Çanakkale'de endişeli bekleyiş: Isınan kuyu suyu deprem habercisi mi?

Çanakkale’nin merkeze bağlı Dardanos bölgesinde, bir sitenin bahçesindeki kuyu suyunun aşırı ısınması tüm dikkatleri buraya çekti. Prof. Perinçek "Faya yakın, dikkatle takip etmek gerek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

 Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Güzelyalı Köyü ile Kepez Beldesi arasında bulunan Dardanos Mevkii’ndeki sitenin bahçesindeki artezyen kuyudan bir haftadır sıcak su çıkması tedirginliğe yol açtı. Site sakinleri, kuyu suyunun dikkat çekici bir şekilde ısınması üzerine bölgede yaptığı deprem çalışmalarıyla bilinen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden emekli Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek’e haber verdi.

'FAY HATTINA ÇOK YAKIN'

Siteye gelerek inceleme yapan Perinçek, 1875 Güzelyalı depremini hatırlatarak, sıcak su kaynağının bu depreme neden olan fay hattından kaynaklı olduğunu ifade etti. Daha önce bölgede çalışma yaptıklarını ifade eden Perinçek, “14 yıl önce ilk defa tanımlayıp haritaladığımız aktif fay hattından sıcak su çıkıyor. Su çıkışı haritaladığımız fay hattına sadece 500m mesafede” dedi.

Prof. Perinçek: Deprem riskinin çok arttığını söylemek isterim. Bu bilgiyi vermezsem görevimi aksatmış olacağım.

'DEPREM HEMEN OLACAK DEMİYORUM ANCAK...'

Çanakkale Boğazı kıyısında bulunan Dardanos’taki sitede incelemelerde bulunduğunu ve fay ile sıcak su çıkışının ilişkili olduğunu saptadığını dile getiren Perinçek, “Deprem hemen olacak demiyorum. Fakat deprem riskinin çok arttığını söylemek isterim. Bu bilgiyi vermezsem görevimi aksatmış olacağım. Çok basit tedbirler ile bugün ve gelecekte olacak depremlerin zararını azaltmak bizim elimizde” açıklamasında bulundu.

'1999 DEPREMİ ÖNCESİ DE BENZER OLAYLAR YAŞANMIŞTI'

Sıcak su çıkışının deprem habercisi olan verilerden bir tanesi olduğunu anlatan Perinçek “Hatırlayalım 1999 depremi öncesi Yalova’da kuyulardan sıcak su çıkışı olmuştu. Kuşadası Sisam depremi sonrası ise fay hatları boyunca sıcak su çıkışı başlamıştı” diye konuştu.

YETKİLİLER İNCELEME YAPTI

Öte yandan AFAD Çanakkale İl Müdürü İbrahim Tarı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen ile teknik personeli ve İl Özel İdaresi teknik ekibi bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Bir gün önce sıcak su akan artezyen kuyudan hiç su akmadığının görülmesi üzerine, kuyunun takip edilmesi ve MTA ile iletişime geçilmesi gerektiği ifade edildi. Yetkililer, sorunu takip edeceklerini ve su numunesi alarak incelemede bulunulacağını duyurdu.