğini söyleyen Bakan, Yang konusunda 'pes etmeyeceklerini' söyledi. 

Avustralyalı yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamalarda da Yang'ın Çin'de gördüğü muamele konusunda endişelerini dile getirmiş, Çin Dışişleri Bakanlığı ise Avustralya'nın davaya müdahil olmaması ve ülkenin 'yargı egemenliğine' saygı göstermesi konusunda uyarıda bulunmuştu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin ise Yang'ın davasının 'titizlikle ele alındığını' ve bunun hukuka uygun bir şekilde yapıldığını savundu. Açıklamada,kendisinin konsoloslukla ilgili haklarına saygı duyulduğu da ifade edildi. 

'ÇİN HÜKÜMETİ TARAFINDAN CEZALANDIRILIYOR'

Yang Hengjun'ın destekçileri ise Avustralyalı yazar ve akademisyenin tutukluluk ve mahkumiyetinin 'siyasi bir yargılama' olduğunu savunuyor. Akademisyen Feng Chongyi, BBC'ye verdiği demeçte, "O, Çin'deki insan hakları ihlallerini eleştirdiği için ve insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerleri savunduğu için Çin hükümeti tarafından cezalandırılıyor" ifadelerini kullandı.

Daha önce Çin Devlet Güvenliği Bakanlığı için çalışan Yang, ABD'nin New York kentinde yaşıyordu. Her ikisi de Çin vatandaşı olan eşi ve çocuğu ile 2019 yılında Guangzhou'ya seyahat eden Yang, havalimanında gözaltına alınmıştı. 58 yaşındaki akademisyenin dava süreci büyük ölçüde kamuoyuna kapalı bir şekilde ilerledi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)