Cannes Film Festivali'nden Taraneh Alidoosti'ye destek

Cannes Film Festivali, İranlı oyuncu Taraneh Alidoosti'nin idam cezalarına tepki gösterdikten sonra gözaltına alınmasını kınadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cannes Film Festivali, İran'da oyuncu Taraneh Alidoosti'nn Mahsa Jîna Amini eylemlerine bağlı olarak infaz edilen idam cezalarına tepki gösterdikten sonra gözaltına alınmasını kınadı. Festival, Alidoosti'nin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Alidoosti, Instagram hesabında Mahsa Jîna Amini protestolarıyla ilgili infaz edilen ilk idam cezasına tepki gösterdiği paylaşımda bir hafta sonra gözaltına alındı. Alidoosti’nin, “ülke genelinde yaşanan protestolarla ilgili yanlış bilgi yaymak” suçundan gözaltına alındığı belirtildi.

Alidoosti, Instagram paylaşımında, “Onun adı Mohsan Shekari’ydi. Bu katliamı izleyip eyleme geçmeyen her uluslararası organizasyon insanlığın utancıdır” yazmıştı. Shekari, Mahsa Jîna Amini eylemlerinde bir güvenlik görevlisine saldırdığı gerekçesiyle idam edilmişti.

Oyuncu Alidoosti, eylülden bu yana Mahsa Amini eylemlerine açık bir şekilde destek veriyordu. Başörtüsünü çıkardığı fotoğrafını paylaşan Alidoosti’nin Instagram hesabı askıya alınmıştı.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini’nin, “başörtüsü kurallarına uymadığı” gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi sonrası başlayan protestolar 3 aydır sürüyor. Gösterilerde en az 450 kişinin hayatını kaybettiği, 18 binden fazla da gözaltı olduğu belirtiliyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)