Çanakkale Belediyesi ve Genel-İş toplu iş sözleşmesi imzaladı

Çanakkale Belediyesi'nin iştiraki Kentsel Hizmetler A.Ş. ve Genel-İş Sendikası, grev aşamasına kadar gelen görüşmelerin ardından toplu iş sözleşmesi imzaladı. Sözleşmeyle en düşük maaş net 3 bin 200 TL olacak ve haftalık çalışma süresi 45 saatten 40 saate düşürülecek.

Google Haberlere Abone ol

Eren Aşnaz

ÇANAKKALE - Çanakkale Belediyesi'ne bağlı Kentsel Hizmetler A.Ş. ile Genel-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

2021 yılı TİS görüşmelerinde imzalar atılamamış, işçiler birçok kez bir araya gelerek anlaşma sağlanamaması halinde greve çıkacaklarını açıklamıştı. Arabulucu aşamasında da anlaşma çıkmasında işçilerin grev kararı almasının önü açılmıştı.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nın Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan, Ankara’da Genel İş Genel Başkanı Çalışkan ile görüşerek grev kararı ile ilgili alt yapı hazırladıklarını belirtmişti.

Çanakkale Belediyesi Kentsel Hizmetler A.Ş ile DİSK Genel İş arasında 2021 yılı Toplu Sözleşmesi imzaları önceki gün atıldı. Genel İş Şube Başkanı Metin Ceylan, belirlenen ücretin yanında çalışanlar için birçok yeni hakkında sözleşmeye eklendiğini ifade etti.

Genel-İş Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan

'EN DÜŞÜK NET MAAŞ 3 BİN 200 TL, HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ 40 SAAT'

En düşük ücretin net 3 bin 200 TL olarak belirlendiğini ve bu miktarın işçilerin onayı ile alındığını söyleyen Ceylan, asgari ücrette belirlenecek zamla birlikte bu miktarında aynı oranla artış göstereceğini dile getirdi.

Haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate düşürüldüğünü belirten Ceylan, temmuz ayından itibaren 5 aylık süreçte 100’er saat fazla çalışma süresinin çalışanlara yansıtılacağını belirtti.

SOSYAL HAKLARDA ARTIŞ SAĞLANDI

Ceylan, yılda iki kez 15 olmak koşulu ile herkes için 30 yevmiye ikramiye hakkı, 300 TL yıllık izin ücreti, eğitim farkı, iş risk ücreti, hafta sonu bir buçuk günlük yevmiye ilave ek ücretinin de sözleşmeye eklendiğini aktardı. Ceylan, kıdem tazminatının da 35 günden 40 güne çıkartıldığını kaydetti.

Yine çalışanlar ve aileleri için sosyal hakların sözleşme maddelerinde yer aldığını belirten Ceylan, gözaltına alınma ve tutukluluk, mahkumiyet kararına göre kanunda 120 gün olan süreyi 6 aya çıkarttıklarını söyledi.

İlk kez işçiler için 150 TL’lik 1 Mayıs ödemesinin sözleşme maddeleri arasında girdiğini ifade eden Ceylan, bakmakla yükümlü olduğu aile bireyinin engelli olduğunu belgeleyen işçilere destek amacı ile aylık net 400 TL bakım yardımı gibi haklar kazanıldığını açıkladı.

Ceylan, kadın işçilerin talebi ile 12 aya kadar olan ücretsiz izin hakkının doğum yapan kadın veya eşi doğum yapan erkek için geçerli olacağını söyledi.