Canlı blog | ABD ve AB'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

Rusya ordusu Ukrayna kentlerine peş peşe hava saldırıları düzenliyor. Mariuopol'da çatışmalar nedeniyle tahliyeler yapılamıyor. ABD ve AB, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararlarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Ukrayna'nın Lutsk ve Dnipro kentlerine hava saldırıları başlatırken Mariupol kentinde yoğun bombardıman nedeniyle yüzlerce sivilin mahsur kaldığı belirtiliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, insani koridorlardan yaklaşık 100 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı. 

Ukrayna'da çatışmalar sürerken ABD Rusya'ya dönük yeni yaptırım kararları açıklamaya hazırlanıyor. Fransa'nın başkenti Paris'te dün başlayan AB Zirvesi'nde ise Rusya ve Belarus'a yönelik yeni yaptırım kararları tartışılıyor. Rusya lideri Vladimir Putin ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise yaptırım kararlarına ilişkin bugün Moskova'da görüştü.

PENTAGON: RUSYA’NIN NÜKLEER KONUŞLANMASINDA HENÜZ DEĞİŞİKLİK GÖRMEDİK

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Putin nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirme talimatı verdiğinden beri Rus nükleer konuşlanmasında herhangi bir değişiklik görmediklerini açıkladı.

Günlük basın toplantısında bu konuda bir soruya yanıt veren Kirby, ABD’nin stratejik caydırıcılık unsurlarının yerinde olduğu söyledi: “Rus tarafına ilişkin hususi bir şey diyemem ama caydırıcılık konuşlanmamızı değiştirmemize neden olacak herhangi bir şey görmedik."

Rusya’nın Kiev’e yaklaşmaya devam ettiğini belirten Kirby, Belarus birliklerinin savaşa katıldığını henüz görmediklerini kaydetti.

'RUSYA GÜÇLERİ MELİTOPOL BELEDİYE BAŞKANI FEDOROV'U KAÇIRDI'

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un kaçırıldığını açıkladı. Geraşenko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Fedorov'un işgal altındaki kentte bulunan kriz merkezinden 10 Rusya askeri tarafından kaçırıldığını belirtti. Fedorov'un Ruslarla iş birliği yapmayı kabul etmediğini kaydeden Geraşenko, Başkan'ın başına plastik poşet geçirilerek binadan çıkarıldığını söyledi.

Ukrayna'nın doğusunda, Zaporijya Oblastı'nda bulunan Melitopol, şubatın son günlerinde Rusya tarafından işgal edilmişti.

YOUTUBE RUSYA'NIN FİNANSE ETTİĞİ MEDYAYA TAMAMEN ERİŞİM ENGELİ GETİRDİ

Daha önce Rusya'daki tüm reklamları durduran, RT ve Sputnik'in kanallarını Avrupa'da erişime kapatan video paylaşım platformu YouTube, şimdi de Rusya devletinin finanse ettiği tüm medya kanallarına erişim engeli getirdiğini duyurdu.

YouTube'un, resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda kararının hemen uygulanacağı, 1000'den fazla kanal ve 15 binden fazla videonun nefret söylemi ve yanlış bilgilendirme politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırıldığı kaydedildi.

AVRUPA BİRLİĞİ, RUS OLİGARKLARA YÖNELİK YAPTIRIM LİSTESİNİ GENİŞLETİYOR

Avrupa Birliği (AB), Rusya'daki şirketler, oligarklar, iş insanları ve ailelerine yönelik yaptırım listesine yeni kişiler ve kuruluşları ekleyecek.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konuyla ilgili açıklamasında, şu ana kadar AB'nin Rusya'ya uyguladığı sektörel yaptırımlara ek olarak daha fazla kişi ve kuruluşa kısıtlama getireceklerini aktardı.

“Ukrayna'nın egemenliğini baltalayan veya bunu destekleyenlere” yaptırım uygulanması için teklif hazırladığını söyleyen Borrell, “Bu yaptırımlarla, rejime ciddi gelir kaynağı sağlayan ekonomik sektörlerdeki oligarkların, rejimle ilişkili elitlerin, ailelerinin, önde gelen iş insanlarının peşine düşmeye devam edeceğiz” dedi.

Borrell, yaptırım listesine alınacak yeni kişi ve kuruluşların, çelik endüstrisinde faal olduğunu, askeri ürün ve teknolojiler veya finansal ve yatırım hizmetleri sağladığını belirtti.

Josep Borrell, “Putin'in Ukrayna halkına karşı elim savaşına eşlik eden dezenformasyon ve propagandada, gerçek savaşta, fikir savaşında, şöylem savaşında öncü rol oynayan daha fazla kişiyi hedef alacağız” ifadelerini kullandı.

AB'nin, Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı nedeniyle Rusya ve Belarus'u hedef alan, mal varlıklarının dondurulması, seyahat ve fon yasağını içeren yaptırımlar listesinde 862 kişi ve 53 kuruluş bulunuyor.

Listede, bazı bankalar ve şirketler ile çok sayıda iş insanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aralarında bulunduğu devlet görevlisi, milletvekili de yer alıyor.

G7 ÜLKELERİNDEN RUSYA'YA YAPTIRIM

Ortak açıklama G7 ülkeleri, Rusya'yı ticarette "en çok kayrılan ülke" statüsünden çıkaracaklarını duyurdu.

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya, Rusya'nın Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) gibi finans kuruluşlarından finansman sağlamasını engellemek için çalışacaklarını belirtti.

BIDEN: NATO'YU UKRAYNA'DA SAVAŞA SOKMAK ZAFER OLMAYACAK

Beyaz Saray'daki açıklamasının ardından Philadelphia kentinde Demokrat Parti'nin düzenlediği etkinlikte konuşan ABD Başkanı Joe Biden, "NATO topraklarının her bir metrekaresini savunacağız ancak 'Üçüncü Dünya Savaşı'na girmeyeceğiz. NATO'yu Ukrayna'da savaşa sokmak zafer olmayacaktır. Şu anda elimizden gelen yardımı sağlıyoruz ancak, içinde Amerikalı pilotların ve mürettebatın bulunduğu uçakları, tankları, trenleri Ukrayna'ya göndermenin tek adı 'Üçüncü Dünya Savaşı'dır" dedi.

AB: RUSYA'YI TİCARETTE EN ÇOK GÖZETİLEN ÜLKE STATÜSÜNDEN ÇIKARACAĞIZ

Avrupa Birliği (AB), Rusya'yı "en çok gözetilen ülke" statüsünden çıkarmaya, uluslararası finans kuruluşlarındaki üyeliğini askıya almaya, ülkeye lüks mal ihracatını durdurmaya, demir-çelik sektöründen ithalatı engellemeye, enerji sektörüne yatırımları yasaklamaya ve bazı yetkililere yaptırım uygulamaya hazırlanıyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı nedeniyle AB'nin hazırladığı dördüncü yaptırım paketine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Von Der Leyen, Ukrayna tarafının tekliflerine rağmen Rusya'nın, şimdiye kadar diplomatik bir çözüm için müzakerelere ciddi şekilde istek göstermediğini söyledi.

'YAPTIRIMLAR RUSYA EKONOMİSİNE ÇOK SERT DARBE VURDU'

AB ve G7'deki ortakların, Rusya'ya yönelik ekonomik baskıyı artırmak için çalıştıklarına işaret eden Von Der Leyen, şimdiye kadar 3 yaptırım paketi uygulamaya koyduklarını hatırlattı.

Yaptırımların "Rusya ekonomisine çok sert darbe vurduğunu" söyleyen Von Der Leyen, "Ruble değer kaybetti. Birçok önemli Rus bankası uluslararası bankacılık sisteminden koptu. Kanlı bir rejimle ilişkilendirilmek istemeyen şirketler birbiri ardına ülkeyi terk ediyor" dedi.

"Rusya'yı daha da izole etmek ve savaşı finanse etmek için kullandığı kaynakları kurutmak" için yarın dördüncü bir önlem paketi alacaklarını vurgulayan Von Der Leyen, "Rusya'yı pazarlarımızda en çok gözetilen ülke statüsünden mahrum bırakacağız" ifadesini kullandı.

'RUSYA'NIN KREDİ VE FİNANSMAN ALMASINI ÖNLEYECEĞİZ'

Von der Leyen, bununla Rusya'nın bir Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olarak sahip olduğu önemli imkanları kaybedeceğini belirterek, Rus şirketlerin artık ayrıcalıklı muamele görmeyeceğini söyledi.

Rusya'nın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası da dahil olmak üzere önde gelen çok taraflı uluslararası finans kuruluşlarındaki üyelik haklarını askıya almak için de çalışacaklarını dile getiren Von Der Leyen, "Rusya'nın bu kurumlardan finansman, kredi veya başka bir biçimde faydalanmasını önleyeceğiz" diye konuştu.

Von Der Leyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın seçkinlere, ailelerine ve destekçilerine de baskı yapmaya devam edeceklerini, bu kişilere yaptırım getirileceğini ifade etti.

'LÜKS MALLARIN RUSYA'YA İHRACATINI YASAKLAYACAĞIZ'

Rus devletinin ve seçkinlerinin yaptırımlardan kaçınmak için kripto varlıkları kullanmalarını da engelleyeceklerini söyleyen Von Der Leyen, Putin'e yakın kişilerin kripto varlıklarla servetlerini transfer etmelerini önleyeceklerini kaydetti. Von der Leyen, "Lüks malların AB ülkelerinden Rusya'ya ihracatını yasaklayacağız" dedi.

Demir-çelik sektöründeki önemli malların Rusya'dan ithalatını da yasaklayacaklarına işaret eden von der Leyen, Rusya'nın enerji sektörüne yeni yatırım yapılmasına karşı da yasak getireceklerini ifade eti.

Von der Leyen, bu yasağın enerji arama ve üretimine yönelik tüm yatırımları, teknoloji transferlerini ve finansal hizmetleri kapsayacağını söyledi.

ABD, RUSYA'YLA NORMAL TİCARİ İLİŞKİLERİNİ ASKIYA ALDI

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı nedeniyle Rusya ile "ticari ilişkilerini" askıya aldıklarını açıkladı.

Basın toplantısında konuşan Biden, "G7 ülkeleriyle birlikte Rusya'yı, ticarette tercihli ülke statüsünden çıkaracağız. Bu statü kaldırıldığında Rusya'nın ABD ile ticareti zorlaşacak ve diğer ülkelerle birlikte bunu adım olarak attığımız zaman Rusya ekonomisine çok ciddi bir darbe daha indirmiş olacağız" dedi.

"Çeşitli sektörlerden deniz ürünleri, alkol ve elmas ürünlerinin ithalatının önüne de engel getiriyor olacağız. Aynı zamanda Rusya'nın IMF ve Dünya Bankası'ndan borç almasını engelleyeceğiz" diyen Biden, "Putin burada saldırgan konumunda ve Putin'in bedel ödemesi gerekiyor. Şu an yaptığı şey uluslararası barışa ve istikrara karşı bir saldırıdır" ifadelerini kullandı.

Rus iş insanlarını da hedef aldıklarını söyleyen Biden, "G-7 ülkeleri de Rus oligarklarına karşı adımlar atıyor. Burada haksız kazanç sahibi oligarklara karşı adım atıyoruz. Rus halkından para çalan insanlar bunlar. Paralarını ülkelerimizde saklamaya çalışıyorlar. Yaptırımların acısını çekmeliler. Onların, kendi ülkemizde üretilen yüksek değerli ürünleri almalarına da engel getireceğiz" diye konuştu.

Yaptırımlarla Rus Rublesi'nin değerinin düştüğünü belirten Biden, "Bu adımlar birlikte Putin'e daha da bir ağır darbe indireceğiz. Yaptırımlarımız Rus ekonomisine çok ciddi bir darbe indiriyor. Rus ekonomisini yıktık. Rublenin değeri yüzde 50 azaldı, 240 ruble 1 dolara denk geliyor. Moskova borsası 2 hafta kapalı kaldı, açılınca çökeceğini biliyorlar. Rusya'nın kredi notu çöp statüsüne indi. Her gün Rusya'dan ayrılan şirketlerin sayısı artıyor" dedi.

NATO olarak Rusya ile doğrudan çatışmaya girmeyeceklerini dile getiren Biden, "Biz doğrudan çatışmaya girmeyeceğiz. NATO ve Rusya arasında böyle bir çatışma olursa Üçüncü Dünya Savaşı'na neden olur. Böyle bir şey yaşanmaması için gayret gösteriyoruz. Ancak bu savaş Rusya'nın zaferiyle sonuçlanmayacak. Biz Ukrayna'nın yanındayız. Otokratlara, imparator olmak isteyenlere dünyaya egemen olma hakkını vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Biden, Rusya'nın kimyasal silah kullanabileceği iddialarıyla ilgili soruya, "İstihbarat konularıyla ilgili bir bilgi paylaşmayacağım ama Rusya kimyasal silah kullanırsa çok ciddi bedel ödeyecektir" yanıtını verdi.

ABD SENATOSU 13,6 MİLYAR DOLARLIK YARDIM PAKETİNİ ONAYLADI

ABD Senatosu, Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık yardımı içeren bütçe tasarısını onayladı.

Senato, Ukrayna'ya yardım paketini de içeren ve hükümetin 30 Eylül'e kadar fonlanmasını sağlayan 1,5 trilyon dolarlık bütçe tasarısı, 31 senatörün "hayır" oyuna karşılık 68 senatörün "evet" oyu ile kabul edildi.

Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık yardım paketi kapsamında, Ukrayna'ya askeri yardım ve ülkeden ayrılmak zorunda kalan Ukraynalı mültecilerin destelenmesi maddeleri yer alıyor.

Beyaz Saray, ay başında Senatoya gönderdiği mektupta Ukrayna yardımları konusunda ek fon talep etmişti.

REUTERS: MARİUPOL'DA 86 TÜRKİYE VATANDAŞI BİR CAMİDE MAHSUR KALDI

Ukrayna'nın Mariupol kentinde 86 Türkiye vatandaşının mahsur kaldığı iddia edildi. Reuters haber ajansı, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nin Mariuopol'da mahsur kalan 86 Türkiye vatandaşının bir camiye sığındığı yönünde bilgi verdiğini yazdı. Haberde, mahsur kalan Türkiye vatandaşlarının 34'ünün çocuk olduğu belirtildi.

ABD RUSYA'NIN 'EN ÇOK TERCİH EDİLEN ULUS' STATÜSÜNÜ İPTAL EDECEK

ABD Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi, ABD'nin Rusya'nın "en çok tercih edilen ulus" statüsünü iptal edeceğini duyurdu. Pelosi, bugün düzenlediği basın toplantısında Washington yönetiminin yeni yaptırım kararları almaya hazırlandığını açıkladı. Buna göre, Biden yönetiminin Rusya'yla diğer ticari ilişkileri de sonlandıracak bir karar alması bekleniyor.

AB LİDERLERİ 'UKRAYNA'NIN ÜYELİK TALEBİ' ÜZERİNE ANLAŞMAZLIK YAŞIYOR

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne (AB) katılım talebinin birlik ülkeler içerisinde genel bir kabul gördüğünü ancak Hollanda'nın bu talebe mesafeli olduğu yönünde açıklama yaptı. Morawiecki, Hollanda'nın Ukrayna'nın AB'ye katılım sürecini yavaşlatmak istediğini, diğer AB liderlerinin ise Kiev'in birliğe katılma çabalarını desteklediğini belirtti.

Paris'te bugün devam eden AB Liderler Zirvesi'nde gazetecilere açıklama yapan Morawiecki, "Birkaç saat süren iyi ve canlı tartışmadan sonra, Ukrayna'yı AB'de görmek istediğimiz herkes tarafından anlaşıldı. Bazıları bunun bir an önce olmasını ve bu perspektifi geliştirmesini istiyor. Bu ülkeler arasında Polonya da var. Fakat Hollanda gibi süreci yavaşlatmak isteyen ülkeler de var" diye konuştu. 

KİEV BELEDİYE BAŞKANI: KENTTE EN AZ İKİ MİLYON SİVİL VAR

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentteki son duruma ilişkin Reuters haber ajansına demeç verdi. Kliçko, Rusya ordusunun birkaç cepheden kent merkezine girmeye çalıştığını belirterek "Şehirde hala en az 2 milyon sivilin kaldığına inanıyoruz" dedi. Kiev'in normalde yaklaşık 3,5 milyon nüfuslu bir kent olduğunu söyleyen Kliçko, "Başkente birkaç hafta daha yetecek temel gıdaya sahibiyiz. Şu anda elektriğimiz, gazımız, suyumuz var" diye ekledi. 

ZELENSKİY: RUSYA SURİYE'DEN PARALI ASKERLERİ UKRAYNA'YA TAŞIYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yeni açıklamalarda bulundu. Ukraynalı bir televizyon kanalına konuşan Zelenskiy, Rusya’nın Suriye'den paralı askerleri Ukrayna'ya taşıdığını iddia etti. Ukrayna'nın savaşta stratejik bir dönüm noktasına ulaştığını savunan Zelenskiy, "Zafer kazanmak için halen zamana ve sabıra ihtiyacımız var. Eğer savaş devam ederse bu durum Ukrayna’nın müttefiklerinden daha çok yaptırım gelmesi anlamına gelir” dedi.

PUTİN: YAPTIRIMLAR BİZE BAĞIMSIZLIĞIMIZ İÇİN YETENEK KAZANDIRACAK

Rusya lideri Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yla Moskova'da bir araya geldi. Putin, Rusya ve Belarus'a dönük yaptırım kararlarının yol açtığı zorlukların üstesinden geleceklerini söyledi.

Rus haber ajansı Interfax'in haberine göre, Lukaşenko'yla görüşmesinde konuşan Putin, "Elbette güncel olaylar, kısıtlamalar, yaptırımlarla ile ilgili sorunlar var. Fakat daha önce de söylediğimiz gibi, kalkınmamızı sınırlamaya yönelik girişimler her zaman yapıldı ve şimdi de yapılıyor. Yalnızca şu anda daha büyük ölçekte" dedi.

Putin, "Eminim bu zorlukların üstesinden geleceğiz, bağımsız ve kendi kendine yeterli hissetmek için daha fazla yetkinlikler ve yetenekler kazanacağız. Günün sonunda bu, tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi faydalı olacak" diye konuştu. 

İTALYA UKRAYNALI MÜLTECİLERİ MAFYADAN ELE GEÇİRİLEN KONUTLARA YERLEŞTİRMEYİ PLANLIYOR

İtalya İçişleri Bakanı Luciana Lamorgese, hükümetin Ukraynalı mültecileri ülkedeki mafya ve suç örgütlerinden el konulan mülklere yerleştirmeyi planladığını söyledi. Corriere della Sera gazetesine konuşan İtalyan bakan, şimdiye dek 28 bin Ukraynalı mültecinin İtalya'ya ulaştığını belirterek "Mültecilere sağlık hizmetlerine erişim sağlanacak, çocuklara eğitim verilecek ve yetişkinlere çalışma izni verilecek" dedi. Lamorgese, "Suç örgütlerinden ele geçirilen 283 mülkü Ukraynalı mültecilerin konaklaması için değerlendirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

KREMLİN: BATI ÜLKELERİNDE RUS DÜŞMANLIĞININ ARTMASI TEHLİKELİ

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, Batı ülkelerinde Rusya vatandaşlarına yönelik düşmanlığın arttığını ve bunun "tehlikeli" olduğu mesajı verdi; bu ülkelerdeki Rusya vatandaşlarına dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada "Batı ülkelerinde Rus vatandaşlarına yönelik nefret artmış durumda. Bu çok tehlikeli ve yurttaşlarımız uyanık kalmalı, çok dikkatli olmalı" dedi. Söz konusu ülkelerin liderlerinden de "Rus düşmanlığına zemin hazırlamaya son vermelerini" isteyen Peskov, "Rusofobinin gelişmesi bizi er ya da geç açık bir dille tedbirler alma çağrısında bulunmaya zorlayacak" diye konuştu.

İNGİLTERE RUS MİLLETVEKİLLERİNİN MAL VARLIKLARINI DONDURMA KARARI ALDI

İngiltere hükümeti, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin bağımsızlığının tanınması yönünde oy kullanan milletvekillerine yaptırım kararı aldı. Buna göre, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın 386 milletvekilinin İngiltere'de mal varlıkları dondurulacak ve seyahat yasağı uygulanacak.

'UKRAYNA'NIN HAVA SAHASINI KAPATMA TALEBİ YERİNE GETİRİLEMEZ'

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in NATO'dan Ukrayna hava sahasına uçuşa yasak bölge getirilmesini talebinin yerine getirilemeyeceğini savundu. CTV News kanalına konuşan Trudeau, Zelenskiy'in dünkü telefon görüşmesinde kendisinden Ukrayna hava sahasının kapatılması için talepte bulunduğunu belirterek "NATO'nun durumun daha kötüye gidebileceği yönündeki endişeleri nedeniyle bu talebin yerine getirilemeyeceğini" aktardı.

Trudeau, "Ret kararı kalbimi kırıyor. Destek için çok şey yapabileceğimizi ancak gerilimin tırmanma riski, yayılma riski, Rus uçaklarını vurmak için Ukrayna'ya NATO uçaklarını gönderirsek NATO'nun doğrudan çatışmaya sürüklenmesi riski olduğunu söylemek zorundayım. Çok şey yapabiliriz ve elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Fakat bu adımı atamayız" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'DAN GÖÇ EDENLERİN SAYISI 2,5 MİLYONA ULAŞTI

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'dan mülteci sayısının bugün 2,5 milyona ulaştığını açıkladı.

 

'UKRAYNA'NIN NATO'YA OLASI ÜYELİĞİYLE İLGİLİ SÖZ VEREREK HATA YAPTIK'

AB'nin dış politika temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Ukrayna'ya askeri desteği artıracağını belirtti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, TF1 televizyonuna yaptığı açıklamada AB'nin 27 lideri arasında anlaşmazlıklar olabileceğini ancak anlaşmanın zor olmadığını söyledi. "Rusya üzerindeki baskıyı artırmak için Ukrayna'ya askeri desteğimizi artırmamız gerektiğini herkes biliyordu" diyen Borrell, Ukrayna'nın NATO'ya olası üyeliği konusuyla ilgili "hata yaptıklarını" ifade etti. 

Borrell, şöyle konuştu: "Bir takım hatalar yaptığımızı ve Rusya'nın Batı ile yakınlaşması fırsatını kaybettiğimizi kabul etmeye hazırım. Daha iyisini yapabileceğimiz anlar, önerdiğimiz ve sonradan uygulayamadığımız şeyler oldu; Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'nun bir parçası olacağına dair söz vermek gibi. Sanıyorum yerine getiremeyeceğiniz sözler vermek bir hata sayılır."

UKRAYNA'NIN AB'YE ÜYELİK TALEBİNE BELÇİKA VE LİTVANYA'DAN DESTEK

Fransa'nın başkenti Paris'te dün başlayan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi bugün devam ediyor. Zirveye katılan AB üyesi ülkelerin temsilcileri, toplantının bugünkü oturumu öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. AB'den Ukrayna'nın üyelik talebine yeterli destek çıkmamasına Belçika ve Litvanya'dan tepki geldi.

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, AB'nin Ukrayna'ya aday statüsü vermesi gerektiğini belirterek "Ukrayna'nın aday statüsünü almasını diliyorum, bu konuyu yeniden görüşeceğiz" dedi. Belçika Başbakanı Aleksandr De Croo da "Ukrayna'ya AB kapılarının kapatılması hata olur. Ukrayna'yı AB üyesi olmadan da görüşmelere devam edebiliriz" diye konuştu. 

HARKOV BÖLGE VALİSİ: RUSYA ORDUSU PSİKİYATRİ HASTANESİNİ VURDU

Harkov Bölge Valisi Oleh Synegubov, Rusya ordusunun kentte Izyum kasabası yakınlarındaki bir psikiyatri hastanesine hava saldırısı düzenlediğini söyledi. Synegubov, 330 kişinin hastanede olduğunu belirtirken 73 kişinin tahliye edildiğini ifade etti. "Sivillere yönelik acımasız bir saldırı" diyen ve çok sayıda yaralı olduğunu belirten Synegubov, can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi vermedi. 

 STOLTENBERG: AVRUPALI MÜTTEFİKLER SAVUNMA BÜTÇELERİNİ ARTIRMALI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Antalya'da NTV canlı yayınına katıldı. "Türkiye değerli ve kilit bir NATO müttefiki" diyen Stoltenberg, "Tüm üyelerimize bütçelerini artırmaları çağrısında bulunduk. Avrupalı müttefikler savunma bütçelerini artırmalı" dedi. Stoltenberg, İspanya'nın başkenti Madrid'de haziran ayında yapılacak NATO toplantısında "caydırıcılık için önemli kararlar alınacağını" da ifade ederek "Rusya'nın saldırısının hepimiz için sonuçları olacak" dedi.

RUSYA SAVUNMA BAKANI: ORTADOĞU'DA 16 BİN GÖNÜLLÜ UKRAYNA'DA SAVAŞMAYA HAZIR 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Güvenlik Konseyi toplantısında konuştu. Putin, Ukrayna'da ele geçirilen füze sistemlerinin Donetsk ve Lugansk milislerine teslim edilmesini onayladığını söyledi.

Toplantıya katılan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Donbass bölgesindeki milislere Amerikan yapımı Javelin ve Stinger füze sistemlerinin teslim edileceğini söyledi. Şoygu, Ortadoğu'dan Ukrayna'da Rusya'yla birlikte savaşmaya hazır 16 bin gönüllü olduğunu ifade etti.

UKRAYNA SAVUNMA BAKANI: RUSYA SALDIRILARINDA ÖLENLERİN ÇOĞU SİVİL

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Rusya ordusunun saldırılarında hayatını kaybedenlerin çoğunun siviller olduğunu söyledi. Reznikov, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Rusya ordusu askerlerden çok sivilleri öldürdü" diye konuştu. Reznikov, "Bu gerçeğin yalnızca Kiev'de değil tüm dünyada duyulmasını istiyorum" dedi.

MOSKOVA'DA PUTİN-LUKAŞENKO GÖRÜŞMESİ

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün yapacağı görüşme için Moskova’ya gittiği açıklandı. Belarus Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede ABD ve AB ülkelerinden Rusya ve Belarus'a dönük yaptırım kararlarının da ele alınacağı belirtildi. 

UKRAYNA RUSYA'DAN NÜKLEER YAKIT TEDARİKİNİ DURDURDU

Ukrayna'nın Ulusal Nükleer Enerji Üretim Merkezi (Energoatom) bugün yaptığı açıklamada, ticari kararlar kapsamında Rusya'dan nükleer yakıt tedarikinin durdurulduğunu açıkladı. Açıklamada, "Energoatom, Rus nükleer yakıtını satın almayı tamamen durdurdu" denildi. Söz konusu kuruluştan geçen ay yapılan açıklamada da nükleer yakıt temini için ABD'li yakıt üreticisi Westinghouse şirketiyle anlaşmaya varılabileceği belirtilmişti.

LUTSK VE DNİPRO KENTLERİNE HAVA SALDIRILARI BAŞLATILDI

Rusya ordusunun Ukrayna’nın Lutsk ve Dnipro kentlerine bu sabah hava saldırıları başlattığı açıklandı. Lutsk kentinde bir havaalanının ve jet motorları üreten fabrikanın vurulduğu duyuruldu. Dnipro'da ise üç ayrı patlamanın gerçekleştiği belirtildi. Lutsk Belediye Başkanı Igor Polishchuk, Facebook hesabından "Herkes sığınaklara" mesajı paylaştı. 

'ABD, FACEBOOK YETKİLİLERİNDEN HESAP SORMALI'

Rusya'nın Washington Büyükelçiliği, Facebook'un Rusya'ya yönelik saldırgan içeriklere izin vermesine tepki gösterdi. Büyükelçilik'ten yapılan açıklamada, "Meta'nın Ruslara karşı kin ve düşmanlığı körükleyen saldırgan ve canice politikası bizleri çileden çıkarıyor. Şirketin eylemleri kuralsız bilgi savaşının bir başka kanıtı. ABD'li yetkililerin Meta'nın aşırılık yanlısı faaliyetlerini durdurmasını ve sorumlularından hesap sormasını talep ediyoruz" dedi.

ZELENSKİY: MARİUPOL'DA İNSANİ KORİDORLAR ENGELLENİYOR

Ukrayna'nın Sumi ve Harkov kentlerinden sivillerin tahliyesi bugün de devam ederken Mariupol ve Volnovakha'dan tahliyelerin engellendiği belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülke televizyonlarında yayınlanan konuşmasında, "Bugün bizim için ana görevlerden biri insani yardım koridorlarının organizasyonu. İnsani yardım koridorlarıyla şimdiden yaklaşık 100 bin kişiyi tahliye ettik. Ancak Mariupol ve Volnovakha'daki insani koridorlar tamamen engellenmiş durumda. İnsani koridorların çalışması için gereken her şeyi yapmamıza rağmen Rus birlikleri ateşi kesmedi" dedi.

Mariupol'da insani koridorların engellendiğini belirten Zelenskiy, "Donetsk bölgesindeki hastanenin Acil Servis bölümünün binasını yıktılar. Bu binanın hemen yanında Mariupol sakinlerinin tahliye için toplanacağı yer vardı. Bu, apaçık terördür. Dünyanın bunu bilmesi gerekiyor. Hepimiz bir terör devleti ile karşı karşıyayız. Rusya, Ukrayna'da işlediği suçları propagandayla örtmeye çalışıyor. Bu çok endişelendiriyor. Rusya'nın planlarını öğrenmek istiyorsanız, başkalarını neyle suçladığına bakmalısınız" diye konuştu. 

BMGK 'UKRAYNA'DA BİYOLOJİK SİLAHLAR' İDDİASINI GÖRÜŞECEK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Rusya'nın Ukrayna'da biyolojik silahlar üretildiği iddiasını görüşmek için bugün toplanıyor. Toplantının TSİ 19.00’da başlaması bekleniyor. ABD ve Ukrayna yönetimleri ise Rusya'nın söz konusu iddiasını reddeden açıklamalarda bulundu.

AB RUSYA'YA DÖNÜK YENİ YAPTIRIMLARA HAZIRLANIYOR

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Rusya-Ukrayna krizi ve Rusya'ya yönelik olası yaptırım kararlarını bugün tartışmaya devam edecek. Paris'te dünden bu yana devam eden zirvede, Rusya'ya gaz ve petrol alanında yaptırım yasağı kararının çıkmasının beklenmediği dile getirildi. AB Zirvesi'ne katılan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Rusya'ya gaz veya petrol alanında AB yaptırımları olmayacak" açıklaması yaptı. 

BEYAZ SARAY: BIDEN YENİ YAPTIRIM KARARLARINI DUYURACAK

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıklayacağını duyurdu. Reuters haber ajansına göre, Biden yeni yaptırım kararlarının yanı sıra ülkelere Rusya ile devam eden diğer ticari ilişkilerin de sona ermesi çağrısı yapacak. 

ABD Senatosu da Ukrayna için 13,6 milyar dolarlık askeri ve insani yardımı içeren 1,5 trilyon dolarlık bütçe paketini onayladı.